Nieuwe werknemer zoeken en aannemen
Nieuwe werknemer zoeken en aannemen

Nieuwe werknemer zoeken

Een nieuwe werknemer zoeken, dat kan een flinke uitdaging zijn. Door het toenemende personeels­tekort in veel branches moet je creatief zijn om nog goede werknemers te vinden. Hoe lukt het dan toch? Vergroot je kans met deze tips en tricks.

Bekijk ook specifieke tips voor:

Nieuwe werknemer zoeken steeds lastiger

Een nieuwe werknemer zoeken is voor veel ondernemers nog nooit zo moeilijk geweest. Uit cijfers van het UWV blijkt dat 70 procent van de werkgevers inmiddels al sollicitanten heeft aangenomen die niet helemaal voldoen aan de gevraagde functie-eisen.

Werkgevers nemen bijvoorbeeld steeds vaker personeel in dienst zonder de gevraagde relevante werkervaring. Ook het juiste diploma vinden werkgevers niet meer zo interessant. Ze vinden het belangrijker dat sollicitanten de juiste vaardigheden en vakkennis hebben.

Adviezen voor ondernemers

Hoe kun je werknemers vinden die in redelijke mate voldoen aan jouw eisen? Ga aan de slag met nieuwe manieren om werknemers te zoeken en in dienst te nemen. Hoe doe je dat? Benut de volgende adviezen voor start-ups en ondernemers in het MKB.

Voorkom een personeels­tekort

Zorg dat je altijd voldoende werknemers hebt om je bedrijf draaiende te houden. Ga aan de slag met deze tips en benut extra (preventieve) oplossingen voor je personeels­tekort.

Uitgebreid en specifiek zoeken

Als je de juiste werknemer wil vinden, moet je soms diep graven. Waar ga jij nu nog een geschikte kandidaat vinden? En hoe doe je dat? Het is belangrijk om te weten welke vacaturesites relevant zijn voor jouw branche en hoe je die websites precies gebruikt.

Het zou natuurlijk zonde zijn als je de ideale kandidaat niet kunt vinden terwijl hij of zij er wel is. Verdiep je dus in de zoekmachines van vacaturesites en benut slimme zoekfuncties.

Voorbeeld: werknemer zoeken via werk.nl

Er zijn veel vacaturesites in Nederland. Van grote spelers als Indeed, Nationale Vacaturebank en Monsterboard tot kleine branchegerichte websites als werkenindehoreca.nl en bouwvacatures.nl.

Maar ken je bijvoorbeeld ook de website Werk.nl? Dat is een initiatief van het UWV. Het is misschien niet de meest aantrekkelijke website voor werving, maar met meer dan 350.000 cv's wel een interessante bron voor werkgevers. Hoe kun je op deze website nu gericht zoeken naar een nieuwe werknemer? Bekijk handige zoektips in onderstaande video.

Gebruik deze zoektips ook voor andere vacaturesites en benut opties als 'uitgebreid zoeken' en 'zoekfilters'. Zo kom je misschien kandidaten tegen die je met een snelle zoekopdracht had gemist. Doe je best en vind de laatste speld in de hooiberg.

Inclusieve werving en selectie

Hoewel er een krapte is op de arbeidsmarkt, zijn er altijd een aantal personen die werk zoeken. In bepaalde doelgroepen staan nog steeds mensen te springen om werk. Geef ze een kans!

Wat dacht je van ouderen? Of personen met een arbeidsbeperking? Durf jij bijvoorbeeld iemand aan te nemen vanuit de Ziektewet? Misschien denk je direct aan bepaalde nadelen. Maar er zijn juist een hoop voordelen. 

Zo heb je allerlei soorten arbeidsbeperkingen en kan een beperking ook uitpakken als een gave. Iemand met autisme kan uitermate geschikt zijn om nauwkeurig werk te doen met veel herhaling. Misschien wel beter dan je huidige werknemer(s).

Mix & match

Door werk anders in te delen kun je ruimte creëren voor nieuwe banen. Dat geeft je huidige team ook meer ruimte om te focussen op hun kerntaken. Hoe doe je dat precies? Lees meer over jobcarving.

En wist je dat je ook een aantal subsidies voor personeel kunt benutten? Dit maakt het extra aantrekkelijk om ouderen en personen met een arbeidsbeperking aan te nemen. Het zou weleens een win-win-situatie kunnen zijn voor jouw bedrijf.

Voorkom discriminatie

Tijdens je werving en selectie mag je geen onderscheid maken op grond van geslacht, leeftijd, geloof, ras, seksuele gerichtheid of nationaliteit. Onder bepaalde voorwaarden zijn uitzonderingen toegestaan.

Zorg dat je goed op de hoogte bent van de regels voor personeels­advertenties en sollicitatieprocedures. Zo voorkom je dat je onbedoeld discrimineert.

Voorkom een lelijke uitglijder. Vermijd deze 6 verboden vragen tijdens het sollicitatiegesprek.

Bonus: persoonlijke rapport

Klaar voor (meer) personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel.

