Werkoverleg stappen
Werkoverleg stappen

Minder werkenden in NL | Meer vraag naar bedrijfspsycholoog

Het aantal werkenden in Nederland neemt af. Er is steeds meer vraag naar bedrijfspsychologen. En veel bedrijven staan het gebruik van AI-tools toe bij het maken van sollicitatiebrieven en cv's. Dit is het laatste nieuws voor werkgevers en HR-professionals.

1. Meer vraag naar bedrijfspsycholoog

Steeds meer bedrijven zetten een bedrijfspsycholoog in. Arbodiensten namen de afgelopen jaren vaker psychologen aan, omdat de vraag blijft groeien. Dat blijkt uit berichtgeving van Nu.nl en cijfers van verschillende arbodienstverleners.

  • Bijna 1 op de 3 medewerkers in Nederland verzuim­t vanwege psychische klachten (cijfers ArboNed).
  • ArboNed nam in 5 jaar tijd 15 psychologen aan en heeft er nu 20 in dienst.
  • Bij HumanCapitalCare groeide het aantal psychologen van 0 naar 20 in 4 jaar tijd.

Lees meer over psychisch verzuim herkennen en voorkomen.

2. Aantal werkende Nederlanders daalt

Ondanks het grote aantal vacatures bij bedrijven, nam het aantal werkenden af in Nederland. In oktober van dit jaar hadden er bijna 9,8 miljoen personen betaald werk. Dit aantal is in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 11.000 per maand gedaald. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. 

  • 72,8% van de Nederlanders heeft betaald werk. Drie maanden eerder was dit nog 73,3%. 
  • De werkloosheid bleef in oktober vrijwel gelijk. Er waren 376.000 werklozen (3,7% van de beroepsbevolking). 
  • Het UWV registreerde eind oktober 179.000 lopende WW-uitkeringen (een toename van 3,9%).
  • In totaal hadden ruim 3,6 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar in oktober 2024 geen betaald werk. 
    • 3,3 miljoen mensen hebben recent niet naar werk gezocht of zijn niet (meer) beschikbaar. Over de afgelopen drie maanden groeide deze groep mensen buiten de beroepsbevolking met gemiddeld 20.000 per maand.

Omslag: minder werkenden in beroepen met weinig complexe taken

Voor het eerst na de coronacrisis is de groei van de werkzame beroepsbevolking gestopt. In het derde kwartaal van 2024 was er een afname van 34.000 ten opzicht van het kwartaal ervoor. 

Vooral bij beroepen met minder complexe taken neemt het aantal werkenden af. De daling is zichtbaar bij beroepen van niveau 1 en 2: 

  • Bij beroepsniveau 1, met eenvoudige routinematige taken, ging het om een afname van 35.000 werkenden ten opzicht van vorig jaar. 
  • Bij beroepsniveau 2, met weinig tot middelmatig complexe taken, daalde het aantal werkenden met 83.000. 
  • Bij beroepen met (zeer) complexe taken, niveaus 3 en 4, nam het aantal werkenden juist toe.

Hoe krijg jij het werk gedaan in 2025? Bekijk de HR Trends 2025.

3. Handig: stappenplan bij verzuim in je agenda

Het UWV publiceerde afgelopen week een handige tool voor bedrijven met personeel. Via hun website kun je agenda-reminders aanmaken, zodat je per ziektegeval wordt herinnerd aan de volgende verplichte stap in de re-integratie.
 
  • Op de pagina van het UWV vul je de naam en eerste ziektedag van je werknemer in. Ook geef je aan welke digitale agenda je gebruikt. 
  • Daarna krijg je een stappenplan op datum. Bij elke stap is aangegeven wat je moet doen en welke documenten je daarvoor nodig hebt. De datums zet je automatisch in je agenda door ze te downloaden.

Welke stappen moet je zetten bij ziekte? Lees meer over de Wet verbetering poortwachter.

Vergeet ook je werknemers niet te informeren over alle stappen bij verzuim. Maak een eigen verzuim­protocol (voorbeeld) en deel dat met je personeel.

4. Sollicitatiebrief en cv via AI? 

Bij het maken van een sollicitatiebrief en cv gebruiken sollicitanten volop AI-tools zoals ChatGPT, Copilot en Gemini. De meeste werkgevers laten dit toe, terwijl er grote zorgen zijn over hoe waarheidsgetrouw deze brieven en cv's zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Tilburg University en Rendement Uitgeverij. De belangrijkste conclusies:

  • 94% van de organisaties vraagt om een cv (en/of sollicitatieformulier), 80% vraagt een sollicitatiebrief. 
  • 29% van de sollicitatiebrieven en 25% van de cv's worden naar schatting gemaakt met behulp van AI-tools, zo denken de ondervraagde bedrijven. Mogelijk liggen deze percentages in werkelijkheid nog veel hoger.
  • Bij 79% van de organisaties mogen sollicitanten zelf bepalen of en hoe ze een AI-taalmodel gebruiken, zolang de informatie in de brief of het cv maar overeenkomt met de werkelijkheid. 
  • 11% geeft concreet aan dat sollicitanten geen taalmodel mogen gebruiken.
  • 18% van de organisaties stelt dat de kans dat een sollicitant op gesprek mag komen kleiner wordt als de sollicitatiebrief met een taalmodel gemaakt lijkt. Bij 37% blijft de kans even groot en voor 23% hangt het van de functie af.

Hoe beoordeel jij een sollicitant? Zorg voor een goede sollicitatieprocedure.

5. Veel kleine ondernemers denken aan stoppen 

Bijna een derde van de kleine ondernemers overweegt te stoppen met het bedrijf of dat te verkopen. Ze overwegen vaker een vaste baan als alternatief voor het ondernemerschap vanwege het salaris en meer zekerheid. Dat blijkt uit de nieuwste Kleinbedrijf Index (KBI).

  • Ondernemers met personeel zien vooral op tegen toekomstige hoge investeringskosten. 
  • Zzp'ers vrezen nieuwe of strengere regelgeving, vooral rondom schijnzelfstandigheid.

Meer HR-nieuws?

Bereid je voor op 2025: 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers met personeel. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ondernemer wil groeien met personeel

Groeien met personeel

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Met een adviseur breng je dit in kaart.

Meest gelezen

Cao in het MKB, een overzicht per branche

Bijna de helft van de ondernemers in het MKB werkt met een collectieve arbeids­overeenkomst (cao). Toch hebben nog veel ondernemers 'geen idee' of een cao van toepassing is. Een overzicht per branche.

Arbowet, 7 vragen en antwoorden

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is een belangrijke wet voor ondernemers met personeel. Wat staat er in de Arbowet? Hoe pas je de regels toe? Welke aandachtspunten zijn er in jouw branche? 7 vragen en antwoorden.

Salaris vergelijken in het MKB

Wat is een passend salaris voor jouw medewerker? Hoeveel loon geven andere werkgevers in jouw branche en regio? Gebruik deze tips, tools en onderzoeken voor salaris vergelijken in het MKB.

HR-trends 2025 en de kansen rond personeel

Wat staat ondernemers in 2025 te wachten op het gebied van personeels­zaken? Hoe kun je het verschil maken op de arbeidsmarkt? Bekijk de HR-trends en benut de kansen voor bedrijven met personeel.

Whitepapers en online tests