Arbeidsmarkt
Arbeidsmarkt

Arbeidsmarkt komt langzaam in beweging

De economie krabbelt op uit de recessie. Het UWV verwacht daarom dat het aantal banen zal groeien in 2015. Dat heeft het uitkeringsinstituut onlangs gemeld in een arbeidsmarktprognose.

Volgens het UWV blijft de arbeidsmarkt in 2014 nog flink onder druk staan. De meeste sectoren hebben namelijk minder werk te bieden. Dat komt onder meer doordat een eerdere daling in de productie vertraagd doorwerkt in de werkgelegenheid. Daarnaast proberen bedrijven hun productiecapaciteit beter te benutten.

Desondanks zijn er tekenen dat de arbeidsmarkt langzaam in beweging komt. Zo is de banenkrimp minder groot dan vorig jaar. Ook durven werknemers het vaker aan om te wisselen van baan, waardoor het aantal vacatures dit jaar al zal toenemen. In 2014 zullen naar verwachting 710.000 vacatures ontstaan.

Meer uitzenduren gemeten

Een andere positieve ontwikkeling is zichtbaar in de uitzendsector. Die profiteert meestal het eerst van de economische groei, omdat bedrijven in eerste instantie vooral tijdelijk personeel inzetten. Recente cijfers van uitzendkoepel ABU bevestigen dit. In de laatst gemeten periode is het aantal uitzenduren met 4 procent toegenomen.

Verder ziet het UWV in 2014 verbeteringen bij de op export gerichte sectoren, zoals vervoer en groothandel. Ook zal in de horeca, waar veel met tijdelijke contracten wordt gewerkt, dit jaar sprake zijn van banengroei. Vanaf 2015 zullen de meeste andere sectoren profiteren van de aantrekkende economie, waaronder de bouw.

Bron: UWV / ABU

Meest gelezen

Whitepapers en online tests