Goed gedrag verklaring VOG
Goed gedrag verklaring VOG

Bewijs van goed gedrag, stappenplan voor werkgevers

Sommige werkgevers vragen (potentiële) werknemers om een bewijs van goed gedrag. Hiermee onderzoek je of je de juiste persoon op een functie zet. Hoe verloopt de aanvraag voor werkgevers?

Aanvragen bewijs van goed gedrag (VOG) voor werkgevers

De screeningsautoriteit Justis is verantwoordelijk voor het afgeven van het bewijs van goed gedrag. Dit document heet officieel Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

Deze verklaring wordt afgegeven als iemand geen strafbaar feit heeft gepleegd dat relevant is voor een bepaalde functie. Het is dus een bewijs van goed gedrag.

We zetten in dit artikel 2 stappenplannen op een rij met de werkwijzen voor werkgevers:

  1. Aanvragen VOG via de gemeente
  2. Aanvragen VOG via het internet

VOG verplicht

Een VOG is verplicht voor sommige beroepen, zoals onderwijzer of taxichauffeur. Maar ook bij andere functies komt het van pas, bijvoorbeeld als werknemers te maken hebben met geld en waardevolle goederen. Lees hoe je als werkgever een aanvraag opstart.

Bewijs van goed gedrag via de gemeente

De aanvraag loopt in veel gevallen via de gemeente. Daarbij maak je gebruik van een aanvraagformulier dat de werknemer zelf indient bij het gemeenteloket. De werkwijze is als volgt:

Stap 1. Download het aanvraagformulier

Via de website van Justis kun je een aanvraagformulier downloaden. Dit is een PDF-formulier dat je kunt uitprinten om het daarna met de hand in te vullen.

Stap 2. Vul het aanvraagformulier in

Als werkgever moet je de aanvraag voorbereiden door de gegevens van je bedrijf in te vullen. Ook vermeld je het doel van de aanvraag.

Je kunt kiezen voor een algemeen of een specifiek screeningsprofiel. Dit is afhankelijk van het soort werk dat je werknemer gaat doen. De gegevens van de aanvrager vul je niet in, want het is uiteindelijk de werknemer die de VOG aanvraagt.

Stap 3. Laat de werknemer de aanvraag afronden

Het is nu aan de werknemer om de aanvraag af te ronden. Hij vult de rest van de gegevens in en gaat naar de gemeente om de aanvraag in te dienen. Daarbij moet hij zich legitimeren en de kosten voor aanvraag betalen. De gemeente stuurt het formulier vervolgens door naar Justis.

Stap 4. Wacht op de uitkomst

De werknemer krijgt uitsluitsel binnen een vaste termijn. Als hij een bewijs van goed gedrag (VOG) krijgt, dan gebeurt dat binnen vier weken. Hij kan dit bewijs vervolgens aan jou overhandigen.

Vraag altijd om het originele document. Een kopie is namelijk makkelijker te vervalsen.

Bewijs van goed gedrag via het internet

Het is ook mogelijk om de aanvraag elektronisch in te dienen. Dat is iets goedkoper dan een aanvraag via de gemeente en bespaart (reis)tijd. De werkwijze is als volgt:

Uitbreiden personeel

Groeien met personeel

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Met een adviseur breng je dit in kaart.

Stap 1. Meld je aan voor eHerkenning

Met behulp van eHerkenning kan een bedrijf zich online identificeren. Je hebt dit nodig als je de aanvraag voor een VOG wilt opstarten via het internet.

Stap 2. Vul het aanvraagformulier in

Via de website van Justis kun je als werkgever de elektronische aanvraag in gang zetten. Je geeft daarbij dezelfde gegevens op als bij een aanvraag via de gemeente. Vervolgens kun je jouw deel van de aanvraag afronden en de rest overlaten aan de werknemer.

Stap 3. Laat de werknemer de aanvraag afronden

De werknemer ontvangt daarna een e-mail met de mededeling dat van hem een VOG wordt gevraagd. Hij kan vervolgens inloggen met DigiD en de aanvraag afronden. De kosten betaalt hij via iDEAL.

Stap 4. Wacht op de uitkomst

Bij een goede uitslag krijgt je werknemer binnen vier weken een bewijs van goed gedrag (VOG). Bij afwijzing kan het wat langer duren, tot acht weken. Je werknemer ontvangt zelf bericht hierover. Vraag hem de uitslag en eventueel toegekende VOG met je te delen.

