Videosollicitatie
Videosollicitatie

7 tips voor een sollicitatiegesprek via Skype

Videosollicitaties groeien in populariteit. Zo voeren steeds meer ondernemers het eerste sollicitatiegesprek via een programma als Skype. Zeven tips om dit op een effectieve manier te doen.

Personeel werven kost veel tijd. Vooral in de eerste ronde ben je een groot aantal uren kwijt voordat je van iedereen een goede eerste indruk hebt. Het voordeel van Skype is dat je in een kortere tijd een groter aantal gesprekken kunt voeren. Daarnaast hebben de kandidaten geen reistijd en hoeven ze niet een halve dag vrij te nemen.

Pas na een eerste selectie op afstand nodig je de meest kansrijke kandidaten uit voor een persoonlijk sollicitatiegesprek. Om een goede keuze te maken, moet je de videosollicitatie op een effectieve manier inzetten. Hieronder vind je zeven praktische tips om zo veel mogelijk te halen uit een sollicitatie via Skype.

Tips voor werkgevers

1. Bereid je goed voor op het gesprek

Een videosollicitatie is tot op een zekere hoogte vergelijkbaar met een normaal sollicitatiegesprek. Dat betekent dat een goede voorbereiding noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld goed na over de verwachtingen die je hebt van de sollicitant en stel hem de juiste sollicitatievragen. Tegelijk mag je ook van de kandidaat verwachten dat hij zijn huiswerk heeft gedaan.

2. Zorg ervoor dat de techniek in orde is

Voorkom dat technische problemen roet in het eten gooien. Je verkleint de kans hierop met goed werkende apparatuur en een betrouwbare internetverbinding. Controleer vooraf of alles goed werkt door een proefgesprek te houden met familie of vrienden. Op de website van Skype vind je uitgebreide informatie over de problemen die kunnen optreden, inclusief mogelijke oplossingen.

3. Kies voor een omgeving zonder afleiding

Denk goed na over de plek waar je de videosollicitatie houdt. Geroezemoes van collega’s of langslopende mensen leiden al snel af. Kies daarom het liefst voor een neutrale achtergrond, zoals een witte muur. En als je normaal gesproken werkt in een drukke kantooromgeving, trek je dan terug in een rustige vergaderruimte. Je zult merken dat het gesprek dan veel soepeler verloopt.

4. Vergeet de belichting niet

Het is belangrijk dat je goed zichtbaar bent voor de kandidaat. Daardoor kan hij jouw lichaamstaal beter aflezen en weet hij bijvoorbeeld wanneer hij kan beginnen met praten. Zorg daarom voor een goede belichting met natuurlijk of kunstmatig licht. Let op dat je niet met je rug naar het raam zit, omdat je dan verandert in een silhouet. Ook vanwege de belichting is het aan te bevelen om vooraf proef te draaien.

checklist

Klaar voor (meer) personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel.

5. Stel de kandidaat op zijn gemak

Een sollicitatiegesprek leidt nogal eens tot gierende zenuwen bij de sollicitant. De aanwezigheid van een camera en een microfoon kan dit versterken. Je stelt de kandidaat op zijn gemak door duidelijk te maken wat hem te wachten staat. Bespreek vooraf bijvoorbeeld de sollicitatieprocedure en geef aan waar je op zult letten. Leg ook uit dat een videosollicitatie lijkt op een normaal sollicitatiegesprek.

6. Let op de juiste lichaamstaal

Je kunt bij een videosollicitatie minder afgaan op lichaamstaal dan gebruikelijk, omdat je meestal alleen het gezicht van de sollicitant ziet. Toch kun je veel opmaken uit de gezichtsuitdrukkingen en het stemgeluid. Komt de kandidaat enthousiast over of niet? En klopt zijn lichaamstaal met de dingen die hij zegt? Probeer een zo compleet mogelijke indruk te krijgen en vraag door als je ergens over twijfelt.

7. Wees alert op afknappers

Tijdens een videosollicitatie kun je ook te maken krijgen met afknappers. Die kunnen het oordeel over de kandidaat negatief beïnvloeden. Denk aan een kandidaat die niet online is als je hem op de afgesproken tijd wilt bellen, in zijn vrijetijdskleding voor de camera verschijnt, of tijdens het gesprek de indruk wekt dat hij zich niet heeft voorbereid. In die gevallen kun je jezelf afvragen of dit wel een geschikte kandidaat is.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests