Warmte
Warmte

Verkoelende tips voor werken in de warmte

Werken in de warmte is niet altijd een pretje. Vooral wanneer de temperaturen stijgen tot grote hoogten. Waar moet je rekening mee houden bij een stijging van de temperatuur? Verkoelende tips voor werken in de warmte.

Uit onderzoek komt naar voren dat een stijging van de temperatuur effect heeft op de productiviteit. Is het 25 graden of warmer, dan daalt de productiviteit van je personeel met zo’n 2 procent per graad. Bij warmte neemt ook het concentratievermogen af, waardoor de kans op ongelukken toeneemt.

Dit vormt een extra risico bij werknemers met functies waarbij aandacht en concentratie belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan werken in de vervoersbranche of werken op hoogte. Zwangere vrouwen, mensen met long- of hartproblemen en mensen die medicijnen tegen een hoge bloeddruk gebruiken, lopen ook extra risico.

Gezond en veilig

Als werkgever ben je verplicht om je mensen een gezonde en veilige werkomgeving te bieden. In geval van hitte betekent dit dat de warmte geen schade aan de gezondheid van je werknemers mag veroorzaken. Dat is in Nederland vooral belangrijk in de zomerperiode.

Een maximumtemperatuur is niet vastgesteld, dus het is aan jou en je personeel om hier afspraken over te maken. Dit kun je eventueel samen met de ondernemingsraad of de personeels­vertegenwoordiging doen. Raadpleeg ook je arbodienst voor advies over de warmte binnen of buiten.

Uitbreiden personeel

Groeien met personeel

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Een adviseur brengt het voor je in kaart.

Inzicht in de risico’s

Werken in hoge temperaturen is een thema dat je kunt opnemen in de RI&E (Risico-Inventarisatie en -Evaluatie). Met een RI&E beschik je snel en efficiënt over inzicht in je bedrijfsrisico's. Als je weet waar de risico’s schuilen, kun je aan de slag met de aanpak ervan.

Op het gebied van klimaat (binnen en buiten) kun je advies inwinnen bij arbeidshygiënisten. Zij beoordelen en meten het klimaatsysteem, de ventilatie en – indien van toepassing – ook de hittebelasting in productieomgevingen (denk aan ovens of machines). Ook mogelijke klachten worden in kaart gebracht. Vervolgens biedt de arbeidshygiënist je oplossingen om het klimaat in en rondom je bedrijf te verbeteren. Zo houd je je mensen inzetbaar en productief, ook op een warme zomerdag.

Tips voor werken in de warmte

Enkele tips die ervoor zorgen dat jij en je werknemers het hoofd koel houden als de temperatuur stijgt:

  • Drink voldoende water: Door de warmte ga je zweten, verlies je vocht en daardoor energie. Als je te weinig drinkt, raak je sneller vermoeid. Drink bij voorkeur lauwwarme thee, want ijskoud water laat de temperatuur in je lichaam stijgen.
  • Eet gekruid eten: Dit klinkt misschien vreemd, maar door pittig eten ga je transpireren. Je raakt hierdoor warmte kwijt, waardoor je lichaam afkoelt. Vergeet niet om genoeg te drinken om het vochtverlies ook weer aan te vullen.
  • Stel bij hitte een tropenrooster op: Begin bijvoorbeeld eerder, of ruil werkdagen en parttime dagen om.
  • Ga uit van een gewijzigde planning: Stel bijvoorbeeld zwaar werk uit wanneer dit mogelijk is. Neem ook vaker pauze.
  • Voorkom nog meer warmte: Zet minder verlichting aan waar dit kan en zet apparaten die veel warmte produceren zo veel mogelijk uit (of plaats ze in een aparte ruimte).
  • Kleed je op het weer: Draag luchtige kleding, pas eventueel tijdelijk de kledingvoorschriften aan.
  • Zorg voor goede ventilatie: Hiermee voorkom je ook een onaangename geur op de werkplek.
  • Bescherm je huid: Werk je buiten? Smeer je om de twee uur in met zonnebrandcrème, minimaal met factor 15. Draag een t-shirt en een pet en werk zo veel mogelijk in de schaduw.

Let op

Raadpleeg bij medische problemen tijdig een (bedrijfs)arts.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ArboNed. ArboNed is een dienstverlener die zich richt op het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van werknemers, waardoor het verzuim binnen bedrijven en instellingen wordt verlaagd.

 

Meest gelezen

Whitepapers en online tests