Referentiecheck referenties nagaan check referent
Referentiecheck referenties nagaan check referent

Ondernemers minder blij in Nederland | ChatGPT werkt bij sollicitatie

Ondernemers in Nederland geven het ondernemingsklimaat een 6,4 en dat is lager dan een jaar eerder. Vooral de overheid is de boeman. En verder: Een kwart van de sollicitanten gebruikt ChatGPT én het werkt! Maar werknemers zijn nog altijd goedkoper dan AI.

1. Ondernemers negatiever over Nederland

Nederlandse ondernemers zijn minder tevreden geworden over de omstandigheden om een bedrijf te runnen. In 2023 gaven ze het ondernemingsklimaat in Nederland gemiddeld een 6,4. In 2022 was dat nog een 6,7. Dat blijkt uit de Monitor Ondernemingsklimaat, waarvoor ruim 700 ondernemers zijn ondervraagd.

Het aantal bedrijven dat een onvoldoende geeft is verdubbeld tot bijna een kwart van de bedrijven. 23% gaf in 2023 een 5 of lager, ten opzichte van 12% in 2022. De zakelijke en financiële dienstverlening zijn relatief positief, terwijl de meer technische en uitvoerende bedrijfstakken, zoals de bouw, handel en industrie, negatiever gestemd zijn. 

Eén op de zes bedrijven overweegt zelfs verplaatsing van activiteiten naar het buitenland.

Overheid en belastingen onder vuur

Ondernemers zijn tevreden over de kwaliteit van leven, de digitale infrastructuur, de kennisinfrastructuur (hoger onderwijs, regionale innovatiesamenwerkingen), de fysieke infrastructuur (wegennet, spoor) en de aanwezigheid van belanghebbenden, zoals belangrijke klanten of leveranciers.

De bedrijfseigenaren zijn niet tevreden over het belastingklimaat en de overheid. De faciliterende wetgeving voor het bedrijfsleven kan beter. Ondernemers willen dat er vooral meer rekening met ze wordt gehouden bij de vorming van nieuwe wetten en regels en de uitvoering daarvan.

Het belastingbeleid en wettelijke voorschriften zijn onvoorspelbaar, vindt de meerderheid van de ondernemers. De aanpak van klimaatverandering noemt bijna 74% enigszins tot heel erg onvoorspelbaar.

Kabinet wil regeldruk verlagen en helpen bij financiering

Het kabinet heeft inmiddels een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over de strategie rondom het ondernemingsklimaat. Zo wil de overheid nog altijd de regeldruk voor ondernemers verlagen. Daarnaast komt er (weer!) een financieringshub voor het MKB: een portaal voor ondernemers om uit te zoeken welke vorm van financiering het beste bij hen past.

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

2. Sollicitanten gebruiken ChatGPT: 72% vaker uitgenodigd

Uit onderzoek van sollicitatieplatform Lerensolliciteren.nl blijkt dat 25% van de sollicitanten AI-technologie zoals ChatGPT inzet bij de voorbereiding op sollicitaties. 65% van deze groep gebruikt ChatGPT specifiek voor het opstellen van cv's. Deze inzet van AI heeft geleid tot meer positieve reacties: zo gaf 68% aan uitgenodigd te zijn voor gesprekken met documenten geschreven door ChatGPT. Van de sollicitanten die meer uitnodigingen ontvingen, kreeg 53% een nieuwe baan aangeboden.

Experts over gebruik ChatGPT bij sollicitaties

Francesco Plas, sollicitatietrainer bij het UWV, benadrukt het voordeel van AI in het versterken van cv's en sollicitatiebrieven: "Mensen doen zichzelf vaak tekort op hun cv", zegt Francesco. "Ze vermelden bijvoorbeeld vaardigheden niet, omdat ze simpelweg vergeten dat ze die hebben. Of ze beseffen niet dat die skills relevant zijn. Daar kan een AI-tool als ChatGPT goed bij helpen." 

Hobie van Wezel, een ervaren recruiter, benadrukt dat terwijl AI een krachtig hulpmiddel kan zijn, sollicitanten wel moeten oppassen met het gebruik ervan: "Waar sollicitanten voor moeten waken is dat zij ChatGPT niet te veel laten leiden. Je hebt soms kandidaten die ChatGPT heel mooi laten schrijven en hun vaardigheden super gelikt op papier laat zetten, alleen dit vervolgens mondeling niet kunnen toelichten. Dan vallen ze wel keihard door de mand."

