Cijfer 2021 ondernemers met personeel
Cijfer 2021 ondernemers met personeel

Personeel krijgt dikke 8 | Hybride werken en polywerken in de lift

Veruit de meeste ondernemers in Nederland geven hun werknemers een ruime voldoende. Een 8 is opnieuw het meest gegeven cijfer. Hybride werken blijkt een belangrijke arbeidsvoorwaarde, werknemers zijn niet vies van een bijbaantje en de werkloosheid in Europa is ongekend laag.

1. Driekwart ondernemers geeft personeel voldoende

Werkgevers zijn blij met de inzet van hun werknemers in het afgelopen jaar. Gevraagd naar een gemiddeld cijfer voor 2023, werden voornamelijk ruime voldoendes uitgedeeld. Dit blijkt uit de jaarlijkse poll van Ondernemen Met Personeel, ingevuld door 205 ondernemers en leidinggevenden in het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Een acht is opnieuw het meest gegeven cijfer (met 21% van de stemmen). In vergelijking met vorig jaar werden er wel minder tienen gegeven (15% t.o.v. 20% vorig jaar). Voor 2023 werden vooral meer zevens (17%) en negens (14%) gegeven.

Iets meer voldoendes

In totaal gaf 76 procent van de bedrijven hun personeel een voldoende. Vorig jaar was dat nog 74 procent en het jaar daarvoor 79 procent. 

Dat betekent ook dat bijna een kwart van de bedrijven (24%) niet zo tevreden is over de prestaties van hun personeel. 8 procent gaf zelfs een één. Net als vorig jaar. Daar is dus nog flink wat werk aan de winkel. Ga aan de slag met je personeels­plan 2024 en verbeter de prestaties van je werknemers.

2. 'Hybride werken moet wettelijk geregeld worden'

Bijna de helft (48%) van de Nederlandse werknemers werkt op dit moment in hybride vorm. 70 procent vindt zelfs dat thuiswerken wettelijk geregeld moet worden. Toch werd de wet flexibel werken afgelopen jaar juist in de ijskast gezet.

De mogelijkheid om hybride te werken is een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde voor personeel. Veel werknemers zijn zelfs bereid offers te brengen voor flexibiliteit. 60 procent van de Nederlandse werknemers zou een lager salaris accepteren om volledig op afstand te kunnen werken. Dat blijkt uit onderzoek van Owl Labs naar de staat van (hybride) werk.

Terug naar kantoor?

Toch zijn er ook nadelen aan hybride werken. Opvallend genoeg groeit het aantal thuiswerkers dat zich zorgen maakt over hun carrièrekansen: 49 procent in 2023, vergeleken met 46 procent in 2022. En ruim de helft van de werknemers (58%) geeft aan dat ze eerder een collega op kantoor om hulp vragen dan een collega die op afstand werkt.

Hoe lok je werknemers (terug) naar je bedrijfspand? 94 procent van de werknemers is bereid naar kantoor te komen als daar wat tegenover staat. Voor 23 procent is dat de volledige vergoeding van reiskosten. 14 procent kun je verleiden door vergoedingen voor kinderopvang of ouderenzorg aan te bieden (of een alternatief op locatie). Een vergoeding van eten en drinken tijdens werktijd is voor 29 procent een reden om naar kantoor te komen.

Polywerken wordt populairder

Ook opvallend: bijna een derde (31%) van de Nederlandse werknemers is aan het 'polywerken'. Dat betekent dat ze een extra baan of bijverdienste (side-hustle) hebben. Nog eens 31 procent overweegt daarmee te beginnen in 2024. Voor sommigen (29%) is dat zelfs noodzaak door de stijgende kosten. (Bron: Owl labs)

Lees meer over hybride werken in 2024.

3. Werkloosheid in Europa extreem laag

De werkloosheid in de eurolanden is gedaald naar het laagste niveau ooit. In november was 6,4 procent van de Europese beroepsbevolking werkloos. Net als in juni vorig jaar. Dit is nu vooral bijzonder, omdat de economie juist afremt.

Het aantal werklozen nam in november met 99.000 af ten opzichte van oktober, blijkt uit de nieuwste cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Ten opzichte van een jaar eerder zijn er zelfs 282.000 minder werklozen.

