Advies over personeels­risico's nodig?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Vraag advies

Personeel in het buitenland verzekeren
Personeel in het buitenland verzekeren

Personeel in het buitenland verzekeren

Wil je internationaal ondernemen met personeel? Dan is het belangrijk dat je medewerkers goed verzekerd zijn. Hieronder lees je waar je rekening mee moet houden als je personeel aan de slag gaat in het buitenland.

Personeel in het buitenland

Ga je alleen exporteren of ga je een buitenlandse vestiging opzetten? Neem je daar lokaal personeel aan of kies je voor Nederlands personeel? En als je kiest voor dat laatste: doe je dit dan voor korte of langere duur?

Het zijn vragen die zich opdringen bij internationaal ondernemen met personeel. De volgende aandachtspunten helpen je als het gaat om verzekeringen.

Regel het goed

Bij personeel in het buitenland komt veel meer kijken dan alleen de juiste verzekeringen. Help je werknemers over de grens. Gebruik de checklist: wat moet je regelen voor expats.

Verzekeringen voor personeel in het buitenland

Als je werknemers in een ander land werken lopen zij bepaalde risico's. Ook jij als werkgever loopt extra risico. De belangrijkste risico's van personeel in het buitenland zijn ziektekosten, diefstal van waardevolle spullen en arbeidsongevallen en verkeersongevallen van personeel. 

Het is slim je risico's in kaart te brengen en te kijken hoe je ze kunt beperken.

Alleen exporteren

Ga je alleen exporteren? Dan verandert er weinig voor je medewerkers. Jij, en mogelijk ook je werknemers, zullen waarschijnlijk wel vaker reizen en in het buitenland aanwezig zijn. Bijvoorbeeld voor gesprekken met afnemers.

Als je regelmatig internationaal reist loop je wel bepaalde risico's. Deze zijn gemakkelijk af te dekken met een (zaken)reis­verzekering met internationale dekking.

Met de juiste verzekeringen ben je als werkgever voorzien van de nodige dekking. Welke verzekeringen zijn er voor personeel in het buitenland? Bekijk de opties per situatie:

1. Personeel kort in het buitenland

Kies je ervoor om personeel voor kortere periodes naar het buitenland te sturen? Dan is de impact ook niet zo groot.

Vaak laten ondernemers hun werknemers namelijk op de Nederlandse loonlijst staan. Ze blijven dan in Nederland belastingplichtig en de Nederlandse sociale en fiscale wetgeving blijft van toepassing.

Voor werkgevers blijven dan dezelfde verplichtingen van kracht voor personeel, zoals de loondoorbetalingsplicht, re-integratieplicht en de zorgplicht.

Aandachtspunten bij kort verblijf

Als je personeel voor korte duur laat werken in het buitenland, moet je een paar dingen checken. 

 • Verblijf buitenland meeverzekeren
  Vraag je verzekerings­adviseur of het verblijf van werknemers in het buitenland is meeverzekerd binnen de verschillende personeels­verzekeringen. Denk aan je verzuim­verzekering, aansprakelijkheids­verzekering en ongevallen­verzekering. Elke verzekeraar heeft hiervoor namelijk zijn eigen regels.
 • (Zaken)reis­verzekering afsluiten
  Sluit minimaal een (zaken)reis­verzekering af vanwege je zorgplicht als werkgever. Daarmee zijn in ieder geval de bagage van je werknemer en zakelijke goederen gedekt. En ook eventuele annuleringskosten, buitengewone kosten en rechtsbijstand.
 • Dekking aanvullende zorg
  Ook voor de zorg­verzekering van je werknemer kan de reis gevolgen hebben. Bij verblijf van korte duur blijft de basiszorg­verzekering van kracht. Of dit ook het geval is voor de aanvullende verzekeringen, is afhankelijk van de ziektekostenverzekeraar.

  Bovendien is er maximale dekking tot het niveau van het Nederlandse prijspeil, wat in sommige landen niet genoeg is. Dat is bijvoorbeeld het geval in de Verenigde Staten, waar de ziektekosten vaak veel hoger zijn.

Verzekeringen ondernemers noodzakelijk

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Lees in ons gratis whitepaper tips van ondernemers, doe je eigen risico-checklist en ontdek de top 5 verzekeringen per branche.

2. Personeel lang in het buitenland

Gaat je personeel voor een langere periode werken in het buitenland? Dan wordt de materie al snel veel complexer.

Het juiste advies is dan afhankelijk van een groot aantal factoren, zoals de vraag of Nederland een verdrag heeft met het land waar de werknemer aan de slag gaat en het aantal dagen dat de werknemer in dat land verblijft.

