uurloon zakelijke dienstverlening personeel
uurloon zakelijke dienstverlening personeel

Inflatie vooral door stijgende loonkosten | Kantoren minder waard door thuiswerkers

Loonstijgingen stuwden de inflatie vorig jaar verder omhoog, blijkt uit onderzoek van DNB. Wat zijn de verwachtingen voor de rest van 2024 en daarna? En wist je dat kantoren minder waard zijn doordat velen nu thuiswerken? Zo ga je er als werkgever mee om.

Stijgende loonkosten stuwen inflatie

De hoge inflatie van afgelopen jaar werd vooral veroorzaakt door loonsverhogingen. Dat maakte De Nederlandsche Bank (DNB) bekend. Ook de winsten van bedrijven droegen bij aan de stijging van prijzen, maar dat effect was veel kleiner.

Juist door de inflatie van de afgelopen jaren vroegen veel werknemers om een hoger loon. En die loonsverhoging kwam er in veel branches. Cao-lonen stegen en ook het minimumloon werd extra verhoogd. Nu blijkt dat die loonstijgingen dus zorgen voor nog meer inflatie. DNB waarschuwde daar al eerder voor.

Vicieuze cirkel

Met een hoger loon kunnen werknemers de prijsstijgingen beter aan. Maar om die lonen te kunnen betalen, moeten bedrijven hun prijzen verder verhogen. Zo blijven we bezig.

Winst ondanks inflatie

Toch boekten sommige bedrijven vorig jaar, ondanks de hoge inflatie, ook hoge winsten. Het leek alsof ze profiteerden van de inflatie en hun prijzen en marges extra verhoogden. 

DNB onderzocht dus welke ontwikkeling nou het meest bijdroeg aan de hoge inflatie in 2023: 

  • 3,9 procentpunt van de inflatie kwam door de hogere loonkosten
  • 1 procentpunt kwam door de winsten van bedrijven.

In eerdere jaren droegen loonkosten veel minder bij aan de inflatie, blijkt uit het DNB-onderzoek. In 2021 hadden lonen zelfs een negatief effect op de inflatie. Toen stegen de prijzen voornamelijk door de winstgroei van bedrijven.

Inflatie naar normaal niveau

DNB verwacht dat de inflatie nu verder afzakt naar een normaal niveau. De inflatie daalt van 4,1% in 2023 naar 2,9% in 2024 en zal volgens de DNB Najaarsraming de komende jaren een gewenst niveau bereiken van rond de 2%. In april 2024 was dat al 2,7%. Consumentengoederen en -diensten waren in de maand april 2024 dus 2,7 procent duurder dan een jaar eerder. (Bronnen: Nu.nl, DNB, CBS)

Hoe houd je de loonkosten onder controle? Tips van ondernemers en experts: download het gratis whitepaper over personeels­kosten.

Kantoren minder waard door thuiswerkers

De verkoopprijzen van kantoren dalen al vier kwartalen op rij. Dat is bijzonder, want zo'n langdurige daling kwam sinds 2015 niet meer voor. De prijzen van kantoren waren in de eerste drie maanden van 2024 ruim 2 procent lager dan in dezelfde periode in 2023.
 
Het CBS noemt als oorzaak dat Nederlanders relatief veel thuiswerken. Eerder bleek dat Nederland kampioen thuiswerken is in Europa. Het aantal thuiswerkers is sinds de coronapandemie sterk toegenomen. Mogelijk neemt daardoor de vraag naar kantoren af.
 
  • Tip: Vraag je dus af hoeveel werkplekken er nodig zijn op locatie en vraag werknemers wat hun voorkeur heeft. Flexibel en hybride werken is voor veel werknemers belangrijk.

Goede werkplek voor thuiswerkers

Zorg wel voor een goede werkplek voor werknemers die thuiswerken. Volgens de Arbowet moet elke werkplek voldoen aan bepaalde voorwaarden. Lees meer over de Arbo-eisen voor een thuiswerkplek.

personeel

Klaar voor (meer) personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel.

Meest gelezen

Cao in het MKB, een overzicht per branche

Bijna de helft van de ondernemers in het MKB werkt met een collectieve arbeids­overeenkomst (cao). Toch hebben nog veel ondernemers 'geen idee' of een cao van toepassing is. Een overzicht per branche.

Nieuwe wetten in 2022

Wat gaat er in 2022 veranderen voor ondernemers met personeel? Bekijk een overzicht van nieuwe wetten en regels voor werkgevers en werknemers vanaf 1 januari 2022 en daarna.

Arbowet, 7 vragen en antwoorden

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is een belangrijke wet voor ondernemers met personeel. Wat staat er in de Arbowet? Hoe pas je de regels toe? Welke aandachtspunten zijn er in jouw branche? 7 vragen en antwoorden.

Salaris vergelijken in het MKB

Wat is een passend salaris voor jouw medewerker? Hoeveel loon geven andere werkgevers in jouw branche en regio? Gebruik deze tips, tools en onderzoeken voor salaris vergelijken in het MKB.

Whitepapers en online tests