Uitgesteld Wet DBA gevolgen
Uitgesteld Wet DBA gevolgen

72% van bijstand naar vaste baan | Meer fysieke klachten door werk

Zou jij iemand blind aannemen, zonder sollicitatiegesprek, cv of brief? 'Open hiring' gebeurt steeds vaker in Nederland. En anders kun je altijd nog iemand uit de bijstand aannemen. 72% werkt na 1,5 jaar nog in loondienst. Helaas nemen de fysieke klachten door werk nog wel toe. Bekijk de nieuwsupdate.

1. Van bijstand naar baan: 72% houdt het vol

Iemand aannemen vanuit de bijstand? Uit onderzoek van het CBS blijkt dat dit in veel gevallen succesvol is. Bijna driekwart van de 49.000 personen die in 2021 uit de bijstand stroomden naar een baan, werkte ook anderhalf jaar later nog in loondienst. Vooral bijstandsontvangers jonger dan 35 jaar vonden een blijvende baan in loondienst.

In de anderhalf jaar na uitstroom uit de bijstand nam het aantal mensen met een baan in loondienst gestaag af. Na een half jaar werkte 82 procent nog in loondienst zonder aanvullende bijstandsuitkering. 

  • Na anderhalf jaar was dit verder afgenomen tot 72 procent (35.000 mensen). 
    • Van deze groep hebben 25.000 personen de hele periode onafgebroken in loondienst gewerkt en geen bijstand gekregen. 
    • De andere 10.000 hebben tussendoor tijdelijk niet gewerkt in loondienst en/of hebben tijdelijk nog wel bijstand ontvangen.

Lees ook meer over solliciteren tijdens ziektewet en wat je als werkgever kan doen.

2. 'Open hiring' in opkomst: eerste de beste aannemen

Geen brief, cv of sollicitatiegesprek, maar een werknemer direct aannemen, gewoon omdat hij als eerste heeft gesolliciteerd. Deze vorm van open hiring komt steeds vaker voor bij bedrijven in Nederland. Het UWV ziet de belangstelling voor deze methode groeien, bericht de NOS.

Het gaat in ieder geval om meer dan 150 locaties waar open hiring vookomt. Een fenomeen vanuit Amerika. In de puurste vorm vraag je als werkgever helemaal niets. Er komt een vacature en wie zich als eerste meldt, krijgt de baan. Onafhankelijk van leeftijd, ervaring of motivatie. Daardoor vallen veel vooroordelen weg.

Voordelen en nadelen van open hiring

Mede vanwege de personeels­tekorten, kiezen steeds meer werknemers voor deze snelle optie. Al twee jaar zijn er meer vacatures dan werkzoekenden. Personeel vinden is voor veel werkgevers een grote uitdaging. Daarnaast zorgt open hiring voor minder kosten door langdurige sollicitatietrajecten. 

Natuurlijk zijn er ook nadelen, bijvoorbeeld de kans op een mismatch. Maar veel bedrijven kiezen voor een maand proeftijd waarin de snelle sollicitant zich kan bewijzen. Bevalt het niet, dan heb je ook zo weer afscheid genomen.

Lees meer over slimme manieren om personeel te werven: nieuwe werknemer zoeken.

3. Meer fysieke klachten door werk

Steeds meer werknemers hebben fysieke klachten die (deels) door het werk worden veroorzaakt. Bijna tweederde van alle werknemers ondervindt fysieke problemen. In totaal heeft 44 procent arm-, nek- en schouderklachten.

  • 38 procent van de werknemers doet fysiek belastend werk
  • 29 procent doet herhalende bewegingen tijdens het werk. 
  • 38 procent van de werknemers met een beroepsziekte heeft last van de pezen, gewrichten of spieren.

Werknemers van 50 jaar en ouder met fysiek belastend werk denken tot hun 65st door te kunnen werken. Werknemers die geen fysieke arbeid verrichten zien zichzelf tot 66,8 jaar doorwerken.

