Minimumloon in 2024
Minimumloon in 2024

Minimumloon 2024, overzicht per leeftijd

Het minimumloon stijgt verder in 2024. Voor het eerst is er een wettelijk minimum uurloon. Sinds 1 juli 2024 is het minimumloon 13,68 euro per uur voor werknemers van 21 jaar en ouder. Wat betaal je voor jongere werknemers? Bekijk de tabel minimumloon per leeftijd.

Minimumloon 2024

Het wettelijk minimumloon (WML) is het loon dat je minimaal moet betalen aan je werknemers. De hoogte van het minimumloon wordt twee keer per jaar aangepast, op 1 januari en op 1 juli.

Het minimumloon geldt voor alle medewerkers van 21 jaar en ouder. Voor werknemers van 15 tot en met 20 jaar is er een minimum jeugdloon. Dit jeugdloon is een percentage per leeftijd, gekoppeld aan het minimumloon voor volwassenen.

Wet minimumloon

Je bent verplicht het minimumloon te betalen. De exacte regels voor het minimumloon staan in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag.

Minimumloon 1 juli 2024

Op 1 juli 2024 is het minimumloon opnieuw aangepast. Er zou een extra verhoging zijn van 1,2 procent bovenop de halfjaarlijkse indexatie, maar dat gaat niet door. De Eerste Kamer stemde tegen die extra stijging. Toch gaat het minimumloon wel omhoog, vanwege de reguliere stijging. 

De reguliere toename is iets meer dan 3 procent, gebaseerd op de ontwikkeling van cao-lonen. Werknemers vanaf 21 jaar krijgen er 41 cent per uur bij.

Leeftijd:Minimum uurloon:
21 jaar en ouder€ 13,68
20 jaar€ 10,95
19 jaar€ 8,21
18 jaar€ 6,85
17 jaar€ 5,40
16 jaar€ 4,72
15 jaar€ 4,10

Wat is het minimumloon vanaf 1 juli 2024?

Er is dus geen extra verhoging van 1,2%, maar wel een normale toename van 3,09%. Het minimumloon is 13,68 euro per uur voor werknemers vanaf 21 jaar.

Minimumloon 2024 BBL

Werknemers die een arbeidscontract hebben vanuit de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) hebben een lager minimumloon als zij nog onder de 21 jaar zijn. Hieronder zie je de bedragen die gelden sinds 1 juli 2024, per uur.

Leeftijd:Minimum uurloon BBL:
21 jaar€ 13,68
20 jaar€ 8,41
19 jaar€ 7,18
18 jaar€ 6,22
17 jaar€ 5,40
16 jaar€ 4,72
15 jaar€ 4,10

Minimumloon 1 januari 2024

Sinds 1 januari 2024 wordt er een minimum uurloon gehanteerd als basis. Het wettelijk bruto minimumuurloon voor werknemers van 21 jaar en ouder was in het eerste halfjaar € 13,27 per uur. Bekijk het minimum uurloon per leeftijd sinds 1 januari 2024. Alle bedragen op een rij:

Leeftijd:Minimum uurloon:
21 jaar en ouder€ 13,27
20 jaar€ 10,62
19 jaar€ 7,96
18 jaar€ 6,64
17 jaar€ 5,24
16 jaar€ 4,58
15 jaar€ 3,98

Referentie maandloon 2024

Uitkeringen die gekoppeld zijn aan het minimumloon, zoals de AOW, bijstand en de Wajong stijgen ook. Het (referentie)maandloon vanaf 1 juli is vastgesteld op 2.133,60 euro. In de eerste helft van het jaar was dat 2.069,40 euro per maand.

Minimumloon berekenen per maand

Bereken zelf wat het minimumloon is per week en per maand. Dit is nu afhankelijk van het aantal uren dat je werknemer werkt. Als je werknemer 36 uur per week werkt, dan betaal je minimaal 492,50 euro per week en 1.970 euro per maand (bij 4 volle werkweken). Je kunt zelf een vast maandloon afspreken als je daarmee omgerekend maar niet onder het minimum uurloon komt.

Berekening minimumloon 2024

Houd rekening met loonheffingen. Hoeveel houdt jouw werknemer over? Bereken het nettoloon.

personeelsnieuws voor ondernemers

Gratis nieuws voor ondernemers

Bomvol tips over wat jij moet weten over personeel. Al meer dan 19.000 ondernemers gingen je voor.

