Verzuimkosten uitrekenen
Verzuimkosten uitrekenen

Winst MKB daalt door kosten personeel | Banenafspraak niet gehaald

Bedrijven maken minder winst door de stijgende personeels­kosten. Daarnaast is de banenafspraak niet gehaald en blijkt mentale gezondheid een moeilijk thema voor veel managers. Dit en meer in deze nieuwsupdate voor ondernemers met personeel.

1. Winst MKB daalt door stijgende personeels­kosten

In 2024 is de gemiddelde omzet- en winstgroei in het midden- en kleinbedrijf (MKB) op een historisch laag niveau uitgekomen. De inflatie haalde de winstgroei zelfs bijna in. Volgens onderzoek van SRA hebben bedrijven hierdoor steeds minder ruimte om te investeren.

  • De gemiddelde omzetgroei in 2024 was 3,4 procent. Behalve in coronajaar 2020 was de omzetgroei in het onderzoek van SRA nog nooit zo laag.
  • De winstgroei was met 3,1 procent lager dan de omzetontwikkeling (3,4%) en de inflatie (3,3%).
  • Bijna de helft van de ondernemers had in 2024 minder winst dan het jaar ervoor.

De dalende winst komt met name door de verdere stijging van de bedrijfskosten (+7,9%), waarbij de personeels­kosten flink toenamen met 8,7 procent. Volgens SRA gaat gemiddeld 24 procent van de omzet op aan loonkosten.

Hoe houd je dit in de hand? Krijg meer grip op je personeels­kosten.

2. Banenafspraak weer niet gehaald

Het afgelopen jaar is de doelstelling van de banenafspraak opnieuw niet gehaald. Deze afspraak verplicht werkgevers om extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking

  • Tussen 2012 en 2026 moeten er in totaal 125.000 nieuwe banen komen voor arbeidsbeperkten: 25.000 bij de overheid en 100.000 bij andere werkgevers.
  • Eind 2024 moesten er al 115.000 extra banen zijn: 90.000 in de marktsector en 25.000 bij de overheid.
  • In de praktijk bleef het aantal banen steken op 77.000 in de marktsector en 12.500 banen bij de overheid.
  • In 2024 kwamen er in totaal 4.000 banen bij voor arbeidsbeperkten.

De overheid onderzoekt nu hoe de banenafspraak effectiever kan worden gemaakt, onder andere door betere begeleiding en het verminderen van regeldruk. Later dit jaar komt er een evaluatie van de Wet banenafspraak en het quotum arbeidsbeperkten. 

Waarschijnlijk komt er één banenafspraak waarbij het onderscheid tussen markt en overheid wordt opgeheven. Deze verandering is al in de wet opgenomen en zal op zijn vroegst per 1 juli 2026 ingaan.

Kun jij meer banen creëren voor deze doelgroep? Lees meer over personeel met een arbeidsbeperking aannemen.

3. Mentale gezondheid lastig onderwerp voor managers

Leidinggevenden voelen zich vaak onzeker in complexe of emotioneel geladen gesprekken. Ze zijn bang dat ze de situatie juist erger maken. Daardoor komt hulp voor medewerkers soms te laat. Dit blijkt uit onderzoek van The Mental Move.

  • Ruim een derde vindt het lastig om psychische klachten aan te kaarten.
  • Bijna de helft ervaart moeite met het bespreken van conflicten tussen collega's.
  • Tweederde heeft behoefte aan trainingen, coaching en wil sparren met andere leidinggevenden.

Hoe kun jij omgaan met gevoelige situaties? Lees meer over psychische gezondheid en het op tijd inzetten van een vertrouwenspersoon.

4. 'Goedkope arbeid' heeft geen toekomst

Nederland is 'verslaafd geraakt aan goedkope arbeid', maar dat gaat veranderen, waarschuwt minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Het gaat om bedrijven die arbeidsmigranten inzetten onder slechte arbeids- en woonomstandigheden. Van Hijum wil de boetes flink verhogen om uitbuiting van migranten tegen te gaan.

Uit een onlangs verschenen overheidsrapport over arbeidsmigratie, interdepartementaal beleidsonderzoek (IBO), blijkt het volgende:

  • Elk jaar komen er minimaal 40.000 arbeidsmigranten bij in Nederland.
  • Van de 700.000 arbeidsmigranten (in 2022) werkt het merendeel standaard in laagbetaalde functies.
  • Bijna de helft van de EU-arbeidsmigranten heeft een uitzendcontract.
  • Ze werken met name in de logistiek, (glas)tuinbouw, vleesverwerking en metaalindustrie.

Volgens het rapport is er sprake van structurele mismatching: de Nederlandse beroepsbevolking is steeds hoger opgeleid, maar het aantal laagbetaalde banen groeit drie keer sneller dan de rest van de arbeidsmarkt.

Tip: Lees meer over de inzet van arbeidsmigranten.

Personeel aannemen vast

Personeel aannemen

Met dit complete pakket aan personeels­verzekeringen dek je de risico’s van werkgeverschap af en zorg je goed voor je personeel.

Meest gelezen

Cao in het MKB, een overzicht per branche

Bijna de helft van de ondernemers in het MKB werkt met een collectieve arbeids­overeenkomst (cao). Toch hebben nog veel ondernemers 'geen idee' of een cao van toepassing is. Een overzicht per branche.

Arbowet, 7 vragen en antwoorden

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is een belangrijke wet voor ondernemers met personeel. Wat staat er in de Arbowet? Hoe pas je de regels toe? Welke aandachtspunten zijn er in jouw branche? 7 vragen en antwoorden.

Salaris vergelijken in het MKB

Wat is een passend salaris voor jouw medewerker? Hoeveel loon geven andere werkgevers in jouw branche en regio? Gebruik deze tips, tools en onderzoeken voor salaris vergelijken in het MKB.

HR-trends 2025 en de kansen rond personeel

Wat staat ondernemers in 2025 te wachten op het gebied van personeels­zaken? Hoe kun je het verschil maken op de arbeidsmarkt? Bekijk de HR-trends en benut de kansen voor bedrijven met personeel.

Whitepapers en online tests