Het belang van goed personeelsbeleid

- bijgewerkt op 11 oktober 2019
personeelsbeleid

Heb jij al een goed personeelsbeleid? Het kan jou en je bedrijf zoveel ‘winst’ opleveren. Wat dan precies? De voordelen van goed uitgevoerd personeelsbeleid in het MKB.

personeelsbeleid

Goed personeelsbeleid:

  • geeft je overzicht en rust
  • maakt jou een betere ondernemer
  • voorkomt boetes en rompslomp
  • zorgt voor tevreden, gemotiveerd en betrokken personeel
  • maakt je bedrijf aantrekkelijk voor nieuw talent en ervaren professionals
  • kan een flinke bijdrage leveren aan de beoogde groei van je bedrijf

Wat is personeelsbeleid?

Beleid is de ‘gedragslijn voor de verwezenlijking van bepaalde doelstellingen’, aldus woordenboek Van Dale. Dus: de manier waarop je gestelde doelen haalt. Om je beleid te bepalen, moet je dus eerst je doelen helder hebben.

Vragen stellen

Wat zijn jouw doelen rondom personeel? Hoe wil je dat jouw werknemers zich voelen, gedragen en functioneren? Als je de doelen rondom personeel helder hebt, kun je gaan bedenken hoe je dat voor elkaar gaat krijgen.

Denk hierbij ook aan alle geldende wetten en regels rondom personeel. Op basis van je doelen en de wetten en regels, maak je dus een personeelsbeleid. Daarna kun je het gaan uitvoeren.

Groeien met personeel?

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Een verzekerings­adviseur brengt het voor je in kaart.

Vind een adviseur

Waarom een personeelsbeleid bepalen en uitvoeren?

Als je je bedrijf serieus neemt, neem je je personeel serieus. Als je je personeel serieus neemt, zorg je voor een goed personeelsbeleid. Zo simpel is het. Het is echt van groot belang een duidelijk personeelsbeleid te voeren. Waarom? Zes redenen op een rij:

1. Het geeft je overzicht en rust

“O, ja, dat moest ik nog regelen”, “help, het jaar is alweer bijna voorbij.” Komen dit soort hartenkreten je bekend voor? Lig jij ook weleens wakker van je personeelszaken? Veel van deze zorgen kun je voorkomen door een goed personeelsbeleid te voeren.

Als je een duidelijk overzicht hebt van wat er wanneer moet gebeuren, geeft dat je rust. Helemaal als je het dan ook structureel uitvoert. Je kunt heel veel zaken ver van tevoren inplannen. Denk aan de jaarlijkse functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken. Nooit meer slapeloze nachten.

2. Je wordt een betere ondernemer

Met een duidelijk personeelsbeleid krijg je dus meer overzicht en rust. Daardoor kun je gaan sturen op resultaten, in plaats van constant achter de feiten aanlopen en crisismanagement voeren.

Waardering

Je zult ook de waardering van je personeel voelen. Zij zien dat je het onder controle hebt en dat je hen belangrijk vindt. Goed personeelsbeleid maakt van jou een peoplemanager en dus een betere ondernemer.

3. Je voorkomt boetes en rompslomp

Met een goed personeelsbeleid voldoe je aan de geldende wetten en regels. Denk aan het op tijd verlengen of opzeggen van een contract, het op tijd betalen van salarissen, vakantiegeld en ontslagvergoedingen.

Als jouw personeelsbeleid voldoet aan de wet, voorkom je boetes, naheffingen, rechtszaken en andere nare gevolgen. Je bespaart dus op onnodige personeelskosten.

4. Het zorgt voor tevreden, gemotiveerd en betrokken personeel

Misschien wel de belangrijkste reden om een goed personeelsbeleid te voeren is dat je personeel dat nodig heeft. Ze zullen veel sneller tevreden zijn als er binnen je bedrijf duidelijkheid is over personeelszaken, zoals contracten, functieprofielen en beoordelingscriteria.

Je werknemers hoeven zich dan geen zorgen te maken, het wordt allemaal op tijd geregeld. Daardoor kunnen je werknemers zich concentreren op hun werk.

Motivatie

Een goed personeelsbeleid motiveert je werknemers ook om hun best te doen. Zij weten dat er constructief, open en eerlijk op hun functioneren wordt gelet. Dat geeft ze de drang om zich te bewijzen en te blijven ontwikkelen. Het stimuleert ook de betrokkenheid.

Als er aandacht is voor de behoeften van werknemers zullen ze automatisch mee gaan denken over de behoeften van het bedrijf. Het tegenovergestelde is ook waar. Voorkom dus ‘stik er maar in’-achtige gedachten bij je personeel. Zorg voor een goed personeelsbeleid.

5. Het maakt je bedrijf aantrekkelijk voor nieuw talent en ervaren professionals

Als je een goed personeelsbeleid voert, is dat ook naar buiten toe te zien. Iedereen die jou, je bedrijf en je werknemers kent, zal merken dat er aandacht is voor personeel. Zo kunnen nieuwe samenwerkingen of dienstverbanden ontstaan. Het maakt je bedrijf aantrekkelijk voor talentvolle en ervaren vakmensen.

In een duidelijke sollicitatieprocedure komt ongetwijfeld ook naar voren dat je de zaken goed geregeld hebt. Denk aan de vacaturetekst, het functieprofiel, het sollicitatiegesprek en bijvoorbeeld de heldere secundaire arbeidsvoorwaarden die je kunt bieden.

Zeker als klein bedrijf kun je je hierin onderscheiden van veel andere kleine werkgevers, waar minder aandacht is voor (nieuw) personeel of geen helder personeelsbeleid wordt gevoerd.

6. Het kan zorgen voor de beoogde groei van je bedrijf

Een goed personeelsbeleid kan bijdragen aan de groei van je bedrijf. Voeg de bovenstaande vijf punten maar eens samen. Dit vormt een goede basis voor structurele groei. Met de juiste, gemotiveerde vakmensen aan boord, kun je bedrijfsdoelen veel makkelijker halen.

Opschalen

Als dat ook het gewenste financiële rendement oplevert, kun je steeds verder opschalen. Ja, als jij het binnen jouw bedrijf mogelijk maakt dat je personeel kan blijven groeien, zal je bedrijf hoogstwaarschijnlijk ook blijven groeien.

Hoe dan?

Maar hoe zorg je voor een goed personeelsbeleid? Lees het artikel: Wat is goed personeelsbeleid?

Verzekeren is niet de enige oplossing om met jouw risico’s om te gaan.

 

Je kunt ook schade voorkomen of beperken met preventiemaatregelen.

Bekijk de voordelen

- bijgewerkt op 11 oktober 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.