> >

Personeel in de horeca

Personeel horeca

Hoe ga je om met personeel in de horeca? Hoe kom je aan een goede kok, ober, student of bedrijfsleider? Hoe zit het met contracten, cao's, wetten en regels? En welke risico's zijn er? In onderstaande artikelen lees je veel praktische tips voor werkgevers in de horeca.

Checklist horecapersoneel

Ben jij op zoek naar nieuwe werknemers? Kijk of jouw bedrijf er klaar voor is. Doe de checklist en krijg handige tips rondom het aannemen van personeel in de horeca.
 

Horecapersoneel, wat zijn de kosten?

Whitepaper personeelskosten in de horeca

Wat kost een werknemer in de horeca nu precies? Denk verder dan alleen het loon en zet alle bijkomende kosten op een rij. Download een gratis whitepaper met een volledig overzicht van de kosten rond personeel in de horeca - inclusief bespaartips van experts en horeca-ondernemers.

 

Horeca-expert Petra Venekamp

Petra Venekamp Horeca Personeel

Petra Venekamp van ConcreetAdvies ondersteunt en adviseert horecaondernemers in hun bedrijfsvoering, zo breed als de bedrijfsvoering in de horeca ook kan zijn, met als specialisatie wet- en regelgeving.

10 signalen dat een medewerker gaat vertrekkenHoe kom je nu nog aan medewerkers in de horeca?

How to's over personeel in de horeca

Vakkracht, invalkracht en seizoenkracht horeca

Vakkracht, invalkracht en seizoenkracht in de horeca

De verplichte horeca-cao heeft het over een vakkracht, invalkracht en seizoenkracht. Wat zijn dit voor horecamedewerkers? En wat regelt de cao voor ze? Uitleg voor werkg...

Lees verder
Immigranten buitenlanders vluchtelingen personeel

Buitenlanders en immigranten werven, zo doe je dat

Goed personeel is schaars in Nederland. Daarom nemen steeds meer bedrijven hun toevlucht tot het inhuren van buitenlandse werknemers. Hoe pak je dat aan en waar moet je ...

Lees verder
Loondoorbetaling ziekte horeca

Loondoorbetaling bij ziekte in de horeca, 3 tips

Hoe zit het met loondoorbetaling bij ziekte in de horeca? Moet je flexwerkers ook doorbetalen tijdens hun ziekteverzuim? Een overzicht en nuttige tips om je verzuimkoste...

Lees verder
horeca cao

Horeca cao, 4 aandachtspunten voor ondernemers

In de horeca is er een verplichte cao. Weet jij al hoe je de cao moet gebruiken en waar je op moet letten in de praktijk? Download hier de horeca-cao en bekijk 4 aandach...

Lees verder
kosten horecaverzekeringen

Gemiddelde kosten van verzekeringen voor de horeca

Verzekeringen beschermen je horecabedrijf tegen risico’s. Denk aan arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid of ziekteverzuim. Wat zijn de gemiddelde kosten van verzekeri...

Lees verder
Nulurencontract in de horeca

Nulurencontract in de horeca, dit zijn de regels

Het werk in de horeca is niet altijd voorspelbaar en kent pieken en dalen. Met een nulurencontract kun je op een flexibele manier hierop inspelen. Wel moet je als horeca...

Lees verder
Onderbetaling uitbuiting horeca

Onderbetaling en uitbuiting in de horeca voorkomen

In de horeca zijn er flink wat arbeidsrisico's. Met name onderbetaling en uitbuiting komen relatief vaak voor bij restaurants, cafés en andere horecabedrijven. Voorkom b...

Lees verder
Ploegenrooster

Ploegenrooster voor ploegendiensten, hoe werkt het?

Een ploegenrooster of dienstrooster gebruik je voor ploegendiensten. Je onderneming krijgt hierdoor meer bedrijfstijd. Hoe werkt een ploegenrooster? Welke soorten zijn e...

