Uitspraak kantonrechter
Uitspraak kantonrechter

Flexwerker trekt vaker aan langste eind

Rechtszaken over flexibele contracten pakken steeds vaker positief uit voor flexwerkers. Ook hebben zij door deze jurisprudentie meer rechten gekregen. Dit concludeert de Volkskrant op basis van een inventarisatie.

Volgens het artikel heeft de rechter in vier belangrijke uitspraken de kant van de flexwerker gekozen. In die gevallen werd geprobeerd om werkgeverschap te voorkomen door personeel in te huren via een payrollbedrijf. De rechter stak hier een stokje voor en merkte de inhuurder aan als werkgever.

De uitspraken komen op een moment dat flexwerk enorm is toegenomen. Zo is inmiddels bijna een derde van de werkenden werkzaam op basis van een tijdelijk contract of als zzp’er. Andere flexwerkers hebben bijvoorbeeld een oproep- of nulurencontract of zijn in dienst bij een payrollbedrijf.

Onderkant arbeidsmarkt

Het kabinet sprak dit voorjaar af dat flexwerk moet worden teruggedrongen. Het lijkt erop dat rechters hier alvast rekening mee houden door vaker de kant van de werknemer te kiezen. Dit wordt toegejuicht door vakbonden, omdat zij van mening zijn dat flexwerk de risico's verschuift naar de onderkant van de arbeidsmarkt.

Hans van der Steen van werkgeversvereniging AWVN vindt echter dat tegenstanders van flexwerk ‘met een groot zoeklicht’ zoeken naar kleine problemen. Ook is de markt van flexibel werk volgens hem niet alleen gegroeid omdat werkgevers dat willen, maar ook omdat dit de wens is van werknemers.

Bron: de Volkskrant

Meest gelezen

Nulurencontract, 10 vragen en antwoorden

Met een nulurencontract heb je een grote mate van flexibiliteit, maar tegelijk loop je het risico dat een vaste arbeids­overeenkomst ontstaat. 10 vragen en antwoorden over de juiste toepassing van nulurencontracten.

Vast contract, wat zijn de regels?

Een vast contract sluit je af als je een werknemer langdurig aan je bedrijf wil binden. Maar wat houdt zo’n arbeids­overeenkomst voor onbepaalde tijd in, wanneer sluit je dit contract en hoe beëindig je het?

Hoe werkt detachering van personeel?

Als ondernemer kun je ook tijdelijk een werknemer 'inhuren' van een ander bedrijf. Dat heet detachering. Zo kun je snel over deskundig personeel beschikken. Hoe werkt detachering precies?

Kan een eenmanszaak personeel aannemen?

De term eenmanszaak roept soms vragen op. Bijvoorbeeld de vraag of je dan ook personeel kunt inhuren. Lees meer over de mogelijkheden die je hebt als ondernemer met een eenmanszaak.

Whitepapers en online tests