Zzp'er
Zzp'er

Bijna een op de tien werkenden zzp'er

In 2014 was bijna een op de tien werkenden zzp’er. Het ging om 9,4 procent van de werkzame beroepsbevolking, wat neerkomt op 772.000 personen. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.

Het statistiekbureau publiceerde ook cijfers over andere flexibele arbeidsvormen. Zo was in het afgelopen jaar 2,3 procent van de werkzame beroepsbevolking gedetacheerd. Bijvoorbeeld via een detacheringsbureau of andere bedrijven die personeel uitlenen. Het aandeel uitzendkrachten lag met 2,7 procent iets hoger.

Volgens het CBS huren werkgevers uitzendkrachten vaak in om schommelingen in het werk op te vangen. Zzp’ers worden ingezet bij veelal specialistisch werk en het opvangen van piekperioden en seizoenswerk. Belangrijke redenen om gedetacheerden in te huren, zijn de aard van het werk en onvoldoende beschikbaarheid van het eigen personeel.

Bij gedetacheerden ging het tussen 2012 en 2014 relatief vaak om softwareontwikkelaars, beveiligings­personeel en elektrotechnisch ingenieurs. Uitzendkrachten waren meestal hulpkrachten in de bouw en industrie, assemblagemedewerkers, en receptionisten en telefonisten. Zzp’ers waren onder meer auteur, fotograaf en kapper.

Bron: CBS

Meest gelezen

Whitepapers en online tests