Webmodule ZZP'er WBA
Webmodule ZZP'er WBA

Webmodule inhuur zzp, hoe werkt het?

1345 Mag je iemand inhuren als zzp'er of moet je hem een arbeidscontract geven? Die vraag wordt beantwoord via de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA). Hoe werkt die webmodule precies? Is het gebruik ervan verplicht? En wat zegt de wet?

Volgens de Wet DBA mag je niet iemand inhuren als zzp'er die eigenlijk in loondienst zou moeten zijn. Om werkgevers in staat te stellen de juiste arbeidsrelatie eenvoudiger te beoordelen heeft het kabinet een webmodule laten maken waarmee je dit zelf kunt checken.

Wet DBA en webmodule WBA

De afgelopen jaren is er al veel te doen geweest over de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Door de Wet DBA moet de arbeidsrelatie tussen zakelijke opdrachtgevers en zzp’ers duidelijker worden.

De regering wil daarmee zogenoemde schijnconstructies tegengaan, waarbij een ingehuurde zzp’er eigenlijk een verkapte werknemer is. Tot nu toe leverde de nieuwe wet vooral onduidelijkheid op. Handhaving van de wet werd daarom uitgesteld.

Bonus: persoonlijke rapport

Klaar voor (meer) personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel.

Webmodule WBA eerste stap

De Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) is een eerste stap richting handhaving van de Wet DBA. Het is nu nog een pilot (test). Het kabinet zal in de zomer van 2021 evalueren of de webmodule goed werkt. 

Tijdens de evaluatie wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor handhaving, de risico’s op misbruik en de gevolgen voor uitvoeringsinstanties. Daarna beslist het kabinet op welk moment de handhaving wordt opgestart. Op z'n vroegst is dat 1 oktober 2021.

Webmodule inhuur zzp, zo werkt het

De pilot van de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie staat sinds januari 2021 online. Het is feitelijk een online vragenlijst die werkgevers anoniem kunnen invullen.

Na het invullen van de vragenlijst krijg je te zien of je een zelfstandige mag inhuren of dat er een arbeidscontract nodig is.

Vragen webmodule zzp

In de webmodule krijg je allerlei vragen over jouw onderneming en de specifieke werkzaamheden waarvoor je iemand wil inhuren. Je kunt de vragenlijst ook als test invullen zonder dat je iemand wil inhuren.

Wil je van tevoren weten welke vragen er gesteld worden? Bekijk dan de volledige vragenlijst in pdf.

Webmodule nog niet verplicht

Als ondernemer ben je (nog) niet verplicht de webmodule te gebruiken voor de inhuur van zzp'ers. Als je de webmodule gebruikt, is de uitkomst niet bindend. De webmodule geeft slechts een indicatie. Het is dus geen juridische beslissing.

Je kunt nog geen rechten ontlenen aan de uitkomst. De uitslag kan je wel helpen bij de beslissing over hoe je de werkzaamheden laat uitvoeren.

Arbeids­overeenkomst of zzp-contract?

Zorg dat je als werkgever of opdrachtgever de regels volgt bij het aannemen van personeel of het inschakelen van zzp’ers. Denk goed na over de voor- en nadelen van beide constructies.

Kies je ervoor iemand een tijdelijk of vast contract te geven? Gebruik dan deze voorbeelden van arbeidscontracten.

Webmodule DBAOvereenkomst met zzp'er

Kies je ervoor iemand als zzp’er in te huren? Zorg dan dat je dit volgens de wet DBA doet. De wet is namelijk al wel van kracht, ook al worden er nog niet actief boetes uitgedeeld.

Hoe ga je te werk? Drie aandachtspunten voor het contract met een zzp'er:

  1. Maak een goede overeenkomst van opdracht (OVO) die voldoet aan de eisen.
  2. Gebruik een modelovereenkomst van de Belastingdienst.
  3. Een overeenkomst is vijf jaar geldig. Dat betekent ook dat de Belastingdienst je tot vijf jaar na de ingangsdatum een boete kan geven als blijkt dat er niet volgens het contract is gewerkt.

Het is niet verplicht een modelovereenkomst te gebruiken als er geen twijfels zijn over de werkrelatie met een zzp'er. Maar als opdrachtgever doe je er altijd goed aan afspraken vast te leggen.

Ondernemer wil groeien met personeel

Groeien met personeel

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Met een adviseur breng je dit in kaart.

Vragen over webmodule zzp

  • Wat is de webmodule WBA?Om de juiste arbeidsrelatie eenvoudiger te beoordelen heeft het kabinet een webmodule laten maken. Het is een online vragenlijst die je zelf kunt invullen als ondernemer. Daarna krijg je een advies of je iemand wel of niet kunt inhuren als zzp'er. De pilot van de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) staat online in de eerste helft van 2021. Na een evaluatie volgt er mogelijk een definitieve versie.
  • Hoe kan ik een zzp'er inhuren?Wil je een zzp'er of freelancer inhuren? Waar kun je die zelfstandige ondernemers eigenlijk vinden? Bekijk 7 manieren om freelancers of zzp'ers te vinden en binden.
  • Waar moet je op letten bij personeel in dienst nemen?Voordat je werknemers in dienst neemt is het nuttig je te verdiepen in het arbeidsrecht. Als werkgever wil je goed voor je personeel zorgen. Je moet daarbij voldoen aan de eisen van goed werkgeverschap. Volg de juiste stappen in de sollicitatieprocedure en geef je werknemers waar ze recht op hebben.
  • Wat kost een werknemer? Goede werknemers zijn kostbaar voor jou als ondernemer. Met een goed team van gemotiveerd personeel kun je je onderneming laten groeien. In het whitepaper Wat kost personeel? krijg krijg je een blik op de waarde van personeel en een overzicht van de kosten per werknemer.
  • Welke verplichte kosten zijn er per werknemer? Ieder bedrijf in Nederland is verplicht zijn werknemers loon te betalen en een jaarlijkse vakantietoeslag. Ook betaal je een aantal loonheffingen. Dit zijn verplichte personeels­kosten.
  • Welke verzekeringen heb je nodig voor personeel? Als je werknemers in dienst neemt is het slim een aantal verzekeringen af te sluiten. Je hebt bijvoorbeeld een verzuim­verzekering nodig om je werknemers door te betalen als ze ziek zijn. Ook een ongevallen­verzekering, aansprakelijkheids­verzekering en nabestaanden­verzekering zijn nuttig. Bekijk de top 5 personeels­verzekeringen.

Meest gelezen

Hoe werkt detachering van personeel?

39342 Als ondernemer kun je ook tijdelijk een werknemer 'inhuren' van een ander bedrijf. Dat heet detachering. Zo kun je snel over deskundig personeel beschikken.

Whitepapers en online tests