Lees verder
Weekendwerk horeca personeel

Weekendwerk horeca, aandachtspunten en tips

Weekendwerk is in de horeca de gewoonste zaak van de wereld. Niet voor niets, want op zaterdag en zondag komt vaak de meeste omzet binnen. Waar moet je op letten en hoe ...

Lees verder
Vakantiewerk seizoenswerk

Vakantiewerk en seizoenswerk, 3 tips

Wil jij scholieren of studenten inzetten in de vakantie? Let dan goed op de regels. Wat zijn de voorwaarden rond vakantiewerk? Drie aandachtspunten voor werkgevers. ...

Lees verder
Arbeidskosten loonkosten gerecht prijs horeca

Arbeidskosten per gerecht berekenen

Hoe houd je de personeelskosten onder controle in je horecabedrijf? Hoe hoog mogen de loonkosten zijn ten opzichte van de omzet? En hoe hoog mogen de arbeidskosten zijn ...

Lees verder
Verzuimkosten horeca

Ziekteverzuim in de horeca, dit zijn de kosten

Oei! Wat als je werknemer een blessure oploopt of ernstig ziek wordt? Dat kan je horecazaak veel geld kosten. Hoeveel? De kosten van ziekteverzuim in de horeca op een ri...

Lees verder
video's horecaondernemers aan het woord

Video-serie: Personeel in de horeca

Hoe vind je goed personeel in de horeca? Hoe krijg je grip op personeelskosten? En welke arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk? 4 horeca-ondernemers uit Amsterdam geven ant...

Lees verder
Brand keuken horeca schade verzekering

Brand in de keuken, schade voorkomen en beperken

Als ondernemer in de horeca denk je er liever niet aan. De gevolgen van een brand in je café, bar of restaurant. Hoe kun je brandschade voorkomen en beperken? En welke r...

Lees verder
Bedrijfsformule maken horeca

Bedrijfsformule maken in de horeca, uitleg en tips

In een bedrijfsformule leg je vast hoe je jouw horecazaak opzet of aanpakt. In dit artikel lees je hoe je een bedrijfsfomule opstelt met de 6 P's en hoe je een gezonde m...

Lees verder
Minimumloon horeca personeel werknemer jeugd jaar

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een werknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horec...

Lees verder
Bedrijfsleider horeca zoeken

Bedrijfsleider zoeken in de horeca, uitleg en tips

Ben jij op zoek naar een bedrijfsleider of teamleider in de horeca? Dat is geen gemakkelijke opgave. Uitleg over de bedrijfsleider in de horeca en 6 tips om zo’n manager...

Lees verder
Horeca verlof regels vakantieplanning rooster restaurant

Vakantie en verlof in de horeca, dit zijn de regels

Door vakantie- of verlofaanvragen is het soms lastig je personeelsplanning kloppend te krijgen. Hoe pak je dit slim aan, waar moet je op letten en wat zijn de wettelijke...

Lees verder
Strategische personeelsplanning in de horeca

Strategische personeelsplanning in de horeca

Slimme horecaondernemers gaan aan de slag met strategische personeelsplanning. Hierbij kijk je door een strategische bril naar horecapersoneel. Lees wat de voordelen zij...

Lees verder
Ziekteverzuim in de horeca

5 veelgestelde vragen over ziekteverzuim in de horeca

Ziekteverzuim is een belangrijk onderwerp voor horecaondernemers. In een horecazaak kan een zieke werknemer namelijk grote gevolgen hebben. Lees het antwoord op vijf vee...

Lees verder
Risico horeca verzekeringen oplossingen tips ondernemers

5 risico’s in de horeca, 15 tips

Afhankelijk zijn van die ene kok en het goede weer. Welke risico’s loop je als ondernemer in de horeca? En hoe ga je ermee om? Tips uit de praktijk. 1. Tekort aan ...

