In deze nieuwsupdate:
1. Wetsvoorstel tegen nulurencontracten
Het kabinet wil de arbeidsmarkt verder hervormen door vaste contracten te stimuleren en flexwerk zekerder te maken. Minister Van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft een wetsvoorstel gepresenteerd dat hierop gericht is. De kern van het voorstel is dat werknemers vaker een vast contract moeten krijgen, en dat flexwerkers meer rechten en zekerheid verdienen.
Een belangrijk onderdeel van het voorstel is dat uitzendkrachten recht krijgen op dezelfde arbeidsvoorwaarden als vaste medewerkers. Daarnaast wordt het nulurencontract grotendeels afgeschaft. In plaats daarvan komt er een systeem met ‘bandbreedtecontracten’, waarbij werknemers een contract krijgen met een minimum- en maximumaantal uren. Ook wel een min-maxcontract genoemd. Het minimum wordt altijd uitbetaald. Alleen jongeren, scholieren en studenten mogen nog met nulurencontracten werken.
Het vorige kabinet wilde ook al een verbod op nulurencontracten.
Aanpassing ketenbepaling tijdelijke contracten
Ook wil het kabinet draaideurconstructies met tijdelijke contracten tegengaan. Nu mag een werknemer na drie tijdelijke contracten pas na zes maanden opnieuw tijdelijk worden aangenomen. Die termijn wordt verlengd naar vijf jaar, om werkgevers te stimuleren sneller vaste contracten aan te bieden.
Hoeveel tijdelijke contracten mag je achter elkaar aanbieden? Lees meer over de ketenbepaling.
Nederland heeft het hoogste percentage flexwerkers in de EU: 2,7 miljoen mensen hebben een flexibele arbeidsrelatie, tegenover 5,5 miljoen met een vast contract. Volgens Van Hijum is in sommige sectoren onzekere arbeid een verdienmodel geworden. Het wetsvoorstel moet daar verandering in brengen en de bestaanszekerheid van werkenden vergroten.
Het voorstel is een voortzetting van het beleid dat is ingezet na het rapport van de commissie-Borstlap, dat waarschuwde voor het verlies van het Nederlandse welvaartsniveau als de arbeidsmarkt niet drastisch wordt hervormd.
Als het parlement instemt, moet de wet in 2027 ingaan.
2. Seizoenswerk jongeren blijft wel mogelijk
Vakantiewerk 2025
Vakantiekracht inhuren? 3 tips over vakantiewerk en seizoenswerk.
3. Let op fraude in vakantie
In de vakantieperiode slaan fraudeurs vaak hun slag. Bijvoorbeeld via spookfacturen. Dat zijn nepfacturen die ingestuurd worden in de hoop dat ze klakkeloos betaald worden.
Omdat veel werknemers op vakantie zijn, glippen die nepfacturen er vaker doorheen. Soms lijken ze van bekende bedrijven te komen, zoals energieleveranciers en telecomaanbieders.
Geef werknemers instructies, ook vakantiekrachten, over de gevaren in de vakantieperiode. Zorg ook voor een boekhoudsysteem dat nepfacturen herkent en waarschuw alle medewerkers voor de gevaren van cybercrime.
4. Cyberaanval treft 1 op de 5 bedrijven
Afgelopen jaar kreeg één op de vijf Nederlandse bedrijven te maken met schade door een cyberaanval. Bij grote ondernemingen liep dit zelfs op tot drie op de tien. De meest voorkomende gevolgen waren financiële verliezen, verlies van data en verstoringen in de bedrijfsvoering. Dat blijkt uit onderzoek van ABN Amro en onderzoeksbureau MWM2. Veel bedrijven, met name kleinere, overschatten hun digitale weerbaarheid.
Tip: Lees meer over cybercrime voorkomen in het mkb
Meer nieuws voor werkgevers
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers met personeel. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Hoe zorgvuldig je ook werkt, werknemers kunnen een ongeval krijgen of maken fouten. Deze verzekering dekt schade aan personen en zaken.Regel je bedrijfsaansprakelijkheid