In Nederland daalde de werkloosheid in november naar 3,5 procent. Nog een stuk lager dan de gemiddelde werkloosheid in Europa (6,4%).

Personeel zoeken op een krappe arbeidsmarkt

Door de krappe Nederlandse arbeidsmarkt zoeken steeds meer bedrijven naar personeel uit het buitenland. In Europa wordt dat dus steeds moeilijker. De vacaturegraad (openstaande vacatures t.o.v. het totale aanbod aan werk) was in het derde kwartaal van 2023 met 2,9 procent erg hoog. Werkzoekenden hebben dus genoeg keuze. (Bron: NU.nl)

Hoe kun jij het verschil maken? Bekijk 7 tips om je personeels­tekort op te lossen.

4. Werknemer krijgt baan terug na scheldpartij

Wat zou jij doen als een werknemer tegen je zou zeggen dat hij je 'kop van de romp zou trekken als je je bek niet zou houden.' Ontslaan op staande voet, zou je zeggen. Een 42-jarige medewerker uit de groothandel flikte dit bij de commercieel directeur van het bedrijf waar hij werkte. En hij werd inderdaad ontslagen.

Maar uiteindelijk kwam het tot een rechtszaak. De man wilde zijn baan terug. Het was een emotionele bevlieging geweest. Hij had geen aandacht of medeleven van zijn werkgever gevoeld voor zijn ziekte. De rechter oordeelt dat de werkgever gevoel had moeten hebben voor de omstandigheden en stelt dat medicijngebruik bijgedragen kan hebben aan de uitbarsting. Het resultaat? De man moet weer in dienst worden genomen en de werkgever moet 30.000 euro aan achterstallig loon betalen. (Bron: RTL)

5. Schulden in de horeca groot probleem

Iets meer dan 12 procent van de horecabedrijven vindt hun schuldenlast problematisch. Dat is twee keer zo veel als gemiddeld in het bedrijfsleven (6%) en het hoogst van alle bedrijfstakken. In de horeca is ook meer onzekerheid over het voortbestaan van het bedrijf, en zijn de verwachtingen voor 2024 minder positief.

Iets meer dan 15 procent van de horecabedrijven zag de schuldenlast toenemen, wat in bijna de helft van de gevallen problematisch was voor het bedrijf. Het merendeel van de horecabedrijven (bijna 85%) beoordeelt hun schuldenlast als lager of ongeveer even hoog als vorig jaar. (Bron: CBS)

6. Psychisch verzuim kost Nederland 1 miljard per jaar 

Het ziekte­verzuim door psychische klachten kost de samenleving ruim 1 miljard euro per jaar. Arbo Unie telde vorig jaar 2,9 miljoen verzuim­dagen als gevolg van mentale klachten.

Het totale aantal verzuim­dagen nam af in 2023, vooral door minder long- en luchtwegklachten. De langdurige afwezigheid van werknemers lag vorig jaar 14 procent lager dan in 2022.

Toch zijn er zorgen bij de arbodienst. Gemiddeld blijven werknemers langer ziek. Dat heeft te maken met de psychische oorzaken van het verzuim. Met name in het onderwijs, de zorg en de zakelijke dienstverlening zijn er veel psychische klachten onder werknemers. In die sectoren gaat het bij 40 procent van al het ziekte­verzuim om psychische oorzaken. (Bron: NU.nl)

personeel

Ben jij aantrekkelijk?

Hoe zorg je dat personeel gemotiveerd blijft? Laat zien dat je een goede werkgever bent. Met deze gratis test ontdek je of jij klaar bent voor nieuw personeel.

Meest gelezen

360 graden feedback, wat en hoe?

Zelf je personeel beoordelen, dat is niet eenvoudig. Verzamel meningen van anderen. Dat doe je bijvoorbeeld met 360 graden feedback. Wat is dat precies en hoe werkt het? Een stappenplan voor ondernemers met personeel, inclusief vragenlijst en formulier.

Beoordelingsgesprek voeren, tips voor leidinggevenden

Een beoordelingsgesprek wordt meestal aan het einde van het jaar gehouden. Als je dit gesprek op de juiste manier voert, profiteer je daarna van een werknemer die gemotiveerd is om (nog) beter te functioneren. Hoe pak je het aan? Tien tips voor leidinggevenden.

Whitepapers en online tests