Cijfers over gebruik ChatGPT door sollicitant

  • 1 op de 4 sollicitanten gebruikt ChatGPT voor hun cv, sollicitatiebrief of interviewvoorbereiding.
  • 65% zet ChatGPT in voor het schrijven van hun cv en/of sollicitatiebrief.
  • 72% meldt vaker te worden uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken na gebruik van ChatGPT.
  • 68% werd uitgenodigd voor een gesprek met materialen geschreven met behulp van ChatGPT.
  • 53% van de sollicitanten werd aangenomen na ChatGPT te hebben gebruikt gedurende de sollicitatieprocedure.
  • 64% geeft aan zelfverzekerder te zijn tijdens het sollicitatieproces dankzij het gebruik van ChatGPT.

Gebruik jij al AI-tools rondom personeel? Lees meer over de HR-trends in 2024.

3. Mensen goedkoper dan AI voor meeste banen

Kunstmatige intelligentie is voor de meeste menselijke banen (nog) geen rendabele vervanger, concluderen MIT-wetenschappers. In bijna 4 op de 5 gevallen is het goedkoper om mensen het werk te laten uitvoeren. Als de kosten dalen en de nauwkeurigheid verbetert, kan AI tot 40 procent van de taken goedkoper uitvoeren in de toekomst. De wetenschappers denken dat het tegen 2030 ook zover is.

Besparen op personeels­kosten? Lees het gratis whitepaper.

4. Minder uren voor uitzendkrachten

Bedrijven hebben uitzendkrachten 14 procent minder uren ingezet in 2023 in vergelijking met het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie ABU. Ook in 2022 daalde het aantal uitzenduren al.

In alle sectoren daalde het aantal uren dat werkgevers uitzendkrachten inzetten. De grootste afname kwam voor rekening van de administratieve sector. Daar werkten uitzendkrachten in 2023 bijna een kwart minder uren dan in 2022. Voor de industrie en de techniek was de daling 9 procent en 10 procent.

Redenen voor de daling zijn de krappe arbeidsmarkt en de aangepaste regelgeving. Daardoor krijgen medewerkers bijvoorbeeld sneller een vast contract en is er minder behoefte aan uitzendkrachten.

5. Loonheffingen 2024 bekend

De Belastingdienst heeft de tweede uitgave van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2024 gepubliceerd. In deze uitgave staan nieuwe onderwerpen en een paar aanpassingen. Ook is de bijlage met tarieven, bedragen en percentages voor 2024 aangepast.

Wat zijn loonheffingen? Welke heffingen zijn verplicht voor ondernemers met personeel? Lees meer over loonheffingen.

Download overzicht loonheffingen 2024

6. Kleine daling in moeilijk vervulbare vacatures

Van alle vacatures in 2023 was volgens werkgevers 53 procent moeilijk te vervullen. In 2022 was dit nog 58 procent. Een kleine vooruitgang dus. Dit blijkt uit onderzoek van het UWV onder ruim vierduizend werkgevers.
 
Toch blijft de arbeidskrapte een groot probleem voor veel bedrijven. Vooral in de bouw hadden bedrijven (65%) te maken met wervingsproblemen. Bij financiële instellingen waren vacatures iets vaker moeilijk in te vullen (60%) dan een jaar eerder (53%).
 
Waarom bleven vacatures openstaan? 86 procent zegt dat ze te weinig reacties krijgen op vacatures. Bijna 60 procent geeft aan dat sollicitanten niet over de juiste vaardigheden beschikken.

Personeel verzekeren ja of nee

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Lees in ons gratis whitepaper tips van ondernemers, doe je eigen risico-checklist en ontdek de top 5 verzekeringen per branche.

Meest gelezen

Cao in het MKB, een overzicht per branche

Bijna de helft van de ondernemers in het MKB werkt met een collectieve arbeids­overeenkomst (cao). Toch hebben nog veel ondernemers 'geen idee' of een cao van toepassing is. Een overzicht per branche.

Nieuwe wetten in 2022

Wat gaat er in 2022 veranderen voor ondernemers met personeel? Bekijk een overzicht van nieuwe wetten en regels voor werkgevers en werknemers vanaf 1 januari 2022 en daarna.

Arbowet, 7 vragen en antwoorden

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is een belangrijke wet voor ondernemers met personeel. Wat staat er in de Arbowet? Hoe pas je de regels toe? Welke aandachtspunten zijn er in jouw branche? 7 vragen en antwoorden.

Salaris vergelijken in het MKB

Wat is een passend salaris voor jouw medewerker? Hoeveel loon geven andere werkgevers in jouw branche en regio? Gebruik deze tips, tools en onderzoeken voor salaris vergelijken in het MKB.

Whitepapers en online tests