Vrouwelijke ondernemer
Vrouwelijke ondernemer

Steeds meer vrouwelijke ondernemers

Vrouwen starten steeds vaker een onderneming. Een deel van hen neemt na verloop van tijd ook personeel in dienst. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.

Traditioneel gezien zijn de meeste startende ondernemers mannen. Maar uit cijfers van het CBS blijkt dat vrouwelijke ondernemers de laatste tijd een inhaalslag maken. Zo was in 2007 nog 31 procent van de startende ondernemers een vrouw, terwijl dit percentage in 2014 was opgelopen tot 37 procent.

Volgens een woordvoerster van het statistiekbureau past dit binnen een algemene trend op de arbeidsmarkt. 'Je ziet dat vrouwen steeds vaker werken. Tegelijkertijd is er een trend van flexibilisering waar vrouwen aan meedoen.' Zij benadrukt dat het bij starters vooral gaat om eenpitters.

Webwinkels en adviesbureaus

Vrouwen starten relatief vaak een webwinkel, een management- en organisatieadviesbureau of een bedrijf in de haar- en schoonheidsverzorging. Ook gaan ze relatief vaak in de (thuis)zorg aan de slag. Mannen starten vooral een bouwbedrijf, een ingenieursbedrijf of een bedrijf dat software produceert, uitgeeft en ontwikkelt.

Een deel van de startende ondernemers (inclusief vrouwen) neemt personeel in dienst. Het CBS keek bijvoorbeeld naar bedrijven die in 2011 zijn gestart en waar toen één persoon werkte. In 2014 had 4 procent van die bedrijven meerdere mensen in dienst. Specifieke cijfers over mannen of vrouwen zijn niet beschikbaar.

Bron: CBS

Meest gelezen

Nulurencontract, 10 vragen en antwoorden

Met een nulurencontract heb je een grote mate van flexibiliteit, maar tegelijk loop je het risico dat een vaste arbeids­overeenkomst ontstaat. 10 vragen en antwoorden over de juiste toepassing van nulurencontracten.

Vast contract, wat zijn de regels?

Een vast contract sluit je af als je een werknemer langdurig aan je bedrijf wil binden. Maar wat houdt zo’n arbeids­overeenkomst voor onbepaalde tijd in, wanneer sluit je dit contract en hoe beëindig je het?

Hoe werkt detachering van personeel?

Als ondernemer kun je ook tijdelijk een werknemer 'inhuren' van een ander bedrijf. Dat heet detachering. Zo kun je snel over deskundig personeel beschikken. Hoe werkt detachering precies?

Kan een eenmanszaak personeel aannemen?

De term eenmanszaak roept soms vragen op. Bijvoorbeeld de vraag of je dan ook personeel kunt inhuren. Lees meer over de mogelijkheden die je hebt als ondernemer met een eenmanszaak.

Whitepapers en online tests