Sociale zekerheid personeel
Sociale zekerheid personeel

Lonen stijgen minder hard | Verzuim daalt | Verplichte AOV?

De piek in loonstijgingen lijkt achter de rug, maar de lonen stijgen nog steeds. Zo blijkt uit nieuwe cijfers. Daarentegen zakt het verzuim verder. En reageren op de verplichte AOV voor zelfstandigen kan tot 23 juli. Bekijk de nieuwsupdate voor ondernemers.

1. Lonen stijgen, maar minder hard

De lonen zijn in de eerste zes maanden van 2024 gemiddeld met 5,3 procent gestegen. Dat is nog steeds historisch hoog, maar een stuk lager dan vorig jaar toen de loonstijging uitkwam op 7,1 procent. 

Bedrijven zijn vanwege de economische onzekerheid terughoudender met het geven van loonsverhogingen. Ook omdat de inflatie afneemt. Veel werknemers hebben al een hoger loon gekregen vanwege de inflatie.

Cijfers juni 2024: stijgingen in bouw en horeca

In juni zijn de lonen gemiddeld met 4,5 procent gestegen. In totaal werden er 33 cao's afgesloten voor 90.000 werknemers, zo blijkt uit voorlopige cijfers van werkgeversvereniging AWVN. De lonen gingen het hardst omhoog in de bouw, horeca, cultuur en sport en het onderwijs.

Economen verwachten dat de lonen verder zullen stijgen. Er wordt voor 2024 een gemiddelde loonstijging van 5 procent of zelfs 6 procent verwacht. Het minimumloon en veel cao-lonen stegen al begin dit jaar.

Bekijk het nieuwe minimumloon per 1 juli 2024.

2. Bedrijven ervaren leveringsproblemen

Ruim 3 op de 10 bedrijven ondervinden problemen bij de toelevering van grondstoffen, producten of diensten. Ondernemers hebben vooral te maken met hogere grondstofkosten of duurdere producten en vertraging in de processen. Dit meldt het CBS op basis van cijfers uit de Conjunctuurenquête Nederland.

Vooral detailhandel de klos

Ruim 44 procent van de detailhandelaren ervaart problemen bij de toelevering van grondstoffen, producten of diensten. Ook voor vervoer- en opslagbedrijven geldt dat ruim 4 op de 10 bedrijven problemen ervaren. Horecabedrijven ondervinden het minst vaak problemen: ruim 63 procent geeft aan nauwelijks of geen problemen te hebben in de toeleveringsketen.

Kleine bedrijven hebben er overigens minder moeite mee dan grote bedrijven. Binnen het kleinbedrijf ligt het aandeel ondernemers dat toeleveringsproblemen ervaart op ruim 27 procent, in het middenbedrijf is dat 30 procent en in het grootbedrijf 35 procent.

3. Verzuim zakt verder, maar nog steeds hoog

In het eerste kwartaal van 2024 lag het ziekte­verzuim van werknemers op 5,5 procent en dat is lager dan een jaar eerder. 5,5 procent betekent dat van de duizend te werken dagen er 55 werden verzuim­d wegens ziekte. 
 
Ook het jaarcijfer van 2023 is lager dan dat van een jaar eerder. In 2023 was het 5,3 procent en in 2022 was het met 5,6 procent een jaarrecord wat betreft verzuim. Ondanks de daling was het ziekte­verzuim nog altijd relatief hoog. In slechts vijf jaren was het verzuim hoger.
 

Laagste verzuim in horeca

In het eerste kwartaal van 2024 was er het meeste verzuim in de gezondheids- en welzijnszorg (7,8 procent. In de horeca was het ziekte­verzuim het laagst (3,5 procent). De daling van het ziekte­verzuim ten opzichte van een jaar eerder deed zich in vrijwel alle bedrijfstakken voor.

Hoe houd je het verzuim onder controele in jouw bedrijf? Lees meer over verzuim­registratie.

4. Tot 23 juli reageren op 'verplichte AOV'

De verplichte arbeidsongeschiktheids­verzekering (aov) voor zelfstandigen moet maximaal 195 euro per maand kosten. Dat blijkt uit het wetsvoorstel Basis­verzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen (BAZ) van demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

De belangrijkste punten uit het voorstel voor de verplichte AOV voor zelfstandigen:

  • Wie langer dan een jaar ziek is en geen minimumloon kan verdienen, krijgt een uitkering. 
  • De uitkering bedraagt 70% van de gemiddelde winst tot maximaal het minimumloon. 
  • De uitkering loopt tot de AOW-leeftijd.
  • De verzekering tegen ziekte kost maximaal 195 euro per maand. 
  • Zelfstandigen die liever een eigen verzekering regelen en aan bepaalde voorwaarden voldoen, kunnen zich afmelden voor de verplichte verzekering.

Tot 23 juli kan iedereen via de internetconsultatie commentaar geven op het wetsvoorstel. Wanneer de wet vervolgens ingaat is nog niet bekend. De verwachting is dat dit pas in 2028 of 2029 zal zijn.

Ook voor ondernemers met personeel is een AOV belangrijk. Heb jij deze verzekering nodig? Lees er meer over: AOV, ja of nee?

5. Opvallend: Achtergrond blijft jongere hinderen bij vinden baan

Het lukt niet om meer Amsterdamse jongeren met een migratieachtergrond aan het werk te krijgen, zo schrijft Het Parool. Met name bij jongeren zonder diploma is dit te zien. In 2019 vond 68 procent van de jongeren met een migratieachtergrond zonder diploma (of met maximaal een vmbo- of mbo-1-diploma) een baan. In 2022 was dat 67 procent. Dat blijkt uit de jongste monitor van Amsterdamse jongeren op de arbeidsmarkt, uitgevoerd door de dienst Onderzoek & Statistiek van de gemeente.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers met personeel. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

bereken je premie en kosten

Wat kost een AOV voor jou?

Iedereen kan ziek worden of een ongeval krijgen. Met een AOV bescherm je jouw inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Op deze pagina vind je premie-voorbeelden.

Meest gelezen

Cao in het MKB, een overzicht per branche

Bijna de helft van de ondernemers in het MKB werkt met een collectieve arbeids­overeenkomst (cao). Toch hebben nog veel ondernemers 'geen idee' of een cao van toepassing is. Een overzicht per branche.

Nieuwe wetten in 2022

Wat gaat er in 2022 veranderen voor ondernemers met personeel? Bekijk een overzicht van nieuwe wetten en regels voor werkgevers en werknemers vanaf 1 januari 2022 en daarna.

Arbowet, 7 vragen en antwoorden

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is een belangrijke wet voor ondernemers met personeel. Wat staat er in de Arbowet? Hoe pas je de regels toe? Welke aandachtspunten zijn er in jouw branche? 7 vragen en antwoorden.

Salaris vergelijken in het MKB

Wat is een passend salaris voor jouw medewerker? Hoeveel loon geven andere werkgevers in jouw branche en regio? Gebruik deze tips, tools en onderzoeken voor salaris vergelijken in het MKB.

Whitepapers en online tests