Werknemer krijgt wettelijk recht op spreken bedrijfsarts

06 juli 2015
Bedrijfsarts

Elke werknemer krijgt het wettelijk recht om de bedrijfsarts te spreken. Daarnaast kan een werknemer die twijfelt over het oordeel van een bedrijfsarts straks om een second opinion vragen bij een andere bedrijfsarts.

Bedrijfsarts

De plannen zijn onderdeel van een wetsvoorstel van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De ministerraad heeft onlangs met dit voorstel ingestemd, blijkt uit een nieuwsbericht op Rijksoverheid.nl. De wijzigingen in de Arbowet worden definitief als de Tweede en Eerste Kamer ook akkoord gaan.

De maatregelen moeten ondernemers en hun personeel verzekeren van een goed functionerende bedrijfsgezondheidszorg. Ook is het de bedoeling dat in bedrijven hierdoor meer aandacht komt voor preventie. Dat gebeurt onder meer door de positie van de preventiemedewerker binnen het bedrijf te verbeteren.

Klachtenregeling

In het wetsvoorstel is opgenomen dat arbodiensten en bedrijfsartsen voor een onafhankelijke klachtenregeling moeten zorgen voor werkgevers en werknemers die niet tevreden zijn over de behandeling. Werkgevers worden verplicht om een contract met een arbodienst of bedrijfsarts af te sluiten waarin zulke zaken zijn vastgelegd.

De Inspectie SZW kan handhavend optreden als de werkgever of bedrijfsarts tekortschieten in de bedrijfsgezondheidszorg. Bijvoorbeeld als de werkgever geen contract afsluit met een bedrijfsarts of arbodienst. Of als de bedrijfsarts een beroepsziekte van een werknemer niet meldt bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten.

Bron: SZW

06 juli 2015

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.