werk privébalans stimuleren
 werk privébalans stimuleren

Zo ondersteun je de werk-privébalans

Veel werknemers vinden het lastig om werk en privé in balans te houden. Als gevolg hiervan presteren ze niet optimaal. Met deze tips geef je jouw personeel een steuntje in de rug.

Werk en privé zijn innig met elkaar verbonden. Zo kan een hoge werkdruk ervoor zorgen dat een werknemer in zijn vrije tijd niet genoeg ontspant. Aan de andere kant kunnen gebeurtenissen in de privésfeer het werk nadelig beïnvloeden. Beide situaties zorgen ervoor dat je werknemers minder in balans zijn.

Een onderzoek van adviesbureau Hay Group laat zien dat het loont om dit zo veel mogelijk te voorkomen. Meer dan een kwart van het personeel (27 procent) overweegt namelijk om het bedrijf te verlaten, omdat hun werkgever de werk-privébalans onvoldoende ondersteunt. Met de volgende tips ga je dat tegen.

Meer werk-privébalans? Tips voor werkgevers:

1. Geef zelf het goede voorbeeld

Als je een goede werk-privébalans wilt bereiken bij je personeel, moet je zelf eerst het goede voorbeeld geven. De kans is namelijk groot dat werknemers jouw gedrag overnemen.

Denk hier bijvoorbeeld aan als je werknemers regelmatig buiten werktijd mailt. Hiermee wek je de verwachting dat jouw personeel voortdurend met het werk bezig moet zijn.

2. Maak het onderwerp bespreekbaar

Hoewel de werk-privébalans een belangrijk onderwerp is, komt het nog maar weinig naar voren in gesprekken tussen werkgevers en werknemers. Het is zinvol om dit wel te doen, bijvoorbeeld in het functioneringsgesprek. Daarin bespreek je alle knelpunten die een goede werk-privébalans in de weg zitten. Als je dit doet in een open en gelijkwaardig gesprek, vergroot je het wederzijdse begrip.

3. Hanteer flexibele werktijden

Flexibele werktijden, zoals bij zelfroosteren, geven je werknemers meer regie over hun werkweek. Hun werk- en privéverplichtingen sluiten daardoor beter op elkaar aan. Ook kunnen ze inspelen op onverwachte omstandigheden, zoals een ziek kind dat van school gehaald moet worden.

Dit levert loyale werknemers op, want de kans is groot dat ze hetzelfde terugdoen wanneer jij eens flexibiliteit verwacht.

4. Laat werknemers thuiswerken

Thuiswerken is meer dan alleen een leuke arbeidsvoorwaarde. Als je rekening houdt met enkele aandachtspunten, draagt het ook nog eens bij aan een goede werk-privébalans van je personeel.

Ze halen meer uit hun dag, omdat ze geen kostbare arbeidsuren verliezen aan woon-werkverkeer. Daarnaast begint de werkdag niet met files en vertragingen, waardoor ze in ieder geval minder gestrest zijn.

5. Sta open voor kortere werkweken

Een kortere werkweek stelt je personeel beter in staat om werk te combineren met andere (privé)taken. Veel mensen denken dan aan de zorg voor een kind, maar er zijn nog veel meer redenen waarom werknemers minder werken.

Andere populaire motieven zijn het verlenen van mantelzorg aan een naaste, het verrichten van vrijwilligerswerk of het beoefenen van een hobby.

6. Zet twee mensen op dezelfde baan

Door een baan over twee werknemers te verdelen, bied je een extra mogelijkheid om parttime te werken. Zoals uit het vorige punt blijkt, zorgt dit voor een betere combinatie van werk en privé. Een bijkomend voordeel van zo'n duobaan is dat je ongeveer het salaris van één werknemer kwijt bent, terwijl je het dubbele aan kennis en ervaring ervoor terugkrijgt. Verder kunnen deze werknemers elkaar uit de brand helpen als dat nodig is.

7. Stimuleer lichaamsbeweging

Een stevige workout is een aangename afwisseling voor een dag hard werken. Ook draagt het bij aan gezond en gelukkig personeel. Het is dan ook niet zo vreemd dat sommige werkgevers meebetalen aan een sportschoolabonnement. Voor de minder fanatieke collega’s kan het interessant zijn om lunchwandelingen te stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat een halfuur matig intensief bewegen al wonderen doet.

8. Bied extra verlof aan

Werknemers hebben recht op een groot aantal wettelijke verlofregelingen. Daarnaast zijn verlofmogelijkheden vaak ook vastgelegd in een verplichte cao. In aanvulling hierop kan het interessant zijn om extra verlof aan te bieden.

Als werkgever ben je daardoor aantrekkelijker voor werknemers met jonge kinderen of oudere werknemers die voor een zieke partner moeten zorgen.

9. Huur een mantelzorgmakelaar in

Een belangrijke trend is dat werknemers te maken krijgen met steeds meer zorgtaken. Als het gaat om intensieve zorg voor langere tijd, spreken we van mantelzorg.

Wanneer dit veel regelwerk oplevert, kan je werknemer een mantelzorgmakelaar in de arm nemen. Die neemt al het regelwerk uit handen. Omdat deze dienstverlening niet altijd wordt vergoed, kun je dit als werkgever financieel ondersteunen.

10. Organiseer een training

Voor een goede werk-privébalans moet je in staat zijn om je tijd goed in te delen en daarbij duidelijke keuzes te maken. Tijdens een training kun je jouw personeel hiermee leren omgaan. Op die manier zijn ze in staat om efficiënter te werken, zodat er meer tijd overblijft voor andere belangrijke taken.

kosten werknemers

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Meest gelezen

Stappenplan werkoverleg met personeel

Een werkoverleg kom je tegen in ieder bedrijf, maar is niet overal even effectief. Als je het overleg op de juiste manier voert, verhoog je de betrokkenheid van je personeel. Benut dit stappenplan.

5 manieren om werkplezier te vergroten

Heeft jouw personeel plezier in het werk? Werkplezier is een cruciale factor voor een succesvol bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat het werk leuker wordt voor je werknemers? 5 tips.

Whitepapers en online tests