Modelcontract
Modelcontract

Beoordelingskader zzp-contracten gepubliceerd

De Belastingdienst heeft onlangs de Handreiking DBA gepubliceerd. Hierin staan de kaders die de fiscus gebruikt bij het beoordelen van zzp-contracten. Die contracten kunnen worden voorgelegd door opdrachtgevers en zzp'ers.

De Eerste Kamer heeft begin dit jaar ingestemd met een wet die de VAR vervangt door modelcontracten. Bij opdrachtgevers en zzp’ers bestonden nog veel vragen over deze wet. Zo was onduidelijk waar de Belastingdienst op zou letten bij het beoordelen van eigen zzp-contracten.

Het is al sinds vorig jaar mogelijk dat opdrachtgevers en zzp’ers contracten voorleggen. De Belastingdienst beoordeelt dan of de opdrachtgever loonheffingen moet inhouden en betalen. Door de Handreiking DBA is nu duidelijk waar de fiscus op let bij de beoordeling van voorgelegde contracten.

Vier stappen

Volgens de handreiking is bij de beoordeling sprake van vier stappen:

  1. Beoordelen gezagsverhouding
  2. Beoordelen persoonlijke verplichting tot het verrichten van arbeid
  3. Beoordelen verplichting om loon te betalen
  4. Fictieve dienstbetrekking en gageregelingen

De eerste drie stappen richten zich op de kenmerken van een ‘echte’ dienstbetrekking. De vierde stap richt zich op de fictieve dienstbetrekking, waarbij je kunt denken aan aannemers van werk en leerlingen en stagiairs.

Bron: Belastingdienst

Meest gelezen

Whitepapers en online tests