7 vragen over de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

- bijgewerkt op 11 februari 2020
Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen

Twijfel je over een werknemer die je wilt aannemen, en wil je een achtergrondcheck laten doen van die persoon? Dan kun je een Verklaring Omtrent het Gedrag laten opstellen. Ontdek hoe deze verklaring werkt aan de hand van zeven vragen.

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) wordt ook wel bewijs van goed gedrag genoemd. Als je twijfelt over de intenties van een potentiële werknemer, kun je deze verklaring laten opstellen door het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het ministerie kan bevestigen dat het verleden van een nieuwe medewerker geen bezwaar vormt voor het uitvoeren van zijn werk. Vooral als je iemand aanneemt die moet omgaan met vertrouwelijke informatie, geld of kostbare goederen, is het verstandig een VOG op te vragen.

1. Wie stelt de VOG op?

De screeningsautoriteit Justis beslist namens de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie of iemand een VOG krijgt. Medewerkers van Justis trekken het verleden na van de persoon voor wie de verklaring wordt aangevraagd. Zij controleren of hij strafbare feiten heeft gepleegd en kunnen inlichtingen inwinnen bij het Openbaar Ministerie en de reclassering.

Daarnaast kun je als werkgever een aantal punten selecteren waarop de persoon wordt gescreend, afhankelijk van het werk dat hij gaat doen. Denk daarbij aan screening op budgetbevoegdheid, beslissen over offertes of het bewaken van productieprocessen.

2. Wanneer wordt geen VOG afgegeven?

Als iemand strafbare gedragingen heeft gepleegd, beoordeelt Justis of deze een belemmering zijn voor het doel waarvoor de VOG wordt aangevraagd.

Voor elke beroepsgroep zijn andere strafbare feiten van belang. Een boekhouder zal bijvoorbeeld geen VOG krijgen als hij fraude heeft gepleegd, maar heeft wel kans om de verklaring te krijgen als hij is veroordeeld voor rijden onder invloed.

3. Is een VOG verplicht?

Over het algemeen is een VOG niet wettelijk verplicht, behalve voor enkele beroepen, zoals taxichauffeurs en gastouders.

Als werkgever kun je er altijd voor kiezen om een werknemer een VOG te laten aanvragen, ook al is er geen verplichting. 

Ken jij de risico's in jouw branche?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Lees meer over de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, zakelijke dienstverlening of persoonlijke dienstverlening en beperk je risico's.

Ga voor zekerheid

4. Wat moet ik als werkgever doen om de VOG aan te vragen?

Als je een VOG wilt laten opstellen voor een potentiële werknemer, kun je het aanvraagformulier downloaden bij Justis. Daarop vul je een aantal gegevens in en geef je aan waarop de persoon gescreend moet worden.

De werknemer vult ook een aantal van zijn gegevens in en gaat met het formulier naar de gemeente waar hij staat ingeschreven. Je kunt het formulier ook online invullen als je beschikt over eHerkenning.

5. Waar vraag ik de VOG aan?

De aanvraag loopt via de gemeente waar de potentiële werknemer ingeschreven staat. Officieel neemt Justis binnen acht weken na ontvangst van de aanvraag een beslissing, maar vaak krijg je de VOG al binnen anderhalve week.

6. Hoe lang is de VOG geldig?

De VOG is een momentopname. Er is geen geldigheidsduur aan verbonden. Jij bepaalt zelf hoe recent de VOG van je potentiële medewerker moet zijn.

7. Hoe stel ik de echtheid van de VOG vast?

De kans op fraude is aanwezig. Potentiële medewerkers met een justitieel verleden proberen soms de boel te frauderen. De echtheid van de VOG is volgens Justis gemakkelijk vast te stellen.

Het document heeft een aantal beveiligingen, zoals een watermerk. Bij een kopie wordt de tekst ‘copy’ zichtbaar. Vraag altijd om het origineel. Mocht je het niet vertrouwen, neem dan contact op met Justis.

Meer informatie over Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vind je bij Justis. Daar kun je ook een brochure (pdf) downloaden over de screening van personeel.

Lees het gratis whitepaper met daarin:

  • De waarde van personeel
  • Personeelskosten op een rij
  • 5 manieren om te besparen

Download whitepaper

- bijgewerkt op 11 februari 2020

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Advies over personeelsrisico's nodig?

X

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten?
Vraag het aan een adviseur.

Plan afspraak