Advies over personeels­risico's nodig?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Vraag advies en ontvang een offerte. 

Personeel in het buitenland verzekeren
Personeel in het buitenland verzekeren

Personeel in het buitenland verzekeren

Wil je internationaal ondernemen met personeel? Dan is het belangrijk dat je medewerkers goed verzekerd zijn. Hieronder lees je waar je rekening mee moet houden als je personeel aan de slag gaat in het buitenland.

Ga je alleen exporteren of ga je een buitenlandse vestiging opzetten? Neem je daar lokaal personeel aan of kies je voor Nederlands personeel? En als je kiest voor dat laatste: doe je dit dan voor korte of langere duur?

Het zijn vragen die zich opdringen bij internationaal ondernemen met personeel. De volgende aandachtspunten helpen je als het gaat om verzekeringen.

Tip

Bij personeel in het buitenland komt veel meer kijken dan alleen de juiste verzekeringen. Bekijk de checklist: wat moet je regelen voor expacts met wat je zoal moet regelen voor personeel in het buitenland.

Werken in het buitenland en verzekeringen:

Alleen exporteren

Ga je alleen exporteren? Dan verandert er weinig voor je medewerkers. Jij, en mogelijk ook je werknemers, zullen waarschijnlijk wel vaker reizen en in het buitenland aanwezig zijn. De bijbehorende risico's zijn gemakkelijk af te dekken met een (zaken)reis­verzekering.

Uitzenden personeel naar buitenland voor korte duur

Kies je ervoor om personeel voor kortere periodes naar het buitenland te zenden? Dan is de impact ook niet zo groot. Vaak laten ondernemers hun werknemers namelijk op de Nederlandse loonlijst staan. Ze blijven dan in Nederland belastingplichtig en de Nederlandse sociale en fiscale wetgeving blijft van toepassing.

Voor werkgevers blijven dan dezelfde verplichtingen van kracht, zoals de loondoorbetalingsplicht, re-integratieplicht en de zorgplicht.

Aandachtspunten uitzenden personeel naar buitenland:

  • Meeverzekeren verblijf buitenland: Als je personeel voor korte duur laat werken in het buitenland, is het belangrijk dat je verzekerings­adviseur controleert of het verblijf van werknemers in het buitenland is meeverzekerd in de personeels­verzekeringen. Denk aan ziekte­verzuim, WGA en ongevallen collectief. Elke verzekeraar heeft hiervoor namelijk zijn eigen regels.
  • (Zaken)reis­verzekering afsluiten: Sluit minimaal een (zaken)reis­verzekering af vanwege je zorgplicht als werkgever.
  • Dekking aanvullende verzekeringen: Voor verblijf van korte duur blijft de basiszorg­verzekering van kracht. Of dit ook het geval is voor de aanvullende verzekeringen, is afhankelijk van de ziektekostenverzekeraar. Bovendien is er maximale dekking tot het niveau van het Nederlandse prijspeil, wat in sommige landen ontoereikend is. Dat is bijvoorbeeld het geval in de Verenigde Staten, waar ziektekosten in de regel veel hoger liggen.

Verzekeringen ondernemers noodzakelijk

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Lees in ons gratis whitepaper tips van ondernemers, doe je eigen risico-checklist en ontdek de top 5 verzekeringen per branche.

Uitzenden personeel naar buitenland voor langere duur

Gaat je personeel voor een langere periode werken in het buitenland? Dan wordt de materie al snel veel complexer. Het juiste advies is dan afhankelijk van een groot aantal factoren, zoals de vraag of Nederland een verdrag heeft met het land waar de werknemer aan de slag gaat en het aantal dagen dat de werknemer in dat land verblijft.

Aandachtspunten uitzenden personeel naar buitenland:

  • Reisbestemming van medewerkers: Werkt je medewerker binnen of buiten de landen van de Europese Unie? En heeft Nederland een verdrag met dat land?
  • Periode van uitzending: Voor welke periode zend je de werknemer uit? Bij uitzending voor een langere periode is het niet meer voldoende om alleen een (zaken)reis­verzekering af te sluiten. Dat komt onder andere doordat de meeste Nederlandse verzekeraars personeel dat langer in het buitenland verblijft niet meer op de (collectieve) personeels­verzekeringen willen opnemen.
  • Meeverhuizen van gezin: Blijft het gezin van de werknemer achter in Nederland, of verhuist het mee naar het buitenland? Deze vraag is onder andere van belang in verband met de ziektekosten­verzekering.

Expat­verzekering

Een expat­verzekering biedt de mogelijkheid om je medewerkers die voor langere tijd naar het buitenland gaan goed te verzekeren. Bijvoorbeeld voor ziektekosten, maar ook voor arbeidsongeschiktheid.

Wil je meer weten over personeel uitzenden naar het buitenland? Je verzekerings­adviseur kan je hierover adviseren.

expat verzekeren

Expats goed verzekeren

Heb je werknemers die tijdelijk in het buitenland werken en wonen? Dan zorg je er met een Expat Pakket voor dat zij tegen belangrijke risico’s zijn verzekerd.

Meest gelezen

WGA-premie, wat is dat?

21897 Aan het einde van het jaar ontvang je een beschikking van de Belastingdienst voor een aantal premies, waaronder de WGA-premie. Wat is de WGA-premie precies?

Top 5 personeels­verzekeringen

7681 Personeel zorgt voor extra risico’s voor je bedrijf. Denk aan een werknemer die langdurig ziek wordt. Dat kan je flink wat geld kosten.

Whitepapers en online tests