Steeds meer jongeren zijn flexwerkers

06 november 2013
Jonge werknemer

Jongeren tot 27 jaar werken steeds vaker op basis van een flexibel contract. Ook doen zij dat vaker dan oudere werknemers. Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Jonge werknemer

In het afgelopen decennium nam het aantal jongeren dat flexwerkt flink toe. Zo ging het in 2002 nog om 24 procent van de jongeren, maar in 2012 was dit gestegen tot 39 procent. Bij werknemers tussen de 27 en 65 jaar is sprake van een veel kleinere toename, van 8 procent in 2002 naar 11 procent in 2012.

Het CBS gaat uit van flexwerk als iemand een contract heeft met een beperkte duur of zonder vast overeengekomen aantal uren. Dit betreft niet alleen arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd, maar ook nulurencontracten. Freelancecontracten zijn niet meegenomen in de cijfers.

Opvallend is dat hoog- en laagopgeleide jongeren vaker een flexibel contract hebben dan middelbaar opgeleiden. Bij hoogopgeleiden gaat het dan vooral om tijdelijke contracten met uitzicht op een vast contract en bij laagopgeleiden om werk op uitzendbasis. Middelbaar opgeleiden werken relatief vaak op basis van een vast contract.

Bron: CBS

06 november 2013

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.