Zo voer je een werkoverleg met je personeel

18 maart 2015
Werkoverleg voeren

Een werkoverleg kom je tegen in ieder bedrijf, maar is niet overal even effectief. Als je het overleg op de juiste manier voert, verhoog je de betrokkenheid van je personeel. Lees in dit stappenplan hoe dat werkt.

Werkoverleg voeren

Een werkoverleg wordt vaak gezien als een verplicht nummer. Dat is jammer, want het kan veel opleveren. In de eerste plaats wissel je hiermee belangrijke zaken uit. Zo worden je werknemers geïnformeerd over het reilen en zeilen van je bedrijf. Tegelijk kom jij te weten wat er allemaal op de werkvloer speelt.

Maar een werkoverleg dient meer doelen. Door ervaringen uit te wisselen, is het bijvoorbeeld mogelijk om de kwaliteit van het werk te verbeteren. Bovendien betrek je medewerkers meer bij hun werk door ze tijdens het overleg voldoende inspraak te geven.

Genoeg redenen dus om hiermee aan de slag te gaan.

Stappenplan voor een werkoverleg

Stap 1. Werkoverleg voorbereiden

Een werkoverleg is alleen zinvol bij voldoende voorbereiding. Een belangrijk onderdeel hiervan is de agenda. Door altijd een agenda op te stellen, voorkom je dat je bij elkaar komt zonder een duidelijk doel. Geef je werknemers daarbij de mogelijkheid om agendapunten in te brengen. Daarvoor vraag je iedereen van tevoren nadrukkelijk om punten door te geven. Hierdoor krijgen je medewerkers een actieve rol en betrek je ze meer bij het overleg.

Krijg grip op personeelskosten

Lees het gratis whitepaper met daarin:

  • De waarde van personeel
  • Personeelskosten op een rij
  • 5 manieren om te besparen

Download whitepaper

Stap 2. Werkoverleg leiden

Het is belangrijk dat een werkoverleg niet ontspoort. Want als je even niet oplet, dan gaat het overleg alle kanten op. Let daarom goed op de agendapunten en de beschikbare tijd. Binnen deze grenzen zorg je ervoor dat iedereen voldoende inbreng krijgt. Dat doe je door deelnemers uit te nodigen om een bijdrage te leveren en door te vragen als iets niet duidelijk is. Vat tussentijds samen wat de afspraken zijn en leg die vast in de notulen.

Stap 3. Afspraken nakomen

Na een werkoverleg gaat iedereen weer op in zijn drukke werkzaamheden. Het is mogelijk dat de gemaakte afspraken dan naar de achtergrond verdwijnen. De kans hierop verklein je door direct na het overleg de notulen toe te sturen.

Vergeet niet om een actielijst bij te voegen, zodat alle deelnemers weten wat ze te doen staat. Maak gebruik van een overzichtelijk schema met per actiepunt een verantwoordelijke persoon en een deadline.

Tips voor een goed werkoverleg

1. Verwacht een actieve deelname

Een werkoverleg is meestal niet vrijblijvend en vraagt om een actieve deelname. Als een werknemer aangeeft dat hij het overleg liever aan zich voorbij laat gaan, dan kun je hem daar gerust op aanspreken. De kans is namelijk groot dat hij informatie mist die nodig is om zijn werk goed te kunnen doen.

2. Geef medewerkers een stem

Je medewerkers willen graag gehoord worden. Hoewel je als ondernemer hun mening niet altijd zult volgen, moeten ze die wel tijdens het overleg naar voren kunnen brengen.

Wees duidelijk in welke gevallen je rekening zult houden met hun inbreng en geef een motivatie als je dat besluit niet te doen.

3. Maak het werkoverleg leuker

Veel bedrijven maken tijdens een werkoverleg gebruik van traditionele werkvormen. Dit kan het overleg saai en voorspelbaar maken. Maak de bijeenkomsten leuker door meer variatie aan te brengen. Bijvoorbeeld door eens op een andere locatie te overleggen of te brainstormen met post-its die je op een muur plakt. 

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit complete pakket aan personeelsverzekeringen zorg je goed voor je personeel.

Zo beperk je risico's

18 maart 2015

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.