Hygiënecode in de horeca, zo werkt het

04 november 2019
Hygiene code horeca

Hygiënecode horeca, wat is dat? Welke regels staan erin? Hoe help ik mijn personeel hygiënisch te werken? Waar kan ik de hygiënecode horeca downloaden of bestellen? De antwoorden op een rij.

Hygiene code horeca

Hygiënecode horeca, wat is het?

In de hygiënecode voor de horeca wordt eenvoudig beschreven hoe je de voedselveiligheid en hygiëne kunt bewaken binnen je horecazaak. 

Iedere horecaondernemer die eten en drinken bereidt om ter plaatse te nuttigen, is verplicht om volgens de laatste hygiënecode te werken.

Controle NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan onaangekondigd op bezoek komen en een controle uitvoeren in jouw horecazaak. Er wordt dan gekeken of de hygiënecode goed wordt nageleefd door jou en je personeel. Bij overtreding kun je een schriftelijke waarschuwing of een boete krijgen.

Let op!

Er zijn aparte hygiënecodes van kracht voor de contractcatering- en inflightcatering, voor ambachtelijke ijsbereiding en voor de Stichting Overlegplatform Restaurantketens (STOR).

Hygiënecode horeca, welke regels staan erin?

De hygiënecode voor de horeca voldoet aan de Europese wetgeving op het gebied van voedselveiligheid. In het document wordt beschreven hoe (werk)processen uitgevoerd moeten worden. Ook staat erin hoe vaak je registratieverplichtingen hebt en hoe je deze uitvoert, inclusief registratieformulieren.

Klaar voor nieuw horecapersoneel?

Vul de horecachecklist in en ontdek hoe jij ervoor staat. Na afloop ontvang je een persoonlijk rapport met tips.

Start de checklist

HACCP

Alle hygiënecodes in Nederland zijn gebaseerd op het HACCP-systeem. Dit systeem brengt de risico’s in kaart en beschrijft hoe gevaren te beheersen in de individuele schakels van de productieketen. Als je de hygiënecode horeca naleeft voldoe je automatisch aan dit systeem.

Hoe zorg je dat personeel werkt volgens de hygiënecode?

Het is belangrijk dat je werknemers voldoen aan de hygiënecode voor de horeca. Hoe krijg je dit voor elkaar? Natuurlijk kun je de tekst van de hygiënecode beschikbaar stellen aan je personeel. Maar er is meer nodig.

Om je werknemers te leren hygiënisch te werken moet je ze de juiste instructies geven. Dit kun je zelf doen aan de hand van de beschreven werkprocessen in de hygiënecode. Je kunt ook je werknemers een HACCP cursus laten volgen.

Daarnaast is het belangrijk dat je goed controleert of er volgens de hygiënecode wordt gewerkt. Zorg dat de registratieformulieren goed worden gebruikt en blijf je werknemers coachen.

Let op

Een hygiënecode is iets anders dan een gedragscode. Je kunt de twee wel goed op elkaar laten aansluiten. Als werkgever mag je verwachten dat je werknemers volgens beide codes werken. Het is slim dit te benoemen in het arbeidscontract en/of in het personeelshandboek.

Hygiënecode horeca downloaden of bestellen, waar en hoe?

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is uitgever en eigenaar van de Hygiënecode voor de horeca. KHN biedt de hygiënecode in boekvorm aan via hun webshop. Niet-leden kunnen het boekje bestellen voor 100 euro. Leden van KHN betalen 30 euro. De Hygiënecode is daar ook in het Engels en Chinees beschikbaar.

Tip

Alle registratieformulieren uit de Hygiënecode horeca zijn te downloaden in PDF-format op de website van Horeca Stichting Nederland.

Er zijn ook softwareproducenten die de regels uit de hygiënecode hebben verwerkt in hun online software. Hygiënecode online is zo'n aanbieder. Maar ook als je zulke software gebruikt blijf je als werkgever verantwoordelijk voor de correcte toepassing van de hygiënecode.

Echte tegenvallers hebben grote impact. Hoe zorg je ervoor dat jouw horecazaak blijft bestaan, juist als het tegenzit?

Zo beperk je risico's

04 november 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Wat zijn de kosten van horecapersoneel?

X
Kosten horecapersoneel

Krijg inzicht in alle personeelskosten in de horeca met deze gratis whitepaper.

Download

En ga direct aan de slag met slimme bespaartips.