Arbeidsmarkt
Arbeidsmarkt

Arbeidsmarkt ziet er rooskleuriger uit

De arbeidsmarkt ziet er dit jaar en volgend jaar rooskleuriger uit. Dat valt op te maken uit een arbeidsmarktprognose van het UWV. Die vermeldt dat er ruim 200.000 banen bij komen.

Lange tijd liet de arbeidsmarkt een somber beeld zien. Nu de Nederlandse economie weer aantrekt, wordt dit langzaam rooskleuriger. Veel ondernemers zullen dan ook gaan nadenken of zij (extra) personeel aannemen. Helemaal als zij te maken hebben met een groeiend aantal opdrachten.

Verschillende indicatoren vertonen een stijgende lijn. Zo wordt in de arbeidsmarktprognose uitgegaan van een groei van het aantal banen van 1,1 procent in 2016 en van 0,9 procent in 2017. Het UWV gaat daarbij uit van een brede definitie, want ‘banen’ van zelfstandigen tellen ook mee.

Uitzendbranche aan kop

Enkele branches springen erbovenuit als het gaat om banengroei. Koploper is de uitzendbranche, met een groei van 86.000 banen in twee jaar. Verder laten de horeca en groot- en detailhandel groei zien. Ten slotte neemt het aantal banen in de bouw voor het eerst sinds 2008 weer toe.

Volgens het UWV is de banengroei in de detailhandel te danken aan het groeiende consumentenvertrouwen en de toename van de koopkracht. Hiervan profiteert een deel van de detailhandel. Vooral voordeelwinkels, het luxe segment en internetwinkels winnen namelijk terrein.

Veranderingen op de arbeidsmarkt

Het UWV signaleert ook enkele veranderingen op de arbeidsmarkt. Zo kun je op de huidige arbeidsmarkt niet meer om het grote aantal zelfstandigen heen. De verwachting is dat deze groep blijft groeien, maar mogelijk minder hard dan in de afgelopen jaren in verband met de nieuwe zzp-regels.

Een andere verandering is dat vrouwen bij gezinsuitbreiding minder vaak stoppen met werken. Dit betekent dat de arbeidsparticipatie van vrouwen toeneemt. Ook werken oudere werknemers langer door als gevolg van het verhogen van de AOW-leeftijd en het versoberen van (pre)pensioenregelingen.

Bron: UWV

Meest gelezen

Whitepapers en online tests