Een sollicitant netjes afwijzen, hoe doe je dat?

- bijgewerkt op 29 januari 2019
Sollicitant netjes afwijzen hoe

Een sollicitant afwijzen hoort ook bij je rol als werkgever. Maar hoe doe je dat op een nette manier? Telefonisch, via een brief of e-mail? Regels en tips voor de afwijzing van sollicitanten.

Sollicitant netjes afwijzen hoe

Veel werkzoekenden ergeren zich aan het uitblijven van een reactie op hun sollicitatie. Of aan een afwijzing die pas in de bus valt als de vacature allang is vervuld.

Sommige werkgevers werpen dan tegen dat zij op een vacature vaak een overvloed aan reacties krijgen. Het zou te veel werk zijn om iedere sollicitant een persoonlijk bericht te sturen.

Dat klinkt misschien aannemelijk, maar netjes is het niet. Want een sollicitant neemt vaak de moeite om zich in een potentiële werkgever te verdiepen en zich zo goed mogelijk te presenteren. Dan is het fatsoenlijk om hier op een passende manier op te reageren, al is dat met een afwijzing.

Sollicitant netjes afwijzen, waarom?

Het is als werkgever hoe dan ook niet verstandig om helemaal niets van je te laten horen. Je geeft de sollicitant zo een weinig professionele indruk van je bedrijf. 

Dit voorkom je door de sollicitant op een nette manier af te wijzen, in positieve bewoordingen en met een bedankje.

 • Voorkom negatieve publiciteit
  Een enkele negatieve tweet van een sollicitant kan je imago al een flinke deuk opleveren.
 • Toon je als goed werkgever
  Zo kweek je goodwill en positioneer je jezelf als goede werkgever
 • Houd de deur open
  Je weet maar nooit of je iemand in de toekomst nog eens tegenkomt. Is het niet als werknemer, dan misschien wel als klant. 

Ben jij aantrekkelijk?

Hoe zorg je ervoor dat werkzoekenden voor jouw bedrijf kiezen? Laat zien dat je een goede werkgever bent. Met deze checklist ontdek je binnen 5 minuten of jij klaar bent voor nieuwe werknemers.

Doe de checklist

Sollicitant netjes afwijzen, hoe?

In de sollicitatiecode staan heldere regels over hoe je sollicitanten op een nette manier afwijst. Je bent niet verplicht om de sollicitatiecode te volgen, maar je geeft daarmee als werkgever wel een perfect visitekaartje af.

Hieronder lees je over de verschillende fasen in de sollicitatieprocedure en hoe je sollicitanten op een nette en professionele manier afwijst.

Afwijzen na een schriftelijke sollicitatie

Volg dit stappenplan met tips voor een goede afwijzing van sollicitanten die niet in aanmerking komen voor de functie. 

 1. Stuur een ontvangstbevestiging
  Sollicitanten vinden het prettig om te weten of hun brief of mail goed is aangekomen. Stuur daarom altijd een ontvangstbevestiging.
 2. Stuur een inhoudelijke reactie op de brief
  Komt een kandidaat niet in aanmerking voor een sollicitatiegesprek? Stuur dan uiterlijk binnen twee weken na het sluiten van de sollicitatietermijn een brief of mail met een persoonlijke aanhef (dus geen 'Beste sollicitant').

Tips voor je brief:

 • Maak het jezelf gemakkelijk: begin niet meteen met afwijzen, maar verzamel eerst een aantal reacties die je kunt groeperen naar afwijzingscriterium, zoals opleiding of ervaring. Je kunt dan per criterium een standaardbrief opstellen; dat is wel zo efficiënt.
 • Bedank de sollicitant voor de genomen moeite en leg uit waarom hij of zij het niet geworden is. Je kunt bijvoorbeeld aangeven hoe groot de concurrentie was en dat er kandidaten zijn die betere papieren hebben.
 • Wens hem of haar succes met de verdere sollicitaties. Bied ook de mogelijkheid om telefonisch een nadere toelichting te vragen. Veel sollicitanten stellen dit op prijs.

Let op

Als je een kandidaat afwijst die misschien interessant is voor toekomstige vacatures, dan kun je dat beter telefonisch doen. Dat is wel zo persoonlijk en je kunt meteen toestemming vragen voor het bewaren van zijn gegevens (zie hieronder).

Afwijzen na een gesprek

Heb je een sollicitant op gesprek gehad en besluit je om niet met hem verder te gaan? Dan heeft een telefonische afwijzing de voorkeur.

 • Een persoonlijk gesprekje wordt in zo’n geval veel hoger gewaardeerd dan een brief of e-mail. En dat draagt weer bij aan je imago als goede werkgever.
 • Probeer wel om zo’n ‘slechtnieuwsgesprek’ een positieve twist te geven. Geef bijvoorbeeld aan waar de sollicitant op moet letten bij volgende gesprekken. Vraagt hij of zij door, ga daar dan ook serieus op in.

Meestal zul je tijdens het sollicitatiegesprek hebben afgesproken wanneer de sollicitant een reactie kan verwachten. Houd je aan deze termijn. Niets is voor een kandidaat vervelender dan in onzekerheid te zitten over de uitslag van een sollicitatiegesprek.

Let op

Bij het afwijzen van een kandidaat moet je oppassen met het noemen van een reden. Je mag bijvoorbeeld niet iemand afwijzen vanwege geslacht, leeftijd en religie. Lees het artikel 6 verboden redenen om een sollicitant af te wijzen.

Persoonlijke gegevens sollicitant bewaren

Houd bij sollicitaties rekening met de privacywet (AVG). Je mag volgens deze wet niet zomaar de gegevens van sollicitanten bewaren.

Het is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens gebruikelijk om de gegevens van afgewezen sollicitanten (zoals brieven, mails of cv's) binnen vier weken te verwijderen.

Als je de gegevens langer wilt bewaren, bijvoorbeeld voor toekomstige vacatures, dan moet je de sollicitant om toestemming vragen. Hoe lang mag je de gegevens daarna bewaren? Een termijn van maximaal 1 jaar na beëindiging van de sollicitatieprocedure is redelijk.

Wil je de gegevens van een sollicitant nog langer bewaren? Benader hem of haar dan na een jaar. Informeer of de gegevens nog kloppen en of je ze nog een jaar mag bewaren.

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit complete pakket aan personeelsverzekeringen zorg je goed voor je personeel.

Zo beperk je risico's

- bijgewerkt op 29 januari 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.