Zwangerschapsverlof, 5 vragen en antwoorden

11 april 2017
Zwangerschapsverlof loon salaris weken hoeveel

Een zwangere werknemer heeft recht op verlof. Zwangerschapsverlof (voor de bevalling) en bevallingsverlof (na de bevalling). Om hoeveel weken gaat het? Moet je het loon volledig doorbetalen? Antwoorden op 5 belangrijke vragen.

Zwangerschapsverlof loon salaris weken hoeveel

1. Hoelang duurt zwangerschapsverlof?

Een zwangere werknemer heeft in totaal recht op minstens 16 weken verlof. Het gaat om:

  • 4 tot 6 weken zwangerschapsverlof - voor de bevalling
  • Minstens 10 weken bevallingsverlof - na de bevalling.

In sommige gevallen krijgt de werknemer recht op extra verlof. Namelijk:

  • 2 tot 4 weken extra zwangerschapsverlof bij een meerling (tweeling, drieling, etc.).
  • Tot 10 weken couveuseverlof bij langdurige ziekenhuisopname van het kind.

2. Wanneer start en eindigt zwangerschapsverlof?

Zwangerschapsverlof begint op zijn vroegst 6 weken en uiterlijk 4 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum. Dit is afhankelijk van de wens van je zwangere werknemer. Zwangerschapsverlof duurt tot en met de dag van de bevalling. Zwangerschapsverlof voor meerlingen begint 10 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum.

Bevallingsverlof begint vervolgens op de dag na de bevalling en duurt minstens 10 weken. Als je werknemer nog niet alle 6 weken zwangerschapsverlof heeft gebruikt, mag ze het restant inzetten als extra bevallingsverlof. Het laatste deel van het bevallingsverlof mag flexibel worden opgenomen. Het gaat om het verlof dat nog overblijft vanaf 6 weken na de bevalling. Die overgebleven dagen mogen verspreid opgenomen worden over een periode van maximaal 30 weken. Het verzoek voor deze spreiding moet je werknemer uiterlijk 3 weken na de bevalling bij jou indienen.

Heb je personeel in dienst?

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit complete pakket aan personeelsverzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.

Zo beperk je risico's

3. Loon doorbetalen tijdens zwangerschap?

Ja. Het salaris moet je volledig doorbetalen tijdens het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Gelukkig krijg jij als werkgever in die periode een uitkering van het UWV. De uitkering wordt berekend op basis van het loon van je werknemer en is maximaal 100 procent van het zogeheten maximumdagloon. Als het loon van je zwangere werknemer hoger is dan dit bedrag, betaal je als werkgever het resterende deel zelf.

4. Uitkering zwangerschapsverlof aanvragen, hoe en wanneer?

Voor je werknemer kun je een zwangerschaps- en bevallingsuitkering krijgen van het UWV. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Als werkgever moet je deze WAZO-uitkering aanvragen bij het UWV. Doe dat op tijd. Vraag je werknemer wanneer zij met verlof wil gaan. Dit kan elke dag zijn tussen de 6 en 4 weken vóór de bevalling. Vraag uiterlijk 2 weken voor de ingangsdatum van het verlof de zwangerschapsuitkering aan. Jij ontvangt vervolgens de uitkering van het UWV en betaalt tijdens het verlof gewoon het vaste loon door aan je werknemer.

5. Hoe zit het met ouderschapsverlof, kraamverlof en partnerverlof?

Naast zwangerschapsverlof en bevallingsverlof is er ook nog kraamverlof, ouderschapsverlof en partnerverlof. In het kort:

  • Ouderschapsverlof geeft werknemers met kinderen het recht om tijdelijk minder te werken. Het gaat om 26 keer de wekelijkse arbeidsduur. Tijdens dit verlof hoef je geen salaris te betalen.
  • Vaders hebben recht op 2 dagen betaald kraamverlof (ook wel vaderschapsverlof genoemd).
  • Partnerverlof is een bijzondere vorm van ouderschapsverlof. Het is een onbetaald verlof van drie dagen dat partners direct na het kraamverlof kunnen opnemen. Het partnerverlof gaat af van het tegoed aan ouderschapsverlof. Als werkgever mag je een aanvraag voor partnerverlof niet weigeren.

Meer weten over deze en andere vormen van verlof? Bekijk dan een handig overzicht van alle vormen van verlof.

11 april 2017

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.