Antecedentenonderzoek personeel, zo werkt het

- bijgewerkt op 29 juli 2019

Als ondernemer wil je betrouwbaar personeel. Hoe zorg je dat er geen ‘rotte appels’ je bedrijf binnenrollen? Doe een antecedentenonderzoek. Wat is dat precies? En hoe werkt het?

Antecedentenonderzoek, wat is het?

Antecedent is het Latijnse woord voor incident. Tijdens een antecedentenonderzoek kijk je dus naar incidenten uit het verleden. Vaak gaat het om een onderzoek naar het verleden van een persoon, bijvoorbeeld een sollicitant. Dit wordt ook wel pre-employment screening genoemd.

Je kunt als ondernemer zelf een antecedentenonderzoek doen of laten uitvoeren. Het doel is om zeker te weten dat een potentiële werknemer betrouwbaar is - dat hij zegt wie hij is en dat hij geen achtergrond heeft die mogelijk gevaarlijk is voor je bedrijf. Denk aan een crimineel verleden (strafblad), conflicten, fraude of nauwe banden met concurrerende bedrijven.

Antecedentenonderzoek, hoe werkt het?

Met een antecedentenonderzoek krijg je inzicht in het verleden van een sollicitant. Tijdens een antecedentenonderzoek wordt bijvoorbeeld het volgende gecontroleerd:

  1. Naam, adres, woonplaats (naw-gegevens)
  2. Legitimatiebewijzen (paspoort, rijbewijs)
  3. CV
  4. Diploma's
  5. Referenties
  6. Crimineel verleden (VOG, strafblad, justitieel onderzoek)
  7. Financiële gegevens (BKR-registratie)
  8. Online activiteiten (social media)

Het antecedentenonderzoek is onderdeel van de sollicitatieprocedure en je kunt zelf bepalen welke onderdelen je gaat onderzoeken.

Antecedentenonderzoek, wat zijn de regels?

Tijdens een antecedentenonderzoek (screening) moet je rekening houden met:

Privacy

Houd je aan de wetten rondom privacy. Als je een antecedentenonderzoek doet, moet er sprake zijn van een 'gerechtvaardigd belang', bijvoorbeeld dat de beoogde functie vereist dat iemand integer en betrouwbaar is. Ook moeten de onderzoeksmethoden die je gebruikt 'noodzakelijk' zijn om hier achter te komen.

Informatieplicht sollicitant

Je bent ook verplicht om de sollicitant vooraf te informeren over het antecedentenonderzoek. Je laat weten wat je precies gaat onderzoeken en waarom. Na afloop vertel je ook wat de uitkomsten zijn.

Klaar voor (meer) personeel?

Beantwoord tien vragen met ja of nee. En zie meteen of je klaar bent voor (meer) personeel. Na afloop ontvang je een persoonlijk rapport met tips.

Doe de checklist

Pas op met medische gegevens

De gezondheid van een sollicitant of werknemer mag in principe geen onderdeel zijn van het antecedentenonderzoek, tenzij voor de functie bijzondere eisen gelden en daarom een medische keuring noodzakelijk is.

Identiteitificatieplicht

Iedere ondernemer met personeel moet voldoen aan de identificatieplicht. Dat betekent dat je de identiteit van een werknemer controleert voor je hem aanneemt. Daarbij kijk je naar de echtheid en geldigheid van het identiteitsbewijs.

Social media checken

Online is er steeds meer te vinden over sollicitanten. Social media (zoals LinkedIn, Twitter en Facebook) zijn een makkelijke informatiebron. Maar pas op. Volgens de sollicitatiecode moet je de sollicitant vooraf wel toestemming vragen en de gevonden informatie later met hem bespreken.

Controle echtheid van diploma's

Je kunt de sollicitant vragen om een digitaal uittreksel van zijn diploma’s uit het diplomaregister. Dan weet je of de diploma’s ook echt op zijn naam staan.

Crimineel verleden checken met VOG

Om te kijken of een sollicitant geen crimineel verleden heeft, kun je hem vragen om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Hij kan die opvragen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Vooral als je iemand aanneemt die moet omgaan met vertrouwelijke informatie, geld of kostbare goederen, kan het verstandig zijn een VOG te eisen.

Waarschuwingsregister fraude

Voor sommige branches bestaat er een waarschuwingsregister voor fraude. De stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD) houdt bijvoorbeeld een waarschuwingsregister bij voor winkeliers. Zij kunnen daarmee nagaan of een sollicitant een frauduleus verleden heeft. Kijk of er binnen jouw branche een dergelijk waarschuwingsregister bestaat.

Antecedentenonderzoek, zelf doen of uitbesteden?

Een antecedentenonderzoek kun je zelf uitvoeren met behulp van bovenstaande richtlijnen en bronnen. Je kunt ook een onderzoeksbureau of recherchebureau inschakelen om dit te doen. Dit zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het screenen van personeel.

Let op

Een onderzoeksbureau of recherchebureau moet wel een privacygedragscode hanteren en in het bezit zijn van een vergunning. Controleer dit dus voor je met een partij in zee gaat.

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Lees meer over de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, zakelijke dienstverlening of persoonlijke dienstverlening en beperk je risico's.

Ga voor zekerheid

- bijgewerkt op 29 juli 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.