NOW aanvragen loonkosten
NOW aanvragen loonkosten

NOW aanvragen, zo werkt het

Als je door het coronavirus omzetverlies hebt, kun je compensatie krijgen voor je loonkosten. De overheid heeft hiervoor het noodfonds NOW in het leven geroepen. Bedrijven kunnen ook voor de eerste maanden van 2022 NOW aanvragen.

Noodfonds NOW, wat is dat?

NOW staat voor Noodfonds Overbrugging voor het behoud van Werkgelegenheid. Het is een tijdelijke noodmaatregel en wordt tijdens de coronacrisis ingezet in plaats van Werktijdverkorting.

Het Noodfonds NOW vergoedt de loonkosten tot een maximum van 85 procent als er sprake is van meer dan 20 procent omzetverlies. 

NOW geldt ook voor werknemers met een flexibel contract, zoals oproepkrachten met een nulurencontract of een min-maxcontract.

NOW, hoe hoog is de vergoeding?

Hoeveel procent van jouw loonkosten wordt vergoed hangt wel af van je omzetverlies. Je ontvangt maximaal een vergoeding voor 85 procent van je loonkosten.

Je kunt NOW direct benutten voor een periode van twee of drie maanden. Daarna kun je mogelijk verlenging aanvragen, afhankelijk van de regels voor die aanvraagperiode.

Je moet de lonen volledig blijven betalen, ook als je nog geen NOW-steun krijgt.

NOW aanvragen, hoe werkt het?

Je kon NOW aanvragen via de website van het UWV. Er zijn inmiddels zeven aanvraagperiodes. Na een korte stop is er voor de laatste maanden van 2021 een hervatting van NOW-steun voor getroffen bedrijven: NOW 5.

NOW 5

NOW 5 heeft betrekking op de periode van 1 november tot en met 31 december 2021. De NOW 5 (zevende aanvraagperiode) is vanaf december 2021 aan te vragen via de website van het UWV.

De voorwaarden om voor NOW 5 in aanmerking te komen zijn bijna hetzelfde als bij NOW 4. De subsidieregeling is nu ook van toepassing op starters die tussen 1 februari 2020 en 30 september 2021 hun onderneming hebben opgericht.

Voorwaarden NOW 5

Lees meer over NOW 5 en de zevende aanvraagperiode op de website van de Rijksoverheid.

NOW 6

NOW 6 gaat over de periode van 1 januari tot en met 31 maart 2022. De NOW 6 (achtste aanvraagperiode) kun je aanvragen in de tweede helft van februari 2022 via de website van het UWV.

De voorwaarden voor deze periode zijn:

 • Je hebt minimaal 20% omzetverlies;
 • Je mag maximaal 90% omzetverlies opgeven (ook als je het omzetverlies schat tussen 90 en 100%);
 • Je krijgt maximaal een vergoeding van 85% van het opgegeven omzetverlies;
 • De vergoeding bedraagt maximaal 2 keer het maximale dagloon.

Meer info over NOW 6

Lees meer over NOW 6 op de website van de Rijksoverheid.

Noodfonds NOW en Werktijdverkorting, wat is het verschil?

Voor de coronacrisis kon je een beroep doen op Werktijdverkorting en sinds 1 oktober 2021 is dat ook weer mogelijk. Je kunt dan compensatie krijgen voor de uren die je werknemers niet kunnen werken door een uitzonderlijke situatie.

Door de enorme vraag naar Werktijdverkorting werd deze tijdelijk vervangen door het noodfonds NOW, dat meer is toegespitst op de gevolgen van het coronavirus. Het noodfonds NOW is een tijdelijke voorziening van de overheid.

Coronavirus, 3 tips voor werkgevers

Het coronavirus heeft een grote impact op de economie en daarmee op de financiële situatie van veel bedrijven.

Los van de economische schade, zorgt dit virus er ook voor dat je extra alert moet zijn op de gezondheid van je werknemers. Als werkgever ben je namelijk altijd verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Dit zijn de belangrijkste tips voor werkgevers:

 1. Leg je medewerkers uit wat de symptomen van het virus zijn en welke beschermende (hygiëne)maatregelen ze kunnen nemen. Zorg dat je de laatste richtlijnen van de overheid opvolgt.
   
 2. Als een werknemer ziek wordt en vanwege het coronavirus in quarantaine moet blijven, ben je als werkgever verplicht het loon door te betalen en eventuele vakantiedagen te compenseren.
   
 3. Voor elke werkplek geldt dat een protocol van de GGD in werking treedt als er door contacten van de werknemers een kans op besmetting op de werkplek bestaat. Het sluiten van je bedrijf kan dan een maatregel zijn.
 4. Moeten je werknemers (verplicht) thuiswerken? Zorg dat ze dat veilig en gezond kunnen doen, volgens de regels in de Arbowet.

  Geef ze ook een thuiswerkvergoeding voor extra kosten. Vanaf 1 januari 2022 kun je dit belastingvrij doen.

Het ministerie van SZW heeft een speciale pagina opgesteld over de gevolgen van het coronavirus voor werkgevers en werknemers.

Volg ook het protocol in jouw branche om veilig te werken. Lees meer over de 1,5-meter-economie.

Niet klaar voor personeel

Heb je personeel in dienst?

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit pakket aan personeels­­verzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.

Meest gelezen

Dit is het minimumloon 2023

In 2023 is het minimumloon een stuk hoger. Na een stijging van ruim 10 procent op 1 januari gaat het minimumloon verder omhoog op 1 juli. Wat is het minimumloon in 2023? Bekijk alle bedragen per leeftijd, per maand, week en dag. En bereken het minimumloon 2023 per uur.

Wat is het minimumloon in 2022?

Hoe hoog is het minimumloon in 2022? Wat moet je betalen per leeftijd, per week, dag en uur? Bekijk een overzicht van de minimumlonen per 1 januari en 1 juli 2022.

Minimumloon 2024, overzicht per leeftijd

Het minimumloon stijgt verder in 2024. Voor het eerst is er een wettelijk minimum uurloon. Sinds 1 januari is dat 13,27 euro per uur voor werknemers van 21 jaar en ouder. Wat is het minimumloon vanaf 1 juli 2024? Bekijk het minimumloon per leeftijd.

Dit zijn de kosten van personeel

Een werknemer kost meer dan zijn maandelijkse brutoloon. Als werkgever draag je namelijk verplichte bijdragen en reserveringen af. Wat voor personeels­kosten zijn er en welke zijn verplicht?

Whitepapers en online tests