Functienaam functietitel bepalen
Functienaam functietitel bepalen

Goede functienaam bepalen, 3 richtlijnen

Hoe kom je tot geschikte functienamen voor jezelf en je werknemers? Ga je voor Nederlandse of Engelse functietitels? En durf jij voor creatieve functienamen te kiezen? 3 dilemma’s en richtlijnen.

Wat is de functie van functienamen?

Een functienaam of functietitel schept duidelijkheid binnen je bedrijf. Een heldere functienaam helpt ook klanten, leveranciers en andere relaties van je bedrijf te begrijpen wat de persoon binnen jouw bedrijf precies doet en welke bevoegdheid hij heeft. 

Je gebruikt de functienaam tijdens de werving en selectie van een nieuwe werknemer. Je neemt de naam op in een functieprofiel en in de personeels­advertentie. Tijdens zijn werk gebruikt de werknemer zijn functienaam bijvoorbeeld op visitekaartjes, onder e-mails en op social media.

Als ondernemer vermeld je de functienaam van een werknemer ook in zijn contract, op de loonstrook en in officiële correspondentie met en over hem, bijvoorbeeld op een beoordelingsformulier.

Functietitel bepalen

Maar hoe bepaal je nu een goede functietitel? Zorg in ieder geval voor eenduidigheid binnen je bedrijf. Maak een organogram om overzicht te krijgen, ook al heb je maar enkele werknemers. Begin boven in 'de boom', dus bij jezelf en eventuele partners.

Vraag je eerst af:

  • Wat is voor mijzelf een passende titel of functienaam?
  • Past deze titel bij mijn huidige en beoogde rol binnen het bedrijf?
  • Is het direct duidelijk wat ik doe?

Stel dezelfde vragen over alle andere beoogde functies binnen je bedrijf. Vraag je werknemers desnoods zelf welke functienaam ze passend vinden. Ga in ieder geval voor eenduidigheid en logica.

Hieronder enkele dilemma's en richtlijnen voor het bepalen van geschikte functienamen.

  • 1. Nederlandse of Engelse functienaam?

    Vroeger was een ondernemer gewoon directeur, oprichter of eigenaar. De afgelopen decennia werd het vaak entrepreneur, founder of CEO (Chief Executive Officer). Tegenwoordig zie je ook steeds meer creatieve en unieke functienamen. Zo noemt Pieter Zwart (oprichter van Coolblue) zichzelf ‘Eindbaas’, maar hij gebruikt ook de termen entrepreneur en CEO, vanwege zijn internationale ambities. Geen Amerikaan die natuurlijk begrijpt wat een eindbaas is.

Richtlijn: Ga alleen voor Engelse functienamen als je op korte termijn internationale plannen hebt en/of de term ingeburgerd is in Nederland.

 

Vraag bijvoorbeeld je werknemer zelf, een klant en een leverancier of zij de functienaam direct begrijpen en logisch vinden.

  • 2. Creatieve functienaam of niet?
    Creatieve functienamen kunnen veel voordelen hebben. Het kan ervoor zorgen dat je werknemers trots zijn op wat ze doen en meer visitekaartjes uitdelen. Ook kan het naar de buitenwereld toe een positief effect hebben. Een Sales Tiger zullen ze sneller onthouden dan een verkoopmedewerker. Het kan een goede ijsbreker zijn.

Richtlijn: Ga alleen voor creatieve functienamen als het bij je bedrijf en je doelgroep past.

 

Ga bijvoorbeeld in de bouw geen Spikerman werven, maar gewoon een timmerman. Binnen veel branches moeten functienamen direct helder en duidelijk zijn.

  • 3. Functienaam aan salaris koppelen of niet?
    Je kunt de functienamen ook koppelen aan het salaris van je werknemer. Dat schept nog meer overzicht en duidelijkheid. Je bouwt dan een salarishuis met vooraf bepaalde functieniveaus en salarisschalen.

Meer verantwoordelijkheid

Als een werknemer meer verantwoordelijkheid krijgt, krijgt hij een andere functienaam en een hoger salaris. Die structuur kun je van tevoren helemaal inrichten, zodat je werknemers weten waar ze naar kunnen streven.

Maar het kan ook slim zijn het salaris gescheiden te houden. Je kunt een functienaam namelijk ook gebruiken als secundaire arbeidsvoorwaarde, een vorm van waardering richting je werknemer. Als je hem een functienaam met meer gewicht geeft, kan dit veel voordelen voor hem hebben. Denk aan intern en extern meer aanzien - het staat goed op zijn CV en visitekaartjes.

Een functienaam kun je dus ook op tafel gooien tijdens salarisonderhandelingen. Misschien hecht de werknemer wel meer waarde aan een titel dan aan een hoger salaris.

Maar pas op: geef niet zomaar iedereen een flinke titel. De werknemer moet wel de verantwoordelijkheid kunnen nemen die bij zijn functienaam past, anders krijg je intern en extern verkeerde verwachtingen en scheve gezichten.

Richtlijn: Koppel een functienaam aan het salaris als je vooraf duidelijkheid en structuur wilt. Als je liever vrijheid hebt in het bepalen van functienamen en salarissen per werknemer, koppel het dan los.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

 

Meest gelezen

Stappenplan sollicitatieprocedure

Van een functieprofiel opstellen tot het tekenen van het contract. Welke stappen neem je tijdens een sollicitatieprocedure? In 8 stappen een nieuwe werknemer aannemen.

Whitepapers en online tests