Werkgeverslasten
Werkgeverslasten

Kamerlid wil eerste werknemer goedkoper maken

De werkgeverslasten voor een eerste werknemer moeten omlaag. Hierdoor moet het voor bijvoorbeeld zzp’ers aantrekkelijker worden om personeel aan te nemen. Dat vindt Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg.

‘We moeten het voor bedrijven gemakkelijker en goedkoper maken om mensen in dienst te nemen’, aldus het D66-Kamerlid onlangs in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Hij wijt de huidige werkloosheid onder meer aan de hoge kosten die werkgevers maken als ze iemand in dienst nemen.

Van Weyenberg rekent voor dat de werkgeverslasten nu gemiddeld 30 procent van het brutoloon bedragen. Als je kijkt naar het nettoloon dat een werknemer op de bankrekening krijgt, gaat het echter om 50 procent. Een werkgever maakt volgens hem dus gemiddeld twee keer zoveel kosten dan wat een werknemer verdient.

Zijn partij zal bij de aankomende hervorming van het belastingstelsel daarom inzetten op het verlagen van de lasten op arbeid. Ook moeten ondernemers een korting op de werkgeverspremie krijgen als zij voor het eerst iemand een baan aanbieden. Dit moet de stap naar een eerste werknemer minder groot maken.

Bron: NPO Radio 1, D66

Meest gelezen

Dit zijn de kosten van personeel

80481 Een werknemer kost meer dan zijn maandelijkse brutoloon. Als werkgever draag je namelijk verplichte bijdragen en reserveringen af.

Minimumloon, 7 vragen en antwoorden

58183 Wie hebben recht op het minimumloon? Wat is het wettelijk minimumloon (WML) op dit moment? Hoe zit het met jeugdloon? Zeven vragen en antwoorden voor werkgevers.

Whitepapers en online tests