In de sectoren landbouw (55%) en vervoer (52%) komt fysiek overbelastend werk het meest voor. In de financiële sector (18%) en in het onderwijs (13%) is dat logischerwijs veel minder.

Nederland is Europees kampioen zitten

Naast fysiek werk is ook zittend werk een groot risico. 44 procent van de Nederlanders werkt zes uur per dag of meer achter een computer. Dit is vooral zittend werk. Nederlanders zitten het langst (thuis en op het werk) van alle Europeanen. 

In de ICT en financiële sector komt beeldschermwerk het meeste voor. In die sectoren werkt respectievelijk 89 procent en 85 procent meer dan zes uur achter een monitor. Ook dat kan allerlei fysieke klachten veroorzaken. (Bron: NU.nl)

Beperk fysieke klachten door werk. Gebruik de checklist verzuim voorkomen.

4. Aanvraag WIA gewijzigd

Het UWV heeft de WIA-aanvraag aangepast. Langdurig zieke werknemers kunnen gebruikmaken van een vernieuwd WIA-aanvraagformulier en kunnen nu ook zelf documenten uploaden die bij het re-integratieverslag horen.

Stem met je werknemer goed af wie welke documenten naar de uitkeringsinstantie stuurt. Als je allebei dezelfde documenten opstuurt, kan dit voor vertraging zorgen.

Kijk goed naar de toelichting van het UWV bij het formulier. Het maakt duidelijk wanneer je werknemer met dit formulier een WIA-aanvraag moet doen en welke documenten hij moet meesturen.

Bij het formulier kan ook medische informatie worden geüpload. Dat zijn vertrouwelijke gegevens over je werknemer. Daarom is het niet mogelijk om de ingevulde gegevens tussentijds op te slaan. Het is voor je werknemer dus belangrijk om genoeg tijd te nemen om het formulier in een keer in te vullen.

Lees meer over de aanvraag van een WIA-uitkering.

5. Minimumloon stijgt op 1 juli met 3,09%

Op 1 juli 2024 wordt het minimumloon opnieuw aangepast. Er zou een extra verhoging zijn van 1,2 procent bovenop de halfjaarlijkse indexatie, maar dat gaat niet door. De Eerste Kamer stemde tegen die extra stijging. Toch gaat het minimumloon wel omhoog, vanwege de reguliere stijging. 

De reguliere toename is 3,09 procent, gebaseerd op de ontwikkeling van cao-lonen. Werknemers vanaf 21 jaar krijgen er 41 cent per uur bij. Het minimumloon is dan 13,68 euro bruto per uur. Dit zijn de nieuwe bedragen vanaf 1 juli 2024:

Leeftijd:Minimum uurloon:
21 jaar en ouder€ 13,68
20 jaar€ 10,95
19 jaar€ 8,21
18 jaar€ 6,85
17 jaar€ 5,40
16 jaar€ 4,72
15 jaar€ 4,10

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers met personeel. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ondernemer wil groeien met personeel

Groeien met personeel

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Met een adviseur breng je dit in kaart.

Meest gelezen

Cao in het MKB, een overzicht per branche

Bijna de helft van de ondernemers in het MKB werkt met een collectieve arbeids­overeenkomst (cao). Toch hebben nog veel ondernemers 'geen idee' of een cao van toepassing is. Een overzicht per branche.

Nieuwe wetten in 2022

Wat gaat er in 2022 veranderen voor ondernemers met personeel? Bekijk een overzicht van nieuwe wetten en regels voor werkgevers en werknemers vanaf 1 januari 2022 en daarna.

Arbowet, 7 vragen en antwoorden

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is een belangrijke wet voor ondernemers met personeel. Wat staat er in de Arbowet? Hoe pas je de regels toe? Welke aandachtspunten zijn er in jouw branche? 7 vragen en antwoorden.

Salaris vergelijken in het MKB

Wat is een passend salaris voor jouw medewerker? Hoeveel loon geven andere werkgevers in jouw branche en regio? Gebruik deze tips, tools en onderzoeken voor salaris vergelijken in het MKB.

Whitepapers en online tests