Van VAR naar modelcontract, hoe zit het?

- bijgewerkt op 22 november 2016
Modelovereenkomst zzp'er

Modelovereenkomsten zijn in de plaats gekomen van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Dit moet duidelijkheid scheppen voor opdrachtgevers en zzp’ers. Tegelijk krijgt de eerste groep meer verantwoordelijkheid bij een verkapt dienstverband.

Modelovereenkomst zzp'er

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft begin 2015 een alternatief voor de VAR gepresenteerd. Dat bestaat uit modelovereenkomsten die opdrachtgevers en zzp'ers kunnen invullen.

Zij kunnen hiermee duidelijkheid krijgen of er loonheffingen moeten worden afgedragen. Daarvoor moeten zij werken volgens deze modelovereenkomst.

Het is ook mogelijk dat opdrachtgevers en zzp’ers zelf contracten voorleggen. De Belastingdienst kan die vervolgens beoordelen aan de hand van wet- en regelgeving en jurisprudentie.

Het oordeel dat daaruit rolt, kan de opdrachtgever eveneens meer zekerheid geven of loonheffingen moeten worden afgedragen.

Klaar voor (meer) personeel?

Beantwoord tien vragen met ja of nee. En zie meteen of je klaar bent voor (meer) personeel. Na afloop ontvang je een persoonlijk rapport met tips.

Doe de checklist

Modelcontracten

De modelcontracten zijn te vinden op de website van de Belastingdienst. Ook heeft de fiscus de Handreiking DBA gepubliceerd. Daarin staat waar de Belastingdienst op let bij het beoordelen van voorgelegde contracten. Dat gebeurt aan de hand van de kenmerken van een (fictieve) dienstbetrekking.

Meer verantwoordelijkheid

Een wijziging ten opzichte van de VAR is dat de opdrachtgever meer verantwoordelijkheid krijgt bij een verkapt dienstverband. De Belastingdienst zal namelijk gaan controleren of de zzp’er werkt volgens de overeenkomst.

Als dat niet het geval is, dan kan naast de zzp'er straks ook de opdrachtgever de rekening gepresenteerd krijgen.

Bij een opdrachtgever die toch loonheffingen moet afdragen, kan de Belastingdienst een correctieverplichting of een naheffingsaanslag opleggen. Of de instantie daarbij ook de mogelijkheid heeft om een boete op te leggen, zal afhankelijk zijn van de omstandigheden.

Overgangsregeling

De maatregelen staan in de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Deze wet is ingegaan op 1 mei 2016. Sindsdien is het voor zzp’ers niet meer mogelijk om een VAR aan te vragen. Zij kunnen voortaan de nieuwe modelovereenkomsten gebruiken.

Voor opdrachtgevers en zzp'ers geldt een overgangsregeling. Die moet van 1 mei 2016 tot 1 mei 2018 zorgen voor een soepele overgang naar de nieuwe regels.

Daarbij zal de Belastingdienst terughoudend handhaven en zich vooral richten op voorlichting over de nieuwe wet.

Wat moet ik doen als opdrachtgever?

Als je momenteel zzp’ers inhuurt, dan is er werk aan de winkel. Tijdens de overgangsregeling geldt namelijk een inspanningsverplichting.

Volgens de Belastingdienst moeten opdrachtgevers en opdrachtnemers dan actief bezig zijn om de arbeidsrelatie zodanig vorm te geven dat er buiten dienstbetrekking wordt gewerkt.

Op de website van de Belastingdienst staat hoe het precies werkt voor opdrachtgevers en zzp'ers. Je kunt bijvoorbeeld samen bekijken of een modelcontract wel nodig is.

In sommige gevallen is het namelijk duidelijk dat een zzp’er niet in loondienst werkt. Als dat niet het geval is, dan kun je gebruikmaken van een modelcontract.

Bron: Belastingdienst

  • Wat als je klanten niet of laat betalen?
  • Of als een klant jou aansprakelijk stelt?

 

Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Bekijk de mogelijkheden

- bijgewerkt op 22 november 2016

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.