Personeel met arbeidsbeperking
Personeel met arbeidsbeperking

Personeel met beperking levert miljoenen op | ZZP'ers krijgen 81 euro per uur

Door te investeren in subsidies voor werkgevers kunnen tienduizenden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan krijgen en bespaart Nederland zo'n 150 miljoen euro. En wist je dat zzp'ers een uurtarief hebben van gemiddeld 81 euro? Je leest het in deze nieuwsupdate.

1. Personeel met beperking levert miljoenen op

De overheid moet financieel bijspringen om mensen met een beperking aan het werk te krijgen, vinden belangenorganisaties Cedris en Divosa. Die investering betaalt zich dubbel en dwars terug, zo blijkt uit een nieuwe analyse van advieskantoor Berenschot in opdracht van de twee organisaties.

De grote voordelen zouden zijn:

  • Tienduizenden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt komen aan het werk.
  • Nederland bespaart 150 miljoen euro op bijstandsuitkeringen, zorgkosten en andere uitgaven. 

Om dat mogelijk te maken moet er extra geld komen voor subsidies om mensen met een beperking aan een baan te helpen. Veel van die subsidies bestaan al, maar kunnen nog verder uitgebreid worden, pleiten de belangenorganisaties. 

Dat zou zo'n 40.000 bijstandsgerechtigden aan het werk helpen. Daarvoor is structureel 250 miljoen euro extra nodig en het levert in totaal 400 miljoen euro aan maatschappelijke voordelen op. 

Banenafspraak niet gehaald

De afgelopen jaren is het niet gelukt om genoeg mensen met een beperking aan betaald werk te helpen. Volgens de banenafspraak (participatiewet) moesten er 125.000 extra banen komen voor arbeidsbeperkten. Eind vorig jaar waren het er 84.000 bij een tussentijdse doelstelling van 105.000. (Bron: Trouw)

Lees meer over het aannemen van personeel met een beperking.

2. ZZP'ers krijgen gemiddeld 81 euro per uur

Hoe duur is een zzp'er? Het gemiddelde uurtarief van zelfstandigen zonder personeel is 81 euro exclusief btw in 2024. 60 procent van de zzp'ers is blij met hun eigen uurtarief. Gemiddeld kunnen ze 27 uur per week factureren aan hun opdrachtgevers. Dat blijkt uit cijfers van Knab op basis van de uurtarieven van ruim 10.000 ondernemers.
 

Uurtarieven per sector

De hoogste uurtarieven worden betaald in de overheidssector, de zakelijke dienstverlening en de ICT-sector. Zzp'ers binnen die sectoren rekenen gemiddeld zo'n 100 euro per uur. Zzp'ers in de horeca hebben met 49 euro het laagste gemiddelde uurtarief.
 
Verder blijkt dat een goede opleiding loont. Zzp'ers met een masterdiploma op zak vragen gemiddeld 29 procent meer dan zzp'ers met een bachelor-diploma en bijna twee keer zoveel als zzp'ers die geen studie hebben afgerond. Ook ervaring is belangrijk. Het uurtarief van zzp'ers met meer dan tien jaar ervaring ligt bijna 20 procent hoger dan zij die korter dan drie jaar ondernemen.

Regel het goed. Gebruik deze checklist zzp'er inhuren.

3. Langer personeel zonder diploma in kinderopvang

Kinderopvangorganisaties krijgen nog eens twee jaar de tijd om meer medewerkers zonder diploma in te zetten. Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) wil de huidige regeling verlengen tot halverwege 2026.
 
Normaal gesproken mag in een kinderopvang maximaal een op de drie medewerkers op een groep nog geen diploma hebben. Maar het personeels­tekort in de kinderopvang is erg groot en de werkdruk is nog altijd hoog.
 
Eind 2021 werd al besloten de personeels­regels in de branche te versoepelen. Daardoor mag de helft in plaats van een op de drie medewerkers op een groep geen diploma hebben. Het gaat dan om medewerkers die nog in opleiding zijn en bezig zijn hun diploma te behalen. (Bron: NU.nl)

De regeling werd al eerder met twee jaar verlengd. En nu wil Van Gennip er dus nog eens twee jaar aan vastplakken.

4. Bedrijven zien op tegen verplichte CO2-registratie

Bedrijven in Nederland worstelen met de verplichte registratie van CO2-uitstoot van woon-werkverkeer en zakelijke reizen. Op 1 juli gaat deze klimaatmaatregel in. Dit leidt vooral tot een hoop administratieve rompslomp, zeggen ondernemers tegen het Financieel Dagblad. Bedrijven betwijfelen ook of hierdoor de uitstoot zal afnemen.

Registratie vervoer verplicht vanaf 100 werknemers

Bedrijven met meer dan honderd personeels­leden moeten vanaf deze zomer bijhouden hoeveel kilometer werknemers afleggen, met welk vervoermiddel en het type brandstof. 

De komende jaren kan de overheid normen opleggen, zoals een maximum aan uitstoot. Dat kan ertoe leiden dat ondernemingen hun werknemers moeten stimuleren of zelfs verplichten om elektrisch te rijden, met het openbaar vervoer te reizen of de fiets.

Wat zijn de voordelen? Lees meer over een fiets van de zaak.

5. Wachten op stroom door personeels­tekort

9400 bedrijven en instellingen wachten op een aansluiting voor stroomafname. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die Netbeheer Nederland heeft verzameld bij regionale netbeheerders op verzoek van De Volkskrant. Afgelopen zomer stond de teller nog op 6000.

De netbeheerders kunnen de hoeveelheid aanvragen niet aan omdat de vraag van bedrijven naar stroom hard toeneemt. Daarnaast veroorzaken personeels­tekorten bij leveranciers langere wachttijden. Volgens Netbeheer Nederland is in grote delen van Nederland het stroomnet vol. Er is ook een wachtlijst voor bedrijven die juist stroom willen leveren aan het net.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers met personeel. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

kosten werknemers

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Meest gelezen

Cao in het MKB, een overzicht per branche

Bijna de helft van de ondernemers in het MKB werkt met een collectieve arbeids­overeenkomst (cao). Toch hebben nog veel ondernemers 'geen idee' of een cao van toepassing is. Een overzicht per branche.

Nieuwe wetten in 2022

Wat gaat er in 2022 veranderen voor ondernemers met personeel? Bekijk een overzicht van nieuwe wetten en regels voor werkgevers en werknemers vanaf 1 januari 2022 en daarna.

Arbowet, 7 vragen en antwoorden

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is een belangrijke wet voor ondernemers met personeel. Wat staat er in de Arbowet? Hoe pas je de regels toe? Welke aandachtspunten zijn er in jouw branche? 7 vragen en antwoorden.

Salaris vergelijken in het MKB

Wat is een passend salaris voor jouw medewerker? Hoeveel loon geven andere werkgevers in jouw branche en regio? Gebruik deze tips, tools en onderzoeken voor salaris vergelijken in het MKB.

Whitepapers en online tests