Bewijs van goed gedrag
Bewijs van goed gedrag

Bewijs van goed gedrag, stappenplan voor werkgevers

756 Sommige werkgevers vragen (potentiële) werknemers om een bewijs van goed gedrag. Hiermee onderzoek je of je de juiste persoon op een functie zet. Hoe verloopt de aanvraag voor werkgevers?

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

De screeningsautoriteit Justis is verantwoordelijk voor het afgeven van het bewijs van goed gedrag. Dit document staat ook wel bekend als de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Die wordt afgegeven als iemand geen strafbaar feit heeft gepleegd dat relevant is voor een bepaalde functie.

VOG verplicht

Een bewijs van goed gedrag is verplicht voor sommige beroepen, zoals onderwijzer of taxichauffeur. Maar ook bij andere functies komt het van pas, bijvoorbeeld als werknemers te maken hebben met geld en waardevolle goederen. Lees hoe je als werkgever een aanvraag opstart.

Bewijs van goed gedrag via de gemeente

De aanvraag loopt in veel gevallen via de gemeente. Daarbij maak je gebruik van een aanvraagformulier dat de werknemer zelf indient bij het gemeenteloket. De werkwijze is als volgt:

Stap 1. Download het aanvraagformulier

Via de website van Justis is het mogelijk om het aanvraagformulier te downloaden. Dit is een PDF-formulier dat je kunt uitprinten om het daarna met de hand in te vullen.

Stap 2. Vul het aanvraagformulier in

Als werkgever moet je de aanvraag voorbereiden door de gegevens van je bedrijf in te vullen.

Ook vermeld je onder meer het doel van de aanvraag en kies je voor een algemeen of specifiek screeningsprofiel. De gegevens van de aanvrager vul je niet in, want het is uiteindelijk de werknemer die de VOG aanvraagt.

Stap 3. Laat de werknemer de aanvraag afronden

Het is nu aan de werknemer om de aanvraag af te ronden. Hij vult de rest van de gegevens in en gaat naar de gemeente om de aanvraag in te dienen. Daarbij moet hij zich legitimeren en de leges voldoen. De gemeente stuurt het formulier vervolgens door naar Justis.

Stap 4. Wacht op de uitkomst

De werknemer krijgt uitsluitsel binnen een vaste termijn. Als hij een bewijs van goed gedrag krijgt, dan gebeurt dat meestal vrij snel. Hij kan dit vervolgens aan jou overhandigen.

Bewijs van goed gedrag via het internet

Het is ook mogelijk om de aanvraag elektronisch in te dienen. Dat is iets goedkoper dan een aanvraag via de gemeente en bespaart (reis)tijd. De werkwijze is als volgt:

Uitbreiden personeel

Groeien met personeel

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Met een adviseur breng je dit in kaart.

Stap 1. Meld je aan voor eHerkenning

Met behulp van eHerkenning kan een bedrijf zich online identificeren. Je hebt dit nodig als je de aanvraag voor een VOG wilt opstarten via het internet.

Stap 2. Vul het aanvraagformulier in

Via de website van Justis kun je de elektronische aanvraag in gang zetten. Je geeft daarbij dezelfde gegevens op als bij een aanvraag via de gemeente. Vervolgens kun je jouw deel van de aanvraag afronden en de rest overlaten aan de werknemer.

Stap 3. Laat de werknemer de aanvraag afronden

De werknemer ontvangt daarna een e-mail met de mededeling dat van hem een VOG wordt gevraagd. Hij kan vervolgens inloggen met DigiD en de aanvraag afronden. De kosten voldoet hij via iDEAL.

Stap 4. Wacht op de uitkomst

De werknemer krijgt uitsluitsel binnen een vaste termijn. Als hij een bewijs van goed gedrag krijgt, dan gebeurt dat meestal vrij snel. Hij kan dit vervolgens aan jou overhandigen.

Bron: Justis

Meest gelezen

Whitepapers en online tests