Pensioen
Pensioen

Wat je moet weten over pensioen

4916 Pensioen is een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden die je kunt bieden. De meeste werkgevers regelen het voor hun personeel. Alle wetenswaardigheden over pensioen op een rij.

Veel werknemers reserveren, met hulp van hun werkgever, geld voor hun oude dag. Hoewel je als werkgever niet altijd verplicht bent om een pensioenregeling te bieden, kan het wel verstandig zijn om dat te doen. Veel werknemers vinden pensioen namelijk een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde.

Voordat je pensioen toezegt aan je eerste werknemer, is het verstandig om je eerst goed in dit onderwerp te verdiepen. Als je eenmaal een pensioenregeling hebt, is het namelijk niet eenvoudig om die te wijzigen of stop te zetten. In dit artikel leggen we kort uit hoe het pensioenstelsel in elkaar zit.

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Let op

Pensioen is een complex onderwerp. Laat je daarom altijd goed adviseren door een pensioenexpert. Daardoor kom je minder gauw voor verrassingen te staan. Als je pensioen niet op de juiste manier regelt, kan dit je onnodig geld kosten.

Pensioenpijlers

Het Nederlandse pensioenstelsel rust op drie pijlers. Daarom wordt ook wel gesproken over een pensioengebouw. Vanuit één of meer pensioenpijlers kan de werknemer straks een uitkering ontvangen. Welke dat zijn en hoeveel hij ontvangt, hangt onder meer af van de pensioenrechten die hij opbouwt tijdens zijn loopbaan.

Het gaat om de volgende pijlers:

1. Basispensioen overheid

In de eerste pijler voorziet de overheid in een basispensioen voor iedereen die in Nederland heeft gewoond of gewerkt. Dit wordt uitgekeerd op grond van de Algemene Ouderdomswet (AOW). Het recht op dit pensioen gaat in vanaf de AOW-leeftijd. Die was 65, maar gaat tot 2024 geleidelijk omhoog naar 67 jaar. Daarna wordt hij gekoppeld aan de levensverwachting.

2. Aanvullend pensioen werkgever

Als werkgever kun je dit basispensioen aanvullen. Samen met je werknemer betaal je dan een bepaald bedrag per maand. Als werkgever moet je dit pensioen soms verplicht aanbieden. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je bedrijf valt onder een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds of wanneer dit in je cao staat.

3. Aanvulling werknemer

De aanvulling vanuit de werknemer komt bovenop het pensioen in de andere pijlers. De werknemer kan dit regelen als hij verwacht dat het pensioen vanuit de werkgever of overheid straks niet voldoende zal zijn. Hij zorgt dan zelf voor een extraatje, bijvoorbeeld via (bank)sparen, een lijfrente of een afgeloste eigen woning.

Pensioenregelingen

Pensioenregelingen bestaan in allerlei soorten en maten. Werkgevers gebruiken namelijk verschillende systemen om pensioen op te bouwen voor hun personeel. In het verleden gebeurde dat vooral met een zogenaamd eindloonsysteem. Daarbij is de uiteindelijke pensioenuitkering gebaseerd op het laatstverdiende salaris.

Tegenwoordig is de middelloonregeling populair bij werkgevers. Die gaat uit van het gemiddeld verdiende loon. Verder zie je dat werkgevers steeds vaker een beschikbarepremieregeling aanbieden. Bij dit pensioensysteem betaalt de werkgever een vaste premie, terwijl de hoogte van de pensioenuitkering niet vaststaat.

Pensioenuitvoerders

De uitvoering van een pensioenregeling moet je buiten je eigen bedrijf onderbrengen. Dat is, afhankelijk van je branche, mogelijk bij een ondernemingspensioenfonds, een bedrijfstakpensioenfonds of een pensioenverzekeraar.

Uit cijfers van de Pensioenfederatie blijkt dat driekwart van de werknemers pensioen opbouwt via een al dan niet verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds. De rest zit bij een ondernemingspensioenfonds of een pensioenverzekeraar.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Dit is het minimumloon 2023

252628 In 2023 is het minimumloon een stuk hoger. Na een stijging van ruim 10 procent op 1 januari gaat het minimumloon verder omhoog op 1 juli.

Dit zijn de kosten van personeel

179580 Een werknemer kost meer dan zijn maandelijkse brutoloon. Als werkgever draag je namelijk verplichte bijdragen en reserveringen af.

Whitepapers en online tests