Organogram bedrijf voorbeeld
Organogram bedrijf voorbeeld

Organogram bedrijf maken, tips en templates

Een organogram maken voor je bedrijf geeft je overzicht. Maar hoe maak je een organigram? Welk voorbeeld kun je gebruiken? Gebruik deze tips en templates voor ondernemers met personeel.

Organogram bedrijf

Een organogram is een schematische weergave van je organisatiestructuur. Het wordt ook wel een organigram of organisatieschema genoemd. Dit schema is nuttig voor ondernemers met personeel, vooral als je meer dan 10 werknemers hebt.

Waarom een organogram maken?

Een organogram van je bedrijf is vooral handig voor jou en je werknemers. Je ziet welke afdelingen of personen direct met elkaar in contact staan en wie de verantwoordelijkheid heeft over een afdeling, een team of individuele personeels­leden binnen je bedrijf.

Je kunt een organigram opnemen in je ondernemingsplan en in het personeels­handboek van je bedrijf.

Doel organogram

Een organigram van je bedrijf is met name nuttig voor:

 • Je eigen inzicht
 • Je personeel
 • Je (potentiële) investeerders
 • Belangrijke klanten of partners
 • Verzekeraars en banken
 • Overheden (bijvoorbeeld bij aanbestedingen of vergunningen)

Het geeft al deze partijen inzicht in de omvang en structuur van je bedrijf. Je kunt zo laten zien dat je hebt nagedacht over de rolverdeling en de potentiële groei van je onderneming. Het kan voor externe partijen ook nuttig zijn om te achterhalen wie de juiste contactpersoon is binnen je bedrijf.

Voorbeeld organogram bedrijf

Je kunt een organigram van je bedrijf helemaal zelf maken. Het is handig hierbij een voorbeeld, sjabloon of template te gebruiken. Welk type organogram past bij jouw bedrijf? Twee opties:

Organogram in PDF

Gebruik bijvoorbeeld het gratis voorbeeld organogram van Ondernemen Met Personeel. Dit sjabloon heeft een strakke vormgeving en kun je via een paar invulvelden makkelijk aanpassen. Het is met name geschikt voor bedrijven met maximaal 15 werknemers.

Download PDF

Hoe gebruik je deze PDF? Bekijk een handig stappenplan.

Organogram in Word

Wil je het organigram volledig kunnen aanpassen naar je eigen wensen? Dan kun je gebruikmaken van een organogram in Word (docx). Hiermee kun je eenvoudig je eigen bedrijfsstructuur creëren en werknemers toevoegen.

Download Word organogram

Hoe gebruik je dit Word-sjabloon? Lees de instructies.

Sjabloon organogram voorbeeld

Template schema gebruiken

Het is handig om een template of sjabloon te gebruiken bij het maken van je eigen organisatieschema. Je kiest een structuur en vult de namen en functietitels in van je werknemers.

Er zijn online verschillende templates te vinden. Je hebt bijvoorbeeld templates voor Word, Powerpoint en Excel. Als je graag met één van deze applicaties werkt, is het vrij eenvoudig je eigen versie te maken en aan te passen.

Organigram maken PDF

Een organigram in PDF-formaat is ideaal voor een vaste vormgeving en een goede weergave op elk apparaat.

Als je gebruikmaakt van de PDF van Ondernemen Met Personeel kun je in een paar stappen je eigen versie maken met een professionele uitstraling. Hoe ga je te werk?

Uitbreiden personeel

Groeien met personeel

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Met een adviseur breng je dit in kaart.

Stappenplan Organigram PDF

Volg deze vijf stappen:

 1. Download het organogram in PDF van Ondernemen Met Personeel. Open het bestand (mogelijk gaat dat al automatisch in je browser).

 2. Pas de bedrijfsnaam aan. Bovenaan de PDF zie je in een grijs blok 'Bedrijfsnaam' staan. Door erop te klikken kun je het invulveld aanpassen. Haal 'Bedrijfsnaam' weg en vul je eigen bedrijfsnaam in.

 3. Vul de directie in. Heeft je bedrijf één of meerdere directeuren? Vul deze dan in bovenaan het organogram. In deze PDF kun je drie directieleden invoeren.

  Bijvoorbeeld een algemeen directeur (CEO), financieel directeur (CFO) en een operationeel directeur (COO). Heeft je bedrijf maar één directeur? Laat de andere velden dan leeg.

 4. In de paarse velden daaronder kun je tot drie 'afdelingen' invoeren. Door op het veld te klikken kun je de namen van de afdeling veranderen. Heeft je bedrijf minder dan drie afdelingen? Laat de andere velden dan leeg.

  Heeft je bedrijf meer afdelingen? Gebruik dan het organogram in Word om afdelingen toe te voegen.

 5. Onder iedere afdeling kun je de namen van je werknemers invoeren. Zet een eventuele leidinggevende bovenaan. Vergeet ook de 'functie' niet aan te passen. Zorg dat de functietitels overeenkomen met het huidige functieprofiel van je werknemer. 

  Heeft je bedrijf minder dan 15 werknemers? Laat de andere velden dan leeg. Als je bedrijf gaat groeien kun je de nieuwe namen alsnog invullen in de overgebleven velden.

