Brand in de keuken, schade voorkomen en beperken

12 februari 2018
Brand keuken horeca schade verzekering

Als ondernemer in de horeca denk je er liever niet aan. De gevolgen van een brand in je café, bar of restaurant. Hoe kun je brandschade voorkomen en beperken? En welke rol speelt je personeel hierin?

Brand keuken horeca schade verzekering

De kosten na een brand kunnen enorm zijn. Dit is voor veel ondernemers in de horeca funest. Kun jij dit risico lopen? Lees hoe je de gevolgen van een brand kunt beperken.

Failliet door brand

Hoeveel bedrijven er door een brand uiteindelijk failliet gaan, is moeilijk te achterhalen. Sommige bronnen spreken van 80 procent, anderen van 50 procent en weer anderen van een lager percentage. Het is hoe dan ook een enorm risico, zeker voor ondernemers in de horeca.

Geen standaardrecept voor de horeca

Echte tegenvallers hebben grote impact. Hoe zorg je ervoor dat jouw horecazaak blijft bestaan, juist als het tegenzit?

Zo beperk je risico's

De kosten van een brand in de horeca kunnen flink oplopen. Na een grote brand in de keuken heb je te maken met kosten voor:

  • Schoonmaak- en herstel
  • Nieuwe inventaris en machines
  • Nieuwe voorraad
  • Omzetverlies
  • Doorlopende vaste lasten
  • Tijdelijke huisvesting / opslag

Op de website van De Goudse verzekeringen lees je aan welke bedragen je moet denken bij bovenstaande kostenposten.

Brandveiligheid horeca

Het voorkomen van een brand in de keuken en op andere plekken in je pand is dus heel belangrijk. Hoe kun je brandschade voorkomen en beperken in de horeca? 3 tips.

1. Kleding en voorschriften personeel

Zorg dat je personeel veilig werkt. Geef ze duidelijke instructies over hoe ze moeten werken en wat voor kleding ze moeten dragen. Leg dit vast in een gedragscode of huishoudelijk reglement.

Zorg ook dat al je werknemers weten hoe brandblusmiddelen werken en welke nooduitgangen er vrij moeten blijven. Controleer dit regelmatig. Het is aan te raden om altijd een of twee bedrijfshulpverleners (BHV'ers) op de vloer te hebben. Dus houd hier ook rekening mee in je werkrooster.

2. Elektrische installatie

Hoog vuur is niet het grootste risico in een restaurant. Het meerendeel van de branden wordt veroorzaakt door een fout in de elektrische installatie. Zorg daarom altijd voor veilige, geaarde stroompunten. Dus stopcontacten en geen losse verlengsnoeren! Zorg ook voor genoeg stroomgroepen voor al je apparaten en installaties.

3. Periodieke controle

Onderhoud van de noodverlichting en brandblussers is heel belangrijk. Laat jaarlijks een gecertificeerd onderhoudsbedrijf je brand- en vluchtveiligheid controleren.

Laat ook jaarlijks de kanalen en vetfilters van de afzuiginstallatie van je bakwand of frituurinrichting controleren door een specialist. Frituren, filters en afzuigkanalen vormen een groot brandrisico.

Verzekeringen brandschade horeca

Mocht het toch misgaan, dan kun je de financiële schade opvangen door een beroep te doen op je verzekeringsmaatschappij. Tenminste, als je goed verzekerd bent. Je kunt de volgende verzekeringen afsluiten tegen brandschade in de horeca:

Deze verzekering dekt de kosten voor het aanschaffen van nieuwe inventaris, goederen en verloren voorraad.

Met deze verzkering dek je alle materiële schade die aan het bedrijfsgebouw ontstaat door bijvoorbeeld brand, blikseminslag, maar ook door storm of water.

Hiermee verzeker je de vaste lasten, zoals de personeelskosten en de huur. Ook verzeker je de winst die je onder normale omstandigheden zou hebben gemaakt.

Met deze verzekering zijn de kosten van 'sanering' gedekt, zoals het opruimen van asbest na een brand of de schade die ontstaat na het gebruik van verontreinigd bluswater.

Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je chef-kok een bedrijfsongeval krijgt?

 

Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit. 

Beperk je risico's

12 februari 2018

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) horecapersoneel?

X
Checklist horecapersoneel

Vul de horecachecklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.