Focus op vaardigheden

Wat zijn voor jou de minimum-eisen voor een nieuwe werknemer? Misschien is het zaak de eisen in het functieprofiel bij te stellen, als dat mogelijk is. Je moet tenslotte meebewegen met de markt om nog kans te maken. How low can you go?

Zoals uit eerder genoemd werkgeversonderzoek blijkt, vinden bedrijven het vooral belangrijk dat de sollicitant beschikt over de juiste vaardigheden. Ook vakkennis wordt door 61 procent van de werkgevers genoemd.

Relevante werkervaring (38%) en de juiste diploma’s en certificaten (41%) zijn inmiddels minder belangrijk. Blijf dus niet vasthouden aan de verwachtingen die je voorheen had bij het aannemen van nieuwe werknemers. Daardoor kun je de boot missen.

Zorg voor opleiding en bijscholing

Als je iemand aanneemt die nog niet helemaal aan de functie-eisen voldoet kun je voor de nodige opleiding en bijscholing zorgen. Door dit aan te bieden in de vacaturetekst maak je de functie ook aantrekkelijker voor werkzoekenden.

De mogelijkheid om door te groeien kan een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde zijn. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Nieuwe werknemer aannemen

Als je een geschikte kandidaat hebt gevonden, doorloop je de vervolgstappen in de sollicitatieprocedure. Uiteindelijk kun je overgaan tot het in dienst nemen van je nieuwe werknemer.

Stel een arbeids­overeenkomst op aan de hand van de afspraken die je hebt gemaakt in het arbeidsvoorwaardengesprek. Zorg dat je de afspraken goed vastlegt. Voldoe aan de laatste wet- en regelgeving en houd rekening met een eventuele cao voor jouw branche.

Je kunt een voorbeeldcontract gebruiken, maar schakel altijd de hulp in van een jurist om het arbeidscontract te controleren.

Nieuwe werknemer zoeken en aannemenChecklist nieuwe werknemer aannemen

Bij het aannemen van een nieuwe werknemer moet je nog een aantal dingen doen. Zoals:

  • De identiteit van je werknemer controleren (identificatieplicht).
  • De nodige instanties op de hoogte brengen (Belastingdienst, KvK, arbodienst, pensioenfonds, verzekeraar).
  • Eventuele subsidie aanvragen.
  • Je werknemer informeren (personeels­handboek geven).
  • Veilige werkplek inrichten.
  • De nodige werkmiddelen geven.
  • Je werknemer inwerken.

Hoe doe je dat precies? Lees meer over deze stappen in het artikel Nieuwe werknemer in dienst, zo regel je het.

Ben jij een goede werkgever?

Vergoot je kansen op personeel. Test jezelf en breng verbeteringen aan waar nodig.

Vragen over werknemer zoeken en aannemen

  • Waar kan ik personeel vinden?

    Omdat het niet eenvoudig is om geschikt personeel te vinden, is het heel belangrijk gericht te werven. Zorg dat je de juiste doelgroep aanspreekt en maak gebruik van verschillende methodes. Betrek ook je huidige werknemers bij het zoeken naar nieuwe mensen. Lees meer over goed personeel vinden in het MKB.

  • Wat zijn de eisen voor ondernemers?

    Voordat je werknemers in dienst neemt is het nuttig je te verdiepen in het arbeidsrecht. Als werkgever wil je goed voor je personeel zorgen. Je moet daarbij voldoen aan de eisen van goed werkgeverschap. Volg de juiste stappen in de sollicitatieprocedure en geef je werknemers waar ze recht op hebben.

  • Hoe neem je een werknemer in dienst?

    Als je een of meerdere werknemers in dienst wil nemen doorloop je een aantal stappen. Je begint met het zoeken naar een geschikte werknemer: de werving. Daarna volgt de selectie: je zoekt kandidaten uit voor sollicitatiegesprekken. Als je eenmaal een goede kandidaat hebt gekozen, ga je de arbeidsvoorwaarden bespreken. De uitkomst leg je vast in een arbeids­overeenkomst. Na ondertekening van de overeenkomst heb je een nieuwe werknemer in dienst.

  • Wat kost een nieuwe werknemer?

    Goede werknemers zijn kostbaar voor jou als ondernemer. Met een goed team van gemotiveerd personeel kun je je onderneming laten groeien. In het whitepaper Wat kost personeel? helpen we je die balans op te maken en krijg je een overzicht van de kosten per werknemer.

  • Welke verzekeringen voor personeel heb je nodig?

    Als je een nieuwe werknemer in dienst neemt is het slim een aantal verzekeringen af te sluiten. Je hebt bijvoorbeeld een verzuim­verzekering nodig om je werknemer door te betalen als hij ziek is. Ook een ongevallen­verzekering, aansprakelijkheids­verzekering en nabestaanden­verzekering zijn nuttig. Bekijk de top 5 personeels­verzekeringen.

Personeel aannemen in dienst

Heb je personeel in dienst?

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit pakket aan personeels­­verzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.

Meest gelezen

Stappenplan sollicitatieprocedure

Van een functieprofiel opstellen tot het tekenen van het contract. Welke stappen neem je tijdens een sollicitatieprocedure? In 8 stappen een nieuwe werknemer aannemen.

Whitepapers en online tests