Minimumjeugdloon 2027
Minimumjeugdloon 2027

Minimumjeugdloon stijgt extra in 2027 | Vakantiegeld in 2025 beperkt omhoog

De regels voor het minimumjeugdloon worden aangepast. In 2027 gaan werknemers tussen de 16 en 20 jaar behoorlijk meer verdienen. Vakantiegeld in 2025 voor meeste werknemers niet omhoog. En: werkgevers willen minder regels voor verlof.

1. Percentages minimumjeugdloon in 2027 omhoog

Vanaf 2027 gaan jonge werknemers aanzienlijk meer verdienen. Naast de reguliere halfjaarlijkse stijging van het minimumloon gaan de percentages voor het minimumjeugdloon omhoog. Dat kondigt het kabinet aan in de Voorjaarsnota van 2025.

Werknemers van 16 tot en met 20 jaar profiteren van de aanpassing. Zo stijgt het percentage voor 20-jarigen van 80 procent naar 87,5 procent. Werknemers van 19 jaar krijgen er zelfs 15 procent bij (van 60% naar 75%). Het percentage geeft aan hoe groot het deel is dat jongeren krijgen van het minimumloon voor volwassenen.

Dit zijn de oude en nieuwe percentages van het minimumloon en minimumjeugdloon:

LeeftijdPercentage nuPercentage vanaf 2027
21 jaar en ouder100%100%
20 jaar80%87,5%
19 jaar60%75%
18 jaar50%62,5%
17 jaar39,5%50%
16 jaar34,5%40%
15 jaar30%30%

Hoe hoog is het minimumloon op dit moment? Bekijk het minimumloon 2025.

2. Vakantiegeld in 2025 voor kleine groep hoger

Slechts een beperkte groep werknemers krijgt dit jaar meer vakantiegeld dan vorig jaar. Alleen werknemers met een bruto maandinkomen tussen de 2.000 en 2.750 euro gaan erop vooruit. Voor andere werknemers blijft het vakantiegeld gelijk of daalt het zelfs. Dat blijkt uit een analyse van salarisverwerker ADP.

Werknemers die fulltime werken en het minimumloon verdienen gaan er het meest op vooruit. Als je werknemer 36 uur werkt en het minimumloon verdient, krijgt hij 236 euro netto meer vakantiegeld dan vorig jaar. Dit komt door aangepaste belastingtarieven en heffingskorting.

Wanneer vakantiegeld betalen en hoeveel? Lees meer over vakantiegeld berekenen.

3. Werkgevers willen simpel verlofstelsel

Bijna de helft van de Nederlandse werkgevers (43%) vindt de wettelijke regels voor bijzonder verlof te moeilijk. Er zijn volgens hen teveel verlofregelingen voor personeel, die bovendien verwarrend zijn. Dit blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN.

AWVN roept het kabinet op het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) uit te voeren en het verlofstelsel eenvoudiger te maken. Volgens werkgevers sluit een simpeler systeem beter aan op de praktijk en verlaagt het de administratieve last voor bedrijven.

Het kabinet is al bezig met een eenvoudiger verlofstelsel. Wat gaat er veranderen? Lees meer over de verschillende vormen van verlof voor personeel.

4. Loonkloof tussen mannen en vrouwen steeds kleiner

Het gemiddelde uurloon van vrouwen was afgelopen jaar 10,5 procent lager dan dat van mannen. In 2010 was dit nog 19 procent. Daarmee wordt het loonverschil steeds kleiner. In 2024 verdienden mannen gemiddeld 30,32 euro per uur, vrouwen 27,15 euro. Dit blijkt uit vijfers van het CBS.

In 2024 was het gemiddelde bruto jaarloon (inclusief bijzondere beloningen) van vrouwelijke werknemers 32 procent lager dan dat van mannelijke werknemers. Twee derde van dit loonverschil komt doordat vrouwen gemiddeld minder uren werken. 23 procent van de vrouwen werkt fulltime, bij mannen is dat 63 procent. Het verschil in daadwerkelijke uurlonen is daarom veel kleiner.

Lees meer over een goed loon bepalen.

5. Minder stakingen door personeel

In 2024 waren er 36 werkstakingen, dat zijn 16 stakingen minder dan in 2023. Bij deze stakingen waren 21 duizend werknemers betrokken. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

  • In de industrie werd het meest gestaakt.
  • In 2020, het eerste coronajaar, vonden er slechts 9 werkstakingen plaats.
  • Sindsdien nam het aantal stakingen elk jaar toe, tot een piek van 52 in 2023.
  • In 2024 nam het aantal stakingen voor het eerst weer af.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers met personeel. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Personeel verzekeren ja of nee

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Lees in ons gratis whitepaper tips van ondernemers, doe je eigen risico-checklist en ontdek de top 5 verzekeringen per branche.

Meest gelezen

Cao in het MKB, een overzicht per branche

Bijna de helft van de ondernemers in het MKB werkt met een collectieve arbeids­overeenkomst (cao). Toch hebben nog veel ondernemers 'geen idee' of een cao van toepassing is. Een overzicht per branche.

Arbowet, 7 vragen en antwoorden

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is een belangrijke wet voor ondernemers met personeel. Wat staat er in de Arbowet? Hoe pas je de regels toe? Welke aandachtspunten zijn er in jouw branche? 7 vragen en antwoorden.

Salaris vergelijken in het MKB

Wat is een passend salaris voor jouw medewerker? Hoeveel loon geven andere werkgevers in jouw branche en regio? Gebruik deze tips, tools en onderzoeken voor salaris vergelijken in het MKB.

HR-trends 2025 en de kansen rond personeel

Wat staat ondernemers in 2025 te wachten op het gebied van personeels­zaken? Hoe kun je het verschil maken op de arbeidsmarkt? Bekijk de HR-trends en benut de kansen voor bedrijven met personeel.

Whitepapers en online tests