Duurzame inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid

Werknemers bereid om inzetbaar te blijven

Meer dan leidinggevenden denken, zijn werknemers bereid om duurzaam inzetbaar te blijven. Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerd onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

De Issuemonitor Duurzame Inzetbaarheid vindt twee keer per jaar plaats. In het meest recente onderzoek werden voor het eerst ook leidinggevenden ondervraagd over duurzame inzetbaarheid. Uit de resultaten blijkt een groot verschil tussen de verwachtingen van leidinggevenden en werknemers.

Zo denkt 18 procent van de leidinggevenden dat werknemers van baan willen wisselen om betaald werk en kansen op de arbeidsmarkt te behouden, terwijl dit in werkelijkheid 55 procent is. Ook is 22 procent van mening dat werknemers zich indien nodig willen laten omscholen, terwijl juist 44 procent hiertoe bereid is.

Ongezond gedrag

De bereidheid van werknemers is minder groot als het gaat om het tegengaan van ongezond gedrag. Hoewel 45 procent van de leidinggevenden dit belangrijk vindt, wil slechts een kwart van de werknemers dit veranderen om duurzaam inzetbaar te blijven. Dan gaat het bijvoorbeeld om stoppen met roken of de aanpak van overgewicht.

De kloof tussen leidinggevenden en werknemers is overigens kleiner bij bedrijven met een succesvol beleid voor duurzame inzetbaarheid. Bij deze bedrijven staat duurzame inzetbaarheid vaker op de agenda, ook bij de werknemers zelf. De leidinggevenden gaan hier ook meer het gesprek aan over duurzame inzetbaarheid.

Bron: Rijksoverheid.nl

Meest gelezen

Stappenplan voor een POP-gesprek

In een POP-gesprek maak je afspraken over het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Hiermee kun je zowel je werknemers als je bedrijf verder ontwikkelen. Welke stappen zet je bij een POP-gesprek?

Alles over het persoonlijk ontwikkelingsplan

Als ondernemer wil je het beste in je werknemers naar boven halen. Dat is goed voor henzelf, maar ook voor je bedrijf. Een persoonlijk ontwikkelingsplan is hiervoor een handig instrument. Alles over een persoonlijk ontwikkelingsplan.

SLIM subsidie vervangt STAP budget voor scholing

Voorheen kon je STAP-budget krijgen voor de scholing van personeel. In 2024 is er geen STAP-budget meer. In plaats daarvan kun je als werkgever in het MKB de SLIM-subsidie benutten. Wat is SLIM subsidie? En hoeveel subsidie is er in 2024?

5 manieren om personeel te ontwikkelen
Personeel ontwikkelen? De kans is groot dat je daarbij het eerste denkt aan een opleiding. Toch is dit slechts een van de vele wegen die je kunt bewandelen. Maak kennis met vijf andere ontwikkelingsmogelijkheden.

Whitepapers en online tests