Minimumloon per branche

In jouw branche kan er een hoger minimumloon gelden. Kijk goed wat er in de nieuwste cao voor jouw bedrijf staat. In 2023 was er een recordstijging van de cao-lonen. De cao-lonen zullen naar verwachting verder stijgen in 2024.

Bekijk meer informatie per bedrijfstak:

Wettelijk minimumuurloon 2024

Het minimum uurloon is nieuw. Tot 2024 werd het wettelijk minimumloon alleen per maand vastgesteld. Daardoor had een werknemer die 40 uur per week werkt omgerekend een lager uurloon dan iemand die 36 uur per week werkt, omdat beide als een fulltime werkweek worden gezien. Om dit te veranderen is er sinds 1 januari 2024 dus een wettelijk minimumuurloon.

Gevolgen minimumuurloon 2024

De invoering van het minimumuurloon op 1 januari 2024 betekent dat er geen vast minimumloon per dag, week en maand meer voorgeschreven wordt door de wet. Dit heeft gevolgen voor de berekening van het loon. De belangrijkste aanpassingen op een rij:

 • Extra loonstijging bij hanteren 36+ uur fulltime
  Bij bedrijven die het minimumloon hanteerden en uitgingen van bijvoorbeeld een 40-urige fulltime werkweek, leidt de invoering van het wettelijk minimumuurloon tot een automatische salarisverhoging van zo'n 10%. Dat komt omdat het oude minimumloon werd berekend op basis van 36 uur per maand, maar ook gold voor 40 uur per maand. Nu is er een zuiver minimumloon per uur. Zowel fulltime-werknemers als parttimers (afgeleid van een 40-urige werkweek) krijgen daardoor omgerekend ongeveer 10% meer loon.
 • Wijziging cao-lonen
  De salarisschalen in een cao worden aangepast. De lonen worden nu opnieuw berekend op basis van het minimumuurloon. Eventuele minimumlonen per maand, week en dag vervallen of zullen omgerekend altijd moeten voldoen aan het nieuwe minimumuurloon. Hanteer de nieuwste loontabellen die bij jouw cao horen.
 • Aanpassing contracten en loonadministratie
  De afspraken in arbeidscontracten moeten soms aangepast worden. Je mag nog altijd een maandloon bepalen als er ook sprake is van een vast aantal werkuren per week. Maar die vaste beloning mag omgerekend nooit onder het wettelijk minimumuurloon komen. Pas ook je loonadministratie en loonstroken aan naar de berekening volgens het nieuwe wettelijke minimumuurloon.

Bekijk meer vragen en antwoorden over het minimumuurloon in een document van de Rijksoverheid.

Maximum uurloon 2024 

In de wet staan geen regels over een maximum uurloon. In je cao kunnen wel normen of richtlijnen staan over een plafond per functie of een maximale salarisschaal in je branche.

Als er geen cao van toepassing is op het contract van je werknemer mag je zelf bepalen hoe hoog zijn loon wordt. Er is dan geen maximum. Je mag in onderling overleg de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden afspreken en dit vastleggen in een arbeids­overeenkomst.

Wat gaat er nog meer veranderen? Bekijk een overzicht van nieuwe wetten 2024.

Aandachtspunten minimumloon 2024

Minimumloon 2024 tabelHet bepalen van een goed loon is cruciaal in 2024. Zeker in de huidige arbeidsmarkt en met de toenemende inflatie. Door deze ontwikkelingen stijgen de salarissen in veel branches. Je kunt als werkgever niet achterblijven en lage lonen bieden.

Een eerlijke beloning is een belangrijk onderdeel van goed werkgeverschap. Het salaris kan een grote rol spelen bij het behouden van personeel. Nieuwe werknemers zoeken en inwerken kost vaak veel meer geld.

Tips voor minimumloon 2024

 1. Salaris vergelijken
  Hoeveel salaris geef jij? Vergelijk salarissen in jouw branche, regio en per functie.
 2. Voorkom onderbetaling
  Het minimumloon betalen is een plicht voor alle werkgevers in Nederland. Werknemers met een flexcontract hebben ook recht op het wettelijk minimumloon. Denk daarnaast aan je personeel uit het buitenland. Ook hen moet je minimaal het minimumloon geven. Als je minder dan het minimumloon betaalt is dat onderbetaling of uitbuiting. De Arbeidsinspectie kan een controle uitvoeren en een flinke boete geven.
 3. Vergeet het vakantiegeld niet
  Bovenop het minimumloon moet je 8% vakantiegeld betalen. Dit bedrag betaal je jaarlijks uit voor 1 juni of verspreid over het jaar. Als je dit niet doet, riskeer je ook een boete van de Arbeidsinspectie.
 4. Denk aan je reputatie
  Onderbetaling wil je natuurlijk voorkomen. Je reputatie als goed werkgever kan daarmee flinke schade oplopen en dat heeft grote gevolgen voor je bedrijf. Je werknemers kunnen ook gedemotiveerd raken en dat kan tot vervelende arbeidsconflicten leiden. Houd je dus aan het minimum uurloon in 2024.