Voorbeeld bewijs van goed gedragBewijs goed gedrag VOG

Als werkgever moet je zelf controleren of een VOG wel echt is. Vraag een potentiële werknemer altijd naar het originele exemplaar van zijn VOG.

Echtheidskenmerken

De VOG heeft een aantal echtheidskenmerken. Zo is het papier voorzien van een raster en het blauwe logo van de Rijksoverheid. Het heeft ook een karakteristiek golvend watermerk en in het papier is een hologram zichtbaar. Onder een UV-lamp kun je nog een paar echtheidskenmerken ontdekken.

Per 1 december 2020 heeft de VOG nieuwe echtheidskenmerken..

Voorbeeld VOG 

Bekijk een voorbeeld van de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) van Justis:

VOG justis voorbeeld
Voorbeeld VOG Justis

Tip

Lees meer over de VOG-aanvraag voor werkgevers op de website van Justis. 

Vragen over VOG en nieuwe werknemer

  • Waar moet je op letten bij nieuwe werknemers?

    Voordat je werknemers in dienst neemt is het nuttig je te verdiepen in het arbeidsrecht. Als werkgever wil je goed voor je personeel zorgen. Je moet daarbij voldoen aan de eisen van goed werkgeverschap. Volg de juiste stappen in de sollicitatieprocedure en geef je werknemers waar ze recht op hebben. Controleer ook of je werknemer geen strafblad heeft en vraag een VOG aan.

  • Wanneer krijgt je werknemer geen VOG?

    Als iemand strafbare gedragingen heeft gepleegd, beoordeelt Justis of deze een belemmering zijn voor het doel waarvoor de gedragsverklaring wordt aangevraagd. Voor elke beroepsgroep zijn andere strafbare feiten van belang. Een boekhouder zal bijvoorbeeld geen VOG-verklaring krijgen als hij fraude heeft gepleegd, maar heeft wel kans om de verklaring te krijgen als hij is veroordeeld voor rijden onder invloed.

  • Hoe duur is een werknemer?

    Goede werknemers zijn kostbaar voor jou als ondernemer. Met een goed team van gemotiveerd personeel kun je je onderneming laten groeien. In het whitepaper Wat kost personeel? krijg je een overzicht van de kosten per werknemer en tips om te besparen.

  • Wat is goed werknemerschap?

    Goed werknemerschap gaat over het gedrag van je werknemers. Zij moeten zich volgens de wet 'goed gedragen'. Naast het naleven van alle afspraken in de arbeids­overeenkomst mag je ook een goede werkhouding en inzet verwachten van je personeel.

  • Wie helpt mij bij arbeidsconflicten?

    Als er een arbeidsconflict ontstaat kun je juridische hulp inschakelen. Een mediator kan je helpen een rechtszaak te voorkomen. Een advocaat of jurist kan je helpen bij een rechtszaak. Bekijk 5 tips over rechtsbijstand bij een arbeidsconflict.

  • Welke regels zet je in een personeels­handboek?

    Je kunt allerlei algemene bedrijfs- en gedragsregels opnemen in een personeels­handboek. Bijvoorbeeld afspraken over werktijden, ziekmelding, kleding, feestdagen, verlof, ontspanning, alcoholgebruik, overwerk en vergoedingen.

  • Welke manieren zijn er om een VOG aan te vragen voor werkgevers?

    Je kunt als ondernemer op 2 manieren een VOG aanvragen: 1. via het internet en 2. via de gemeente. In dit artikel kun je lezen wat het verschil is tussen deze 2 manieren en de stappen die jij moet doorlopen voor een goede aanvraag.

personeel

Ben jij aantrekkelijk?

Hoe zorg je dat personeel gemotiveerd blijft? Laat zien dat je een goede werkgever bent. Met deze gratis test ontdek je of jij klaar bent voor nieuw personeel.

Meest gelezen

Stappenplan sollicitatieprocedure

Van een functieprofiel opstellen tot het tekenen van het contract. Welke stappen neem je tijdens een sollicitatieprocedure? In 8 stappen een nieuwe werknemer aannemen.

Whitepapers en online tests