 6. Bewaar het bestand. Vergeet niet op 'opslaan' te drukken. Als de PDF automatisch in je internetbrowser werd geopend, kun je hem opslaan door hem te downloaden, te delen of te exporteren als PDF. Je kunt hem ook direct afdrukken en/of delen met je werknemers.

Organigram maken Word

Een organigram maken in Microsoft Word of in een vergelijkbaar programma heeft veel voordelen. Waarschijnlijk ben je al bekend met de meeste functionaliteiten en dan is het vrij eenvoudig je eigen versie te maken.

Met het template in Word van Ondernemen Met Personeel heb je een mooi voorbeeld dat je zelf verder kunt invullen en aanpassen. Hoe werkt het?

Stappenplan Organigram Word invullen

Volg deze stappen:

 1. Download het organogram in Word (docx) van Ondernemen Met Personeel. Open het bestand.

 2. Pas de bedrijfsnaam aan. Bovenaan het document zie je in een grijs blok 'Bedrijfsnaam' staan. Door erop te klikken kun je het invulveld aanpassen. Haal 'Bedrijfsnaam' weg en vul je eigen bedrijfsnaam in. Voeg eventueel je eigen logo toe.

 3. Vul de directie in. Heeft je bedrijf één of meerdere directeuren? Vul deze dan in bovenaan het organisatieschema.

  In het voorbeeld kun je drie directieleden invoeren, maar dit kun je ook uitbreiden of juist verkleinen door velden weg te halen of toe te voegen. Heeft je bedrijf aandeelhouders en/of een Raad van Commissarissen (RvC)? Dan kun je die eventueel ook toevoegen.

 4. In de paarse velden daaronder kun je afdelingen invoeren. Door op het veld te klikken kun je de tekst 'afdeling' veranderen. Ook hier kun je afdelingen weghalen of toevoegen.

 5. Onder iedere afdeling kun je de namen van je werknemers invoeren. Zet een eventuele leidinggevende bovenaan.

  Vergeet ook de 'functie' niet aan te passen. Gebruik de officiële functienaam van je werknemer. Heeft je bedrijf meer of minder dan 15 werknemers? Voeg dan velden toe of haal ze weg.

 6. Bewaar het bestand op een logische plek. Vergeet niet op 'opslaan' te drukken. Je kunt het bestand ook direct afdrukken en/of delen met je werknemers.

Zorg dat je het document aanpast zodra er iets verandert in je personeels­bestand.

Samen kom je verder

Wil jij nieuwe werknemers? Ontdek of je er klaar voor bent. Doe de test (gratis) en krijg tips om te groeien als werkgever. 

Niet klaar voor personeel

Heb je personeel in dienst?

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit pakket aan personeels­­verzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.

Vragen over organogram

 • Wat is een organogram?

  Een organogram is een schematische weergave van een organisatie. Het ziet eruit als een tekening met vakjes en lijntjes, ook wel stroomschema of flowchart genoemd.

 • Organogram of organigram?

  Een organogram wordt ook wel een organigram genoemd. Beide woorden worden gebruikt en betekenen hetzelfde. Andere synoniemen zijn: organisatiestructuur en organisatieschema.

 • Waarom een organigram?

  Met een organigram kun je in een oogopslag zien wat de hiërarchie is binnen je bedrijf. Je ziet welke afdelingen en werknemers direct met elkaar in contact staan en aan wie er verantwoording wordt afgelegd binnen je onderneming.

 • Wat is een personeels­handboek?

  In een personeels­handboek leg je de algemene bedrijfsregels voor je personeel vast. Een organogram kan onderdeel zijn van het handboek voor je personeel. Zorg dat je nieuwe werknemers altijd een actuele versie krijgen van het personeels­handboek.

 • Hoe maak je een organogram?

  Een organogram kun je eenvoudig zelf maken. Gebruik een template of sjabloon en vul de afdelingen en namen in van je werknemers. Download bijvoorbeeld het voorbeeld organogram in Word of in PDF van Ondernemen Met Personeel.

Template organigram maken

 

Meest gelezen

Dertiende maand, 8 veelgestelde vragen

Veel werknemers kijken aan het einde van het jaar uit naar hun dertiende maand. Dit extraatje komt in de dure decembermaand vaak goed van pas. 8 veelgestelde vragen over deze populaire arbeidsvoorwaarde.

Onkostenvergoedingen, 6 vragen van werkgevers

Welke onkostenvergoedingen zijn er? Waarom is het voor ondernemers in het MKB zo belangrijk dit goed op orde te hebben? Hoe regel je dat in de praktijk? Dit artikel beantwoordt de belangrijkste vragen van werkgevers over onkostenvergoedingen in 2024.

Hoeveel vakantietoeslag uitbetalen en wanneer?

Vakantietoeslag, als werkgever ben je verplicht dit jaarlijks uit te betalen aan je personeel. Maar hoeveel en wanneer? Lees het antwoord op 9 belangrijke vragen rond vakantietoeslag met handige extra tips van arbeidsjurist Monique van de Graaf.

Loonbelastingverklaring, wat en hoe?

Nieuwe werknemers moeten een loonbelastingverklaring invullen. Wat is dat, waar heb je zo’n verklaring voor nodig en hoe vraag je hem aan? Tips en een formulier.

Whitepapers en online tests