Lees verder
Payrolling horeca

Payrolling in de horeca, zo werkt het

Als ondernemer in de horeca wil je werknemers flexibel kunnen inzetten zonder dat het je (te) veel kost. Heb je wel eens aan payrolling gedacht? Lees hoe payrolling werk...

Lees verder
Compensatie uren horeca regels CAO

Compensatie-uren in de horeca

Werknemers in de horeca hebben op feestdagen vaak dienst. Ook werken zij nogal eens over. In beide gevallen hebben ze recht op compensatie-uren. Wat houdt dit in en hoe ...

Lees verder
Arbeidsomstandigheden in de horeca

Arbeidsomstandigheden in de horeca, aandachtspunten

Voor werknemers in de horeca is een fijne werksituatie belangrijk. Hierdoor voelen ze zich prettig, houden ze plezier in hun werk en blijven ze gezond. Zo zorg je voor g...

Lees verder
Horeca arbeidscontract verlengen

Arbeidscontract verlengen in de horeca

Het verlengen van een tijdelijk arbeidscontract in de horeca is niet moeilijk. Je hoeft eigenlijk maar twee stappen te nemen. Lees hier de regels voor contractverlenging...

Lees verder
Personeel zoeken horeca

Personeel zoeken en behouden in de horeca

In veel steden en dorpen in Nederland is het lastig om goed horecapersoneel te zoeken en te behouden. Hoe vind je toch die ene kok die bij je restaurant past? Of hoe kom...

Lees verder
uitzendkracht in de horeca

Uitzendkrachten in de horeca

Soms heb je in de horeca extra personeel nodig, bijvoorbeeld in piekperiodes of bij speciale evenementen. Het inhuren van uitzendkrachten kan dan een aantrekkelijke opti...

Lees verder
kosten horecapersoneel

Personeelskosten in de horeca

Van salaris en vakantiegeld tot loonheffingen en vergoedingen. Met welke kosten rondom personeel krijg je precies te maken in de horeca? Een overzicht. Basiskosten...

Lees verder
flexibele arbeidscontracten horeca

Flexibele arbeidscontracten in de horeca

Welke flexibele arbeidscontracten zijn populair in de horeca en waar moet je op letten bij het aanbieden van een contract? Een overzicht. Oproepcontract horeca ...

Lees verder
Flexibele arbeid voordelen en nadelen horecapersoneel

Flexibele arbeid in de horeca, voor- en nadelen

Meer dan de helft van de werknemers in de horeca is flexwerker. Waarom? De voordelen en nadelen van werken met flexibel personeel in de horeca. De werkgelegenheid ...

Lees verder
Arbeidsvoorwaarden in de horeca

Arbeidsvoorwaarden in de horeca

Geschikt horecapersoneel is lastig te vinden. Met de juiste arbeidsvoorwaarden kun je goede mensen aantrekken. Een overzicht van mogelijke arbeidsvoorwaarden in de horec...

Lees verder
Gedragscode horeca huishoudelijk reglement

Gedragscode horeca, wat, waarom en hoe?

In de horeca is je personeel je visitekaartje. Wil je dat je werknemers zich daarnaar gedragen? Zet dan op een rij wat je precies van hen verwacht. Dit noem je een gedra...

Lees verder
redenen voor ontslag in de horeca

5 redenen voor ontslag in de horeca

Een werknemer ontslaan is nooit leuk. Maar wat als je kelner uit de kassa steelt of je chef-kok steeds weer te laat komt? Dit artikel behandelt vijf mogelijke redenen vo...

Lees verder
Werkrooster horecapersoneel maken

Werkrooster maken in de horeca, een stappenplan

Veel ondernemers onderschatten het belang van een goede personeelsplanning. Zeker in de horeca, met zijn piektijden en daluren, is het een heel gepuzzel om steeds de gew...

Lees verder
Diefstal personeel stelen werknemer

Hoe voorkom je diefstal door personeel?

