Participatiewet
Participatiewet

Veel nieuwe banen voor arbeidsbeperkten

Werkgevers moeten in de komende tijd veel nieuwe banen creëren voor arbeidsbeperkten. Uit recente cijfers blijkt dat bedrijven ruim voorlopen op schema. Dat meldt staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Tussen nu en 2026 moeten er 125.000 banen bijkomen voor arbeidsbeperkten. Als dat onvoldoende gebeurt, dan stelt de overheid een wettelijke quotumregeling in werking. Dat wil zeggen dat je wordt verplicht om arbeidsbeperkten in dienst te nemen of anders een hoge boete riskeert.

Maar uit een eerste tussenmeting blijkt dat werkgevers in de marktsector goed op weg zijn. Tot eind dit jaar moeten zij zesduizend nieuwe banen creëren, maar tijdens de meting stond de teller al op negenduizend. Werkgevers bij de overheid waren halverwege en hadden nog zo’n drieduizend banen te gaan.

Veel werkgevers zijn zich nog niet bewust van de talenten van werknemers met een beperking. Zo kan autisme of een zintuiglijke beperking juist een pluspunt zijn voor een werkgever. Daarnaast is het met behulp van jobcarving in veel bedrijven mogelijk om aangepaste functies te creëren voor deze groep.

Bron: Rijksoverheid.nl

Meest gelezen

Nieuwe wetten op 1 juli 2020

Op 1 juli 2020 zijn er een aantal wetswijzigingen in Nederland. Welke nieuwe wetten en regels zijn van belang voor ondernemers met personeel?

Whitepapers en online tests