Advies nodig over jouw bedrijfsrisico’s?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Vraag advies en ontvang een offerte. 

Cyberverzekering cybercrime kosten
Cyberverzekering cybercrime kosten

4 vragen over cyber­verzekeringen

Ondernemers in het MKB zijn regelmatig het doelwit van cybercrime. Een cyber­verzekering dekt niet alleen de financiële gevolgen maar biedt vaak ook preventieve maatregelen en directe hulp bij een cyberaanval. 4 vragen en antwoorden.

1. Wat is een cyber­verzekering?

Een cyber­verzekering beschermt je bedrijf tegen alle vormen van cybercrime. Je krijgt van veel verzekeraars ook de nodige hulp om cyberaanvallen te voorkomen en ermee om te gaan. Daarnaast ontvang je een financiële vergoeding als je de dupe bent van cybercrime.

Cybercrime komt steeds vaker voor. De helft van de ondernemers was de afgelopen jaren al eens het mikpunt van cybercriminelen, zo’n twintig procent werd ook daadwerkelijk slachtoffer van cybercriminaliteit.

Cybercrime kan leiden tot financiële schade. Je kunt aansprakelijk gesteld worden omdat er klant- of personeels­gegevens zijn gestolen, of boetes krijgen vanwege een overtreding van de meldplicht datalekken.

2. Waarom een cyber­verzekering?

Cybercrime is het doelmatig aanvallen van computers, servers en andere mobiele technologie. Voorbeelden van digitale criminaliteit zijn malware, phishing, ransomware, hacking en DDoS-aanvallen.

Fraudeurs proberen op verschillende manier toegang te krijgen tot je financiële gegevens, of verspreiden virussen om je computer en servers onbruikbaar te maken.

Verzekeringen ondernemers noodzakelijk

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Lees in ons gratis whitepaper tips van ondernemers, doe je eigen risico-checklist en ontdek de top 5 verzekeringen per branche.

In het geval van ransomware wordt er zelfs losgeld gevraagd om de gijzeling van je computer ongedaan te maken. 

Als je het slachtoffer wordt van cybercrime kan dit grote gevolgen hebben. Dit kan variëren van het mislopen van omzet en ontvreemding van klant­gegevens of personeels­gegevens tot een onbereikbare server en zelfs identiteitsfraude.

3. Wat krijg je bij een cyber­verzekering?

Een cyber­verzekering biedt vaak een pakket aan maatregelen waarmee je beschermd wordt tegen alle vormen van cybercriminaliteit. Ook ben je verzekerd tegen financiële schade, mocht je slachtoffer worden van cybercrime.

Een cyber­verzekering bestaat uit drie mogelijke componenten:

 • Voorkomen

Samen met een adviseur loop je alle risico’s langs en neem je waar nodig preventieve maatregelen. Dit kan bijvoorbeeld een aanpassing of uitbreiding van je huidige beveiligingsmaatregelen zijn.

 • Herstel

Als je het slachtoffer wordt van een cyberaanval gaan specialisten aan de slag om de schade zo snel mogelijk te herstellen. Bijvoorbeeld om je website weer bereikbaar te maken.

 • Vergoeding

Je bent verzekerd tot een maximum bedrag. Dit kan uitgekeerd worden in de volgende vier gevallen:

 • Aansprakelijkheid
  Wanneer je netwerk wordt gehackt, kunnen er vertrouwelijke (klant)gegevens in verkeerde handen vallen, waarna je hiervoor aansprakelijk wordt gesteld. Dit valt niet onder de reguliere aansprakelijkheids­verzekering.
 • ​Boetes
  Je bent verplicht om persoons­gegevens goed te beveiligen volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Als er na een cyberincident persoons­gegevens in verkeerde handen terechtkomen, is er sprake van een datalek. Dit kunnen gegevens van je klanten zijn, maar ook de persoonlijke gegevens van je werknemers. Bij overtreding van de meldplicht datalekken kun je een boete krijgen.
 • Schade
  Een virus kan je computer, server of software zo beschadigen dat die onbruikbaar worden. Deze schade wordt vergoed.
 • Winstverlies
  Na bijvoorbeeld een DDoS-aanval of een aanval met ransomware is je webwinkel tijdelijk onbereikbaar. Dit leidt tot omzetverlies, terwijl de vaste lasten doorlopen. De meeste verzekeringen vergoeden tijdelijk je vaste lasten en de misgelopen brutowinst.

4. Wat kost een cyber­verzekering?

De premie van een cyber­verzekering varieert per onderneming. Het vaststellen van de premie is afhankelijk van het te verzekeren bedrag, je omzet, je branche en het soort bedrijf dat je hebt.

Wil je een indicatie van de kosten voor jouw bedrijf? Bekijk dan een aantal rekenvoorbeelden van ondernemingen in verschillende branches.

Als je wilt weten wat jouw risico's zijn rondom cybercrime en wat de exacte kosten zijn voor een cyber­verzekering, neem dan contact op met een MKB-adviseur bij jou in de buurt.

Winkel dicht door schade

Bescherm je tegen cybercrime

Kleine bedrijven zijn steeds vaker het doelwit van cybercriminelen. Bescherm je bedrijf tegen hacks en datadiefstal.

Meest gelezen

WGA-premie, wat is dat?

13961 Aan het einde van het jaar ontvang je een beschikking van de Belastingdienst voor een aantal premies, waaronder de WGA-premie. Wat is de WGA-premie precies?

Top 5 personeels­verzekeringen

5880 Personeel zorgt voor extra risico’s voor je bedrijf. Denk aan een werknemer die langdurig ziek wordt. Dat kan je flink wat geld kosten.

Whitepapers en online tests