Zo inspireer je medewerkers
Zo inspireer je medewerkers

Hoe inspireer ik mijn medewerkers?

Zonder gemotiveerd personeel geen goedlopend bedrijf. Hoe zorg jij ervoor dat je medewerkers geïnspireerd en gemotiveerd blijven? Acht inspirerende tips voor ondernemers met personeel.

1. Wees een goed werkgever

Voordat je medewerkers kunt inspireren, moeten de randvoorwaarden goed zijn geregeld. We noemen dat ook wel goed werkgeverschap, een must voor iedere ondernemer. Het is zelfs bij wet geregeld. Bij goed werkgeverschap moet je rekening houden met enkele beginselen uit het arbeidsrecht. Maar soms wordt met goed werkgeverschap meer bedoeld. Denk hierbij aan duurzame inzetbaarheid, of een juiste omgang met de werk-privébalans.

2. Stel realistische doelen en kom beloftes na

Heb jij helder waar je over twee tot drie jaar met je bedrijf wilt staan? Is je missie en visie helder? Mooi, dan kun je aan de slag met hoe je dat wilt bereiken. Stel realistische doelen en kom beloftes na. Niets werkt meer demotiverend dan doelen die nooit kunnen worden gehaald of beloftes die niet worden nagekomen. Levert een bepaalde doelstelling bergen werk op? Verdeel deze dan in meerdere subdoelstellingen, zodat het werk te overzien blijft.

3. Wees transparant

Houd werknemers op de hoogte van het reilen en zeilen van je onderneming en de koers die je nu en in de toekomst vaart. Betrek ze hierbij en wees transparant. Heeft jouw bedrijf een OR of personeels­vertegenwoordiging (PVT), dan is dit zelfs verplicht. Vorm projectgroepen en laat verschillende mensen uit je bedrijf hierin deelnemen. Van directeur tot werknemer en van administratief medewerker tot office manager. Je kunt niet bij alle bedrijfsbeslissingen je medewerkers betrekken. Zorg er in dat geval zeker voor dat iedereen op tijd op de hoogte wordt gesteld. Wees helder, transparant en volledig in je communicatie. Geef de mogelijkheid om vragen te stellen en beantwoord deze ook. Zo zorg je ervoor dat medewerkers meer betrokken en geïnspireerd zijn. Ze zullen zich dan meer willen inspannen om hun doelen te bereiken.

4. Stimuleer groei

Mensen zijn van nature leergierig en het is weinig inspirerend als ze steeds opnieuw hetzelfde kunstje moeten doen. Faciliteer en stimuleer daarom persoonlijke en professionele groei. Een persoonlijk ontwikkelingsplan is hiervoor een handige tool. Daarnaast kun je de werknemer vooruithelpen met concrete en constructieve feedback. Ten slotte kun je medewerkers extra ruimte geven om zich te ontplooien en hun creativiteit stimuleren. Bijvoorbeeld door ze de verantwoordelijkheid te geven over een project of ze door te laten groeien naar andere rollen in je bedrijf.

5. Geef complimenten

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat gelukkige medewerkers productiever zijn. Medewerkers zijn gelukkig als hun bijdrage aan het bedrijf wordt gezien en wordt gewaardeerd. Door regelmatig complimentjes te geven, inspireer je je mensen. Echte complimentjes welteverstaan. Je weet dus waar iemand mee bezig is en toont belangstelling. Focus niet alleen op het eindresultaat, maar geef ook schouderklopjes tijdens het proces.

Uitbreiden personeel

Groeien met personeel?

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Een adviseur brengt het voor je in kaart.

6. Benader iedere medewerker anders

Iedere werknemer is uniek en wat voor de een werkt, hoeft niet op te gaan voor de ander. Kijk daarom altijd goed naar de persoon achter je medewerker. De een wil juist losgelaten worden, terwijl de ander het beste functioneert als hij wat meer stimulans krijgt. Ga daarbij niet uit van aannames, maar vraag je werknemer wat hij nodig heeft. Pas je daar vervolgens op aan.

7. Vier successen

Ken je dat? Jouw medewerkers hebben keihard gewerkt om dat ene resultaat te behalen. Meteen dient de volgende klus zich aan en jullie stappen met zijn allen weer in de voortrazende trein. Stop! Sta samen met je medewerkers stil bij het behaalde resultaat en vier het succes. Dit kan met een klein extraatje in de vorm van een bonus of extra vrije dag. Maar denk ook eens aan een feestje, borrel of uitje.

8. Geef zelf het goede voorbeeld

Je kunt iedereen nog zoveel complimenten, scholing, bonussen of verantwoordelijkheid geven. Maar als jij de kantjes ervan afloopt, zullen je mensen snel gedemotiveerd raken. Dat is bijvoorbeeld het geval als je het verkeerde voorbeeld geeft door afspraken met werknemers niet na te komen. Inspireer je werknemers daarom op de juiste manier en geef zelf het goede voorbeeld!

Meest gelezen

Whitepapers en online tests