Aandachtspunten bij lang verblijf

Let onder meer op de volgende zaken:

 • Reisbestemming van medewerkers
  Werkt je medewerker binnen of buiten de landen van de Europese Unie (EU)? En heeft Nederland een verdrag met dat land?
 • Periode van uitzending
  Voor welke periode zend je de werknemer uit? Bij uitzending voor een langere periode is het niet meer voldoende om alleen een (zaken)reis­verzekering af te sluiten. Dat komt onder andere doordat de meeste Nederlandse verzekeraars personeel dat langer in het buitenland verblijft niet op de (collectieve) personeels­verzekeringen willen opnemen.
 • Meeverhuizen van gezin
  Blijft het gezin van de werknemer achter in Nederland, of verhuist het mee naar het buitenland? Deze vraag is onder andere van belang in verband met de ziektekosten­verzekering (zorg­verzekering) van je werknemer.

Expat­verzekering Verzekering personeel in het buitenland verzekeren

Een expat­verzekering biedt de mogelijkheid om je medewerkers die voor langere tijd naar het buitenland gaan goed te verzekeren. Je kunt werknemers individueel verzekeren of al je werknemers in één keer (collectief).

In een expatpakket zitten meerdere verzekeringen waarmee de belangrijkste risico’s voor je werknemer in het buitenland zijn gedekt.

Zo regel je bijvoorbeeld een vergoeding voor:

 • kosten van een ziekenhuisopname of een bezoek aan de huisarts.
 • inkomen tijdens arbeidsongeschiktheid.
 • eventuele kosten voor juridisch advies (rechtsbijstand).
 • ernstige schade door ongevallen (blijvend invalide of overlijden).
 • kosten als het gezin van je werknemer heen en weer reist naar Nederland als een familielid ernstig ziek wordt of een ongeval krijgt.

Wil je meer weten over personeel verzekeren in het buitenland? Je verzekerings­adviseur - speciaal voor zakelijke reizen - kan je hier alles over vertellen.

Kosten expat­verzekering

De prijs (premie) van de expat­verzekering hangt volledig af van de gekozen dekkingen en de regio waar je werknemer gaat wonen en werken. Ook de leeftijd, gezinssituatie en het eigen risico spelen een rol. Je verzekerings­adviseur kan een vrijblijvende berekening voor je maken.

Vragen over expat­verzekering

 • Wat is een expat­verzekering?

  Jouw medewerkers in het buitenland lopen risico’s en als ondernemer wil je deze risico's graag beperken. Met een expat­verzekering zijn jouw expats standaard verzekerd voor ziektekosten en arbeidsongeschiktheid. Daarnaast kun je nog aanvullende dingen verzekeren, zoals tandheelkundige kosten en ongevallen.

 • Wat kost een expat­verzekering voor je personeel?

  De maandelijkse premiekosten van een expat­verzekering zijn afhankelijk van de leeftijd, de dekking die je kiest, gezinssituatie, dekkingsgebied en het eigen risico van jouw buitenlandse werknemer. De maandpremie wordt berekend per medewerker en per gezinslid.

 • Wat is verzekerd bij een expat­verzekering?

  Ziektekosten, tandheelkundige kosten, ongevallen en arbeidsongeschiktheid zijn verzekerd. Meer weten over een succesvolle uitzending van expats? Lees dan 6 tips voor een succesvolle uitzending.

Expatverzekering

Expats goed verzekeren

Heb je werknemers die tijdelijk in het buitenland werken en wonen? Dan zorg je er met een Expat Pakket voor dat zij tegen belangrijke risico’s zijn verzekerd.

Meest gelezen

Anw-hiaat­verzekering, voor wie en waarom?

Wel of niet een Anw-hiaat­verzekering? Het is een vraag die veel werkgevers en werknemers zichzelf stellen. Lees in dit artikel voor wie deze verzekering zinvol kan zijn en waarom.

WGA-premie, wat is dat?

Aan het einde van het jaar ontvang je een beschikking van de Belastingdienst voor een aantal premies, waaronder de WGA-premie. Wat is de WGA-premie precies? Waar moet je rekening mee houden? Een uitleg voor ondernemers met personeel door WGA-expert Ilona de Wolf.

Top 5 personeels­verzekeringen

Personeel zorgt voor extra risico’s voor je bedrijf. Denk aan een werknemer die langdurig ziek wordt. Dat kan je flink wat geld kosten. Met personeels­verzekeringen dek je de risico's af. Een overzicht van de 5 belangrijkste verzekeringen voor werkgevers in 2024.

Alles over de collectieve WIA-verzekering

Een langdurig zieke of arbeidsongeschikte werknemer loopt het risico op een forse inkomensdaling. Als werkgever kun je dit voor je personeel voorkomen met een collectieve WIA-verzekering.

Whitepapers en online tests