NOW aanvragen loonkosten
NOW aanvragen loonkosten

NOW aanvragen, zo werkt het

5062 Als je door het coronavirus omzetverlies hebt, kun je compensatie krijgen voor je loonkosten. De overheid heeft hiervoor het noodfonds NOW in het leven geroepen.

Noodfonds NOW, wat is dat?

NOW staat voor Noodfonds Overbrugging voor het behoud van Werkgelegenheid. Het is een tijdelijke noodmaatregel en wordt tijdens de coronacrisis ingezet in plaats van Werktijdverkorting.

Het Noodfonds NOW vergoedt de loonkosten tot een maximum van 90 procent als er sprake is van meer dan 20 procent omzetverlies. 

NOW geldt ook voor werknemers met een flexibel contract, zoals oproepkrachten met een nulurencontract of een min-maxcontract.

NOW, hoe hoog is de vergoeding?

Hoeveel procent van jouw loonkosten wordt vergoed, hangt wel af van je omzetverlies. Zo ontvang je bij 100 procent omzetverlies, 90 procent van je loonkosten. Heb je 50 procent omzetverlies, dan krijg je een tegemoetkoming van 45 procent van de loonsom.

Je kunt NOW direct benutten voor een periode van drie maanden. Daarna kun je eenmalig verlengen voor opnieuw drie maanden. Je moet de lonen volledig doorbetalen in deze periode.

Als je NOW wilt ontvangen, mag je geen personeel ontslaan vanwege bedrijfseconomische redenen. Vanaf 1 juni vervalt deze regel, zo kondigde minister Koolmees aan.

NOW aanvragen, hoe werkt het?

Je kunt NOW aanvragen via de website van het UWV. De eerste aanvraagperiode was van 6 april tot 31 mei 2020. Nu is er een aangepast pakket voor ondernemers, NOW 2.0. Vanaf 6 juli kun je NOW 2.0 aanvragen en vanaf 1 oktober 2020 tot 1 juli 2021 is er NOW 3.0.

Bekijk deze video van het UWV met meer uitleg over het Noodfonds NOW:

NOW 2.0

Met NOW 2.0 kun je compensatie krijgen voor je loonkosten tot 1 oktober 2020. NOW 2.0 kon worden aangevraagd tot 31 augustus 2020. 

De voorwaarden voor NOW 2.0 zijn anders, namelijk: 

 • De referentiemaand voor de loonsom is maart 2020, dit was in de eerste regeling januari 2020.
 • De opslag voor andere kosten dan het salaris (bijvoorbeeld vakantiegeld) wordt verhoogd van 30% naar 40%.
 • Je bedrijf mag tijdens de NOW-periode geen winst uitkeren aan aandeelhouders, geen bonussen aan het bestuur en geen eigen aandelen inkopen.
 • De ontslagboete geldt alleen nog bij ontslag zonder akkoord van meer dan 20 werknemers om bedrijfseconomische redenen.
 • Bij aanvraag van de NOW 2.0 moet je verklaren dat je werknemers stimuleert om bij- en om te scholen.

NOW 3.0

Ook in 2021 kunnen getroffen werkgevers gebruikmaken van de steun van de overheid: NOW 3.0. Tot 1 juli 2021 kun je compensatie krijgen zodat je het loon van je werknemers kunt doorbetalen.

De maximale vergoeding van de loonsom is 85 procent, maar daarvan gaat tien procentpunt naar scholing.

 • In het eerste tijdvak geldt de regeling voor alle werkgevers met een (verwacht) omzetverlies van ten minste 20%, als zij verder ook aan de voorwaarden voldoen.
 • Dit blijft 20 procent in het tweede kwartaal van 2021. De voorgenomen verhoging in april 2021 naar 30% gaat niet door.
 • De korting die in de NOW 2.0 werd toegepast bij bedrijfseconomisch ontslag is niet meer van toepassing.

Bekijk de meest recente informatie over NOW op de website van de Rijksoverheid.

Noodfonds NOW en Werktijdverkorting, wat is het verschil?

Voor de coronacrisis kon je een beroep doen op Werktijdverkorting. Je kon dan compensatie krijgen voor de uren die je werknemers niet konden werken door een uitzonderlijke situatie.

Door de enorme vraag naar Werktijdverkorting werd deze vervangen door het noodfonds NOW, dat meer is toegespitst op de gevolgen van het coronavirus. Het noodfonds NOW is een tijdelijke voorziening.

Naast NOW is er ook een nieuwe regeling voor tegemoetkoming in vaste lasten. Lees meer over TVL.

Coronavirus, 3 tips voor werkgevers

Het coronavirus heeft momenteel grote impact op de economie en daarmee op de financiële situatie van veel bedrijven.

Los van de economische schade, zorgt dit virus er ook voor dat je extra alert moet zijn op de gezondheid van je werknemers. Als werkgever ben je namelijk altijd verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Dit zijn de belangrijkste tips voor werkgevers:

 1. Leg je medewerkers uit wat de symptomen van het virus zijn en welke beschermende (hygiëne)maatregelen ze kunnen nemen. Zorg dat je de laatste richtlijnen van de overheid opvolgt.
   
 2. Als een werknemer ziek wordt en vanwege het coronavirus in quarantaine moet blijven, ben je als werkgever verplicht het loon door te betalen en eventuele vakantiedagen te compenseren.
   
 3. Voor elke werkplek geldt dat een protocol van de GGD in werking treedt als er door contacten van de werknemers een kans op besmetting op de werkplek bestaat. Het sluiten van je bedrijf kan dan een maatregel zijn.

Het ministerie van SZW heeft een speciale pagina opgesteld over de gevolgen van het coronavirus voor werkgevers en werknemers. Lees bijvoorbeeld de veelgestelde vragen over het coronavirus.

Volg ook het protocol in jouw branche om veilig te werken. Lees meer over de 1,5-meter-economie.

Niet klaar voor personeel

Heb je personeel in dienst?

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit pakket aan personeels­­verzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests