Ben jij klaar voor (meer) personeel?

Personeel checklist wat te doen

Test jezelf en je weet het binnen enkele minuten. Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport.

Partnerverlof
Partnerverlof

Langer betaald partnerverlof, de voordelen

Vanaf 1 juli 2020 hebben alle partners van vrouwen die net bevallen zijn, recht op vijf weken extra verlof. Dit verlof wordt betaald door het UWV en bedraagt 70 procent van het loon. Wat betekent dit voor jou als werkgever?

Er worden in Nederland jaarlijks zo’n 170.000 kinderen geboren. De kans is dus groot dat jij als ondernemer met personeel binnenkort ook te maken krijgt met het uitgebreide geboorteverlof voor partners. Beter bekend als partnerverlof.

Voordelen van betaald partnerverlof

Veel ouders ervaren stress omdat zij werk en zorg niet goed kunnen combineren. Dit kan hoger ziekte­verzuim en lagere productiviteit veroorzaken. De uitbreiding van het geboorteverlof in 2020 is een belangrijke stap die ouders helpt bij het vinden van de balans tussen werk en zorg.

Volledig doorbetaald

Een belangrijke voorwaarde is wel dat het verlof volledig betaald wordt, zodat elke medewerker in staat wordt gesteld het op te nemen.

TNO, Pro Parents, VDRS en WOMEN Inc. hebben voor de whitepaper ‘7 strategieën voor succesvol partnerverlof’ wetenschappelijk onderzoek, interviews met vaders en ervaringen van werkgevers geanalyseerd. Hieruit komen voor werkgevers verschillende voordelen naar voren van 100 procent betaald, uitgebreid partnerverlof.

 1. Kostenbesparing en hogere omzet

  100% betaald uitgebreid partnerverlof zorgt voor het behoud van werknemers en bevordert hun prestaties, motivatie en productiviteit. Daarnaast heeft het een positief effect op het ziekte­verzuimen de uitstroom, en nemen de kosten voor training en vervanging van personeel af.
 2. Winning the war on talent

  Om als werkgever (jonge) talentvolle kandidaten aan te trekken voor openstaande functies, is het belangrijk dat je. voorziet in hun behoeften. Zij hechten - meer dan de generatie voor hen - waarde aan vrije tijd, goede secundaire arbeidsvoorwaarden en aantrekkelijke verlofregelingen. Je wordt een aantrekkelijker werkgever als je je inzet voor de balans tussen werk en zorg van medewerkers.
 3. Meer betrokkenheid medewerkers 

  Wanneer medewerkers weten dat hun organisatie extra verlof aanbiedt, zetten zij zich meer in voor het bedrijf en zijn ze productiever. Als ze zien dat hun werkgever in hen investeert, willen zij iets terugdoen. Medewerkers die meer verlof hebben opgenomen geven aan dat zij daarna scherper, geconcentreerder, frisser en meer gemotiveerd waren op hun werk.
 4. Meer ruimte voor vrouwen in (de top van) organisaties

  Bij veel organisaties zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in leidinggevende posities en in de top van organisaties. Uit internationaal onderzoek blijkt dat langer betaald verlof hierin een positief verschil kan maken.

In het magazine ‘Zo Werkt Het: WIEG Uitgebreid partnerverlof’ lees je over nog meer voordelen en vind je een stappenplan om het nieuwe partnerverlof succesvol uit te voeren in jouw organisatie.

Partnerverlof bij banketbakkerij Maison Kelder

Bob Kaptein is eigenaar van banketbakkerij Maison Kelder in Den Haag en geeft leiding aan zo’n 110 bakkers, bezorgers en winkelverkopers van veel verschillende leeftijden en met veel verschillende achtergronden. Hij heeft het partnerverlof in 2017 verlengd voor zijn medewerkers. In deze video vertelt hij waarom en wat het hem oplevert:

Lees hier wat andere voorlopers zeggen over het invoeren van uitgebreid en 100% betaald partnerverlof.

Suzan Steeman

Suzan Steeman werkt bij WOMEN Inc. als expert arbeidsmarkt en woordvoerder. Ze is gespecialiseerd in thema's als de werk-zorgbalans, loonkloof en de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt. WOMEN Inc. versterkt de financiële positie van vrouwen en adviseert overheid en werkgevers hoe zij hieraan kunnen bijdragen.

Whitepapers en online tests