Stelen van de baas. Het komt vaker voor dan je denkt. Diefstal door medewerkers kan grote gevolgen hebben. De volgende zeven tips helpen je als ondernemer om interne cri...

Lees verder
Vakantiegeld personeel berekenen betalen

Vakantiegeld berekenen, zo doe je dat

Ieder bedrijf in Nederland is verplicht om zijn werknemers jaarlijks vakantiegeld te betalen. Maar hoeveel? En wanneer? Dit zijn de regels rond vakantiegeld berekenen en...

Lees verder
Organogram team personeel managers groei

Groeien met personeel, managers zoeken?

Wie heb je nu nodig? Ga je voor een extra vakman of een manager? Drie factoren om te bepalen wat voor soort werknemers je nodig hebt om verder te groeien. En welke rol j...

Lees verder
Functieprofiel in de horeca

De voordelen van een functieprofiel in de horeca

Ondernemers in de horeca hebben soms de grootste moeite om geschikte medewerkers te vinden. Het werk stelt hoge eisen en professioneel geschoolde vakkrachten zijn schaar...

Lees verder
Horecabedrijf overnemen

Horecabedrijf met personeel overnemen, 5 tips

Veel horecaondernemers beginnen voor zichzelf door een bestaand horecabedrijf over te nemen. Dit heeft voordelen, maar er zijn ook aandachtspunten. Vijf tips bij de over...

Lees verder
Uurloon horeca

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

Bij uurloon moet je rekening houden met het wettelijk minimumloon. Elk jaar per 1 januari en 1 juli wordt het minimumloon aangepast door de overheid. Hoe zit het met het...

Lees verder
Voordelen van uitzendbureaus

Wat zijn de voordelen van een uitzendbureau?

Nu de economie weer uit het dal kruipt, doen uitzendbureaus uitstekende zaken. Zij voorzien in een toenemende behoefte aan flexibel personeel. Wil je weten of deze manie...

Lees verder
Horecabedrijf starten

Checklist horecabedrijf starten met personeel

Wil je een eigen horecabedrijf starten en iemand in dienst nemen? Dan moet je het nodige regelen. Deze checklist bevat aandachtspunten voor startende horecaondernemers m...

Lees verder
Werken op zondag

Wat zijn de regels voor werken op zondag?

Werken op zondag is steeds meer geaccepteerd. In sommige branches moet je als ondernemer zelfs wel meegaan met deze trend om de concurrentie voor te blijven. Maar hoe zi...

Lees verder
Horecapersoneel gezocht

Personeel werven in de horeca, 10 tips

Goede medewerkers vinden in de horeca, hoe pak je dat aan? Deze tips laten zien hoe je gratis of tegen zeer lage kosten je vacatures onder de aandacht kunt brengen bij v...

Lees verder
Fooien in de horeca

Hoe ga je in de horeca om met fooien?

Fooien zijn een compliment voor de goede service van je horecamedewerkers. Daarnaast is dit voor hen natuurlijk een mooi financieel extraatje. Hoe ga je hier als horecao...

Lees verder
Elektromonteur

Deze vacatures zijn moeilijk te vervullen

De Nederlandse economie vertoont een stijgende lijn. Daardoor kan bij sommige beroepen een (groter) tekort aan personeel ontstaan. Welke vacatures zijn moeilijk te vervu...

Lees verder
Horecaverzekeringen

6 verzekeringen voor ondernemers in de horeca

Als horecaondernemer werk je voortdurend aan een prettige beleving voor je gasten. Deze gastvrijheid wil je natuurlijk onder alle omstandigheden blijven bieden. De volge...

Lees verder
Delegeren horeca personeel in 5 stappen

Doeltreffend delegeren in de horeca, 5 stappen

Delegeren levert je als drukbezette horecaondernemer niet alleen meer tijd op, het draagt ook bij aan de motivatie van je medewerkers. Een stappenplan voor doeltreffend ...

Lees verder

Mijn eerste werknemer

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.