Wat kost horeca­personeel?

horecapersoneel

Krijg direct inzicht in kosten van horeca­personeel.

Hygiënecode horeca
Hygiënecode horeca

Hygiënecode in de horeca, zo werkt het

Hygiënecode horeca, wat is dat? Welke regels staan erin? Hoe help ik mijn personeel hygiënisch te werken? Waar kan ik de hygiënecode horeca downloaden of bestellen? De antwoorden op een rij.

Hygiënecode horeca, wat is het?

In de hygiënecode voor de horeca wordt eenvoudig beschreven hoe je de voedselveiligheid en hygiëne kunt bewaken binnen je horecazaak.

Iedere horecaondernemer die eten en drinken bereidt om ter plaatse te nuttigen, is verplicht om volgens de laatste hygiënecode te werken.

Controle NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan onaangekondigd op bezoek komen en een controle uitvoeren in jouw horecazaak. Er wordt dan gekeken of de hygiënecode goed wordt nageleefd door jou en je personeel. Bij overtreding kun je een schriftelijke waarschuwing of een boete krijgen..

Let op!

Er zijn aparte hygiënecodes van kracht voor de contract­catering- en inflight­catering, voor ambachtelijke ijsbereiding en voor de Stichting Overleg­platform Restaurant­ketens (STOR).

Hygiënecode horeca, welke regels staan erin?

De hygiënecode voor de horeca voldoet aan de Europese wetgeving op het gebied van voedselveiligheid. In het document wordt beschreven hoe (werk)processen uitgevoerd moeten worden. Ook staat erin hoe vaak je registratieverplichtingen hebt en hoe je deze uitvoert, inclusief registratieformulieren.

Bonus: persoonlijke rapport

Klaar voor nieuw horeca­personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) horeca­personeel. 

HACCP

Alle hygiënecodes in Nederland zijn gebaseerd op het HACCP-systeem. Dit systeem brengt de risico’s in kaart en beschrijft hoe gevaren te beheersen in de individuele schakels van de productieketen. Als je de hygiënecode horeca naleeft voldoe je automatisch aan dit systeem.

Hoe zorg je dat personeel werkt volgens de hygiënecode?

Het is belangrijk dat je werknemers voldoen aan de hygiënecode voor de horeca. Hoe krijg je dit voor elkaar? Natuurlijk kun je de tekst van de hygiënecode beschikbaar stellen aan je personeel. Maar er is meer nodig.

Om je werknemers te leren hygiënisch te werken moet je ze de juiste instructies geven. Dit kun je zelf doen aan de hand van de beschreven werkprocessen in de hygiënecode. Je kunt ook je werknemers een HACCP cursus laten volgen.

code horeca bestellen

Daarnaast is het belangrijk dat je goed controleert of er volgens de hygiënecode wordt gewerkt. Zorg dat de registratieformulieren goed worden gebruikt en blijf je werknemers coachen.

Let op

Gedragscode

Een hygiënecode is iets anders dan een gedragscode. Je kunt de twee wel goed op elkaar laten aansluiten. Als werkgever mag je verwachten dat je werknemers volgens beide codes werken. Het is slim dit te benoemen in het arbeidscontract en/of in het personeels­handboek.

Hygiënecode horeca downloaden of bestellen, waar en hoe?

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is uitgever en eigenaar van de Hygiënecode voor de horeca. KHN biedt de hygiënecode in boekvorm aan via hun webshop.

Niet-leden kunnen het boekje bestellen voor 110 euro. Leden van KHN betalen 40 euro. De Hygiënecode is daar ook in het Engels en Chinees beschikbaar.

Tip

Alle registratieformulieren uit de Hygiënecode horeca zijn te downloaden in PDF-format op de website van Horeca Stichting Nederland.

Er zijn ook softwareproducenten die de regels uit de hygiënecode hebben verwerkt in hun online software. Hygiënecode online is zo'n aanbieder. Maar ook als je zulke software gebruikt blijf je als werkgever verantwoordelijk voor de correcte toepassing van de hygiënecode.

horecapersoneel risico's als ondernemer

Geen standaardrecept

Echte tegenvallers hebben grote impact. Hoe zorg je ervoor dat jouw horecazaak blijft bestaan, juist als het tegenzit?

Vragen over de code

  • Wat is een hygiënecode?

    De Hygiënecode is een handboek over voedselveiligheid en hygiëne. Dit is niet alleen verplichte kost voor jou als horecaondernemer, maar ook voor je horecamedewerkers. In je zaak moet namelijk worden gewerkt volgens de laatste versie van de Hygiënecode. Alle medewerkers moeten hier dan ook van op de hoogte zijn. Bij een inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kan ernaar worden gevraagd. Je kunt het handboek bestellen via Koninklijke Horeca Nederland.

  • Wat is een gedragscode?

    In een gedragscode of huishoudelijk reglement staan algemene regels die gelden voor jouw horeca­personeel. Bijvoorbeeld over zaken als alcoholgebruik tijdens het werk, ongewenst gedrag en werktijden. Daarnaast is het mogelijk dat hier iets in staat over de omgang met fooien. Het reglement biedt duidelijkheid voor iedereen en voorkomt discussies op de werkvloer. Op de website van Koninklijke Horeca Nederland vind je een voorbeeld van een huishoudelijk reglement.

Meest gelezen

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een horecawerknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Nulurencontract in de horeca, dit zijn de regels

Het werk in de horeca is niet altijd voorspelbaar en kent pieken en dalen. Met een nulurencontract kun je op een flexibele manier hierop inspelen. Wel moet je als horecaondernemer rekening houden met de wet en de horeca-cao. Wat zijn de regels voor het nulurencontract horeca?

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

In de horeca wordt vaak gewerkt met een uurloon. Hoe bereken je het uurloon? Wat is het minimumuurloon in de horeca? En betaal je een hoger uurloon op feestdagen en zondagen? Zo zit het.

Whitepapers en online tests