Betaald kraamverlof gaat naar vijf dagen

- bijgewerkt op 14 december 2018
Kraamverlof

Vaders krijgen straks recht op vijf dagen betaald kraamverlof. Nu is dit verlof nog twee dagen betaald. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Kraamverlof

Voor werknemers bestaan veel verschillende verlofregelingen. Een van die verlofregelingen is het kraamverlof, dat ook wel vaderschapsverlof wordt genoemd. Die geeft de partner van de moeder recht op twee dagen betaald verlof tot vier weken na de bevalling of de thuiskomst van de baby (bij een bevalling in het ziekenhuis).

In aanvulling hierop heeft de partner recht op drie dagen onbetaald ouderschapsverlof, dat ook bekendstaat als partnerverlof. Minister Asscher wil hier met een wetsvoorstel per 1 januari 2019 verandering in brengen door het betaald verlof uit te breiden. Dit hangt nog wel af van de goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer.

Update: Lees meer over extra geboorteverlof

 

Langer betaald kraamverlof?

Financiële belemmeringen

De uitbreiding moet ervoor zorgen dat partners geen financiële belemmeringen meer ervaren om langer verlof op te nemen. Volgens de overheid is dit belangrijk, omdat dit een basis biedt ‘om te wennen aan de aanwezigheid van het kind, de nieuwe gezinssamenstelling en de zorgtaken die daarbij horen’.

Als een werknemer voldoende ruimte heeft voor zorgtaken, kan dit veel opleveren voor zijn werkgever. Mogelijke voordelen zijn minder verzuim, betere resultaten en een hogere productiviteit. Werkgevers kunnen dus ook profiteren van de toekomstige uitbreiding van het betaald kraamverlof.

Bron: SZW

- bijgewerkt op 14 december 2018

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.