Personeel
Personeel

Een op de vijf zzp'ers wil bedrijf met personeel

Ongeveer een op de vijf zzp’ers (18 procent) heeft de ambitie om door te groeien. Zij willen op termijn een onderneming met personeel leiden. Dat blijkt uit een enquête onder eenpersoons­bedrijven van Panteia.

Het onderzoeksinstituut kwam tot dit cijfer na ondervraging van meer dan drieduizend zzp’ers. Uit de resultaten (pdf) valt onder meer af te leiden dat deze groep kan zorgen voor extra werkgelegenheid. De kans daarop is het grootst in de ICT, waar 32 procent het zzp-schap ziet als opmaat voor een bedrijf met personeel.

Bij te grote opdrachten die zzp’ers niet alleen aankunnen, zegt bijna de helft (47 procent) andere bedrijven of zzp’ers in te huren. Daarnaast verwijst 26 procent door naar andere ondernemers en verkoopt 10 procent een nee. Een kleine minderheid van 7 procent huurt op dit moment al (tijdelijk) personeel in.

Het onderzoek geeft ook inzicht in de belemmeringen die zzp’ers ervaren om door te groeien. Bij zzp’ers die een bedrijf met personeel willen leiden, zijn de belangrijkste drie: een beperkte toegang tot kapitaal, risico’s op loondoorbetaling bij ziekte en een tekort aan gekwalificeerd personeel.

Bron: Panteia

Meest gelezen

Whitepapers en online tests