Modelcontract zzp'ers uitgesteld

21 oktober 2015
Modelcontract

Opdrachtgevers en zzp’ers krijgen respijt bij de invoering van het modelcontract. Daardoor kunnen zij enkele maanden langer de VAR gebruiken om duidelijkheid te krijgen over de arbeidsrelatie.

Modelcontract

De afgelopen weken klonk steeds meer kritiek op het modelcontract. Opdrachtgevers en zzp’ers zouden namelijk onvoldoende tijd hebben om zich voor te bereiden op de veranderingen. Zo stonden nog niet voldoende voorbeelden van goedgekeurde zzp-contracten op de website van de Belastingdienst.

Minister Eric Wiebes van Financiën heeft nu in een nota laten weten dat hij de invoering van het modelcontract wil uitstellen. De wet die dit mogelijk maakt, moet nu (na goedkeuring van de Eerste Kamer) op 1 april 2016 ingaan in plaats van op 1 januari 2016. Ook zal de Belastingdienst tot 1 januari 2017 geen handhavingsmaatregelen nemen.

Afdragen loonheffingen

Het nieuwe modelcontract moet opdrachtgevers zekerheid bieden over het afdragen van loonheffingen. Daarvoor is het belangrijk dat daadwerkelijk volgens het modelcontract wordt gewerkt. Als blijkt dat dit niet het geval is, kan de fiscus straks handhavend optreden en voortaan ook naheffingen opleggen aan de opdrachtgever.

Op de website van de Belastingdienst staan al een aantal voorbeelden van contracten. Naast een aantal zeer specifieke modelcontracten zijn onlangs ook algemene contracten toegevoegd. Bijvoorbeeld voor de inhuur van een externe deskundige of voor situaties waarin de werknemer zich vrij kan laten vervangen.

Bron: Rijksoverheid.nl

21 oktober 2015

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.