Wil je meer weten over het minimumloon? Bekijk dan het artikel met 7 vragen en antwoorden voor werkgevers.

Loonkosten 2024

Je werknemer kost meer dan alleen zijn loon. Je betaalt bijvoorbeeld ook loonbelasting per werknemer. Daarnaast kun je geld kwijt zijn aan allerlei werkmiddelen, secundaire arbeidsvoorwaarden en de nodige verzekeringen voor personeel.

Controle over je personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper 'Wat zijn de kosten van personeel?' en benut bespaartips van experts en ondernemers.

Onverwachte kosten rond personeel opvangen

Hoe kun je slim besparen op je personeels­kosten? Dat doe je bijvoorbeeld met de juiste verzekeringen voor personeel. Kijk goed wat de grootste risico's zijn binnen jouw bedrijf en bepaal welke verzekeringen je nodig hebt.

Een van de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers met personeel is de verzuim­verzekering. Daarmee krijg je compensatie voor de loonkosten tijdens ziekte. Vaak word je ook geholpen bij de verzuim­begeleiding en het voorkomen van verzuim.

Vraag aan een onafhankelijke verzekerings­adviseur wat de mogelijkheden zijn voor jouw bedrijf of vraag een offerte aan.

Vragen over minimumloon 2024

 • Hoe hoog is het minimumloon in 2024?

  Het minimumloon staat sinds 1 juli 2024 op 13,68 euro per uur voor volwassenen vanaf 21 jaar. Dit minimumloon is geldig in de tweede helft van 2024. In de eerste helft van 2024 was het nog 13,27 euro per uur. Voor jongere werknemers betaal je een lager minimum uurloon: alle bedragen per leeftijd.

 • Waarom het minimumloon betalen?

  Werknemers in Nederland hebben recht op het wettelijk minimumloon dat bij hun leeftijd hoort. Het minimumloon is van toepassing op alle werknemers met een vast of tijdelijk contract. Betaal je minder dan het minimumloon, dan kun je een waarschuwing of een boete krijgen van de Arbeidsinspectie.

 • Wanneer is er een hoger minimumloon?

  Het wettelijke minimumloon geldt als basis voor alle werknemers in Nederland. Toch kunnen er voor bepaalde beroepen hogere minimumlonen zijn. Dit is afhankelijk van de cao voor jouw branche. In de horeca gelden bijvoorbeeld andere minimumlonen dan in de detailhandel.

 • Vanaf wanneer is er een minimumloon per uur?

  Sinds 1 januari 2024 is er een minimumloon per uur. Dit minimumuurloon geldt voor alle werknemers in Nederland en bedraagt 13,27 euro bruto per uur voor alle werknemers vanaf 21 jaar. Sinds 1 juli 2024 is dat 13,68 euro per uur. Voor jongere werknemers betaal je een bepaald percentage van dat bedrag: het minimum jeugdloon.

kosten werknemers

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Meest gelezen

Dit is het minimumloon 2023

In 2023 is het minimumloon een stuk hoger. Na een stijging van ruim 10 procent op 1 januari gaat het minimumloon verder omhoog op 1 juli. Wat is het minimumloon in 2023? Bekijk alle bedragen per leeftijd, per maand, week en dag. En bereken het minimumloon 2023 per uur.

Wat is het minimumloon in 2022?

Hoe hoog is het minimumloon in 2022? Wat moet je betalen per leeftijd, per week, dag en uur? Bekijk een overzicht van de minimumlonen per 1 januari en 1 juli 2022.

Dit zijn de kosten van personeel

Een werknemer kost meer dan zijn maandelijkse brutoloon. Als werkgever draag je namelijk verplichte bijdragen en reserveringen af. Wat voor personeels­kosten zijn er en welke zijn verplicht?

Minimumloon, 7 vragen en antwoorden

Wie hebben recht op het minimumloon? Wat is het wettelijk minimumloon (WML) op dit moment? Hoe zit het met jeugdloon? Zeven vragen en antwoorden voor werkgevers.